alternatywny celownik katowy C

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

alternatywny celownik katowy C

rozwydrzony obracanym wizjerem elektronicznym mojej nieodzalowanej eks-Minolty D7i z checia sprawilbym sobie cos w stylu:
    Angle Viewfinder C
    tylko moze niekoniecznie chce za to wydac tyle pieniedzy ile Canon by zechcial zedrzec

i stad moje pytanie zasadnicze: spotkaliscie sie moze z jakimikolwiek alternatywnymi celownikami do EOS-ow? nie musi byc z powiekszeniem obrazu. wystarczy, zeby dalo sie stanac nad aparatem i nie wyciagac srodkowej glowicy statywu (lepsza stabilnosc) albo tez wygodnie pracowac nisko, na nierozlozonym statywie.

pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz
    www albo tez flickr
  • Jurek Plieth
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2087

Re: alternatywny celownik katowy C

Zamieszczone przez akustyk
    i stad moje pytanie zasadnicze: spotkaliscie sie moze z jakimikolwiek alternatywnymi celownikami do EOS-ow?
    Ktoś na pl.rec.foto, lub pl.r.f.c. oferował stosunkowo niedawno celownik od Practiki zaadaptowany do EOS'a. Nawet z gościem zamieniłem kilka zdań, ale w końcu nie zdecydowałem się na kupno. Ponoć mocowanie jest zbliżone i wystarczy tylko pilniczek oraz trochę dobrych chęci.
    http://plieth.com

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

Re: alternatywny celownik katowy C

Zamieszczone przez Jurek Plieth
      Zamieszczone przez akustyk
      i stad moje pytanie zasadnicze: spotkaliscie sie moze z jakimikolwiek alternatywnymi celownikami do EOS-ow?
      Ktoś na pl.rec.foto, lub pl.r.f.c. oferował stosunkowo niedawno celownik od Practiki zaadaptowany do EOS'a. Nawet z gościem zamieniłem kilka zdań, ale w końcu nie zdecydowałem się na kupno. Ponoć mocowanie jest zbliżone i wystarczy tylko pilniczek oraz trochę dobrych chęci.
      dzieki za informacje! poki moj ojciec jeszcze na emeryture nie odszedl wykorzystam go do wygrzebania klamotow w robocie, bo co jak co, ale akcesoriow Praktikowych to on tam mial ;-) nawet w spadku odziedziczylem kopulke portretowa do Praktiki VLC2 ;-)

pozdrawiam
      www albo tez flickr

Komentarz

• abyss

I jak efekty? Po przesiadce z G1 na 300D odczuwam wyraźny brak wygodnego narzędzia do kadrowania z dołu i z góry - bez leżenia na ziemi i użycia drabiny. Juz sie zastanawiałem nad zakopem zwykłego lusterka, żeby widzieć obraz na display'u po zrobieniu fotki, ale to niestety za długo trwa (( (dosyć poważnie piszę)

Komentarz

• Cychol
          Początki nałogu
          • 2005
          • 398

Musisz kupić sobie "Angle finder C"
          pozdrawiam

Komentarz

• Jurek Plieth
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2087

Zamieszczone przez abyss
            Po przesiadce z G1 na 300D odczuwam wyraźny brak wygodnego narzędzia do kadrowania z dołu i z góry - bez leżenia na ziemi i użycia drabiny.
            Lustrzanki tak mają i nic na to nie poradzisz
            BTW, w Święto Zmarłych widziałem u nas jednego z bardziej znanych lokalnie fotoreporterów, jak fotografował znicz z perspektywy płyty nagrobkowej. Oczywiście lustrzanką i oczywiście wyglądał przekomicznie, chociaż ani miejsce, ani czas nie były do śmiechu...
            http://plieth.com

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Jurek - ten celownik co proponowales to sie robi na bazie celownika od Pentacona Sixa. trzeba pilnikiem zrobic zaczep do EOS-a, ale widzialem zdjecie gotowego urzadzenia i nawet nie wyglada to strasznie. teraz poluje na taki celownik na allegro ;-)
              www albo tez flickr

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez abyss
                Po przesiadce z G1 na 300D odczuwam wyraźny brak wygodnego narzędzia do kadrowania z dołu i z góry - bez leżenia na ziemi i użycia drabiny. Juz sie zastanawiałem nad zakopem zwykłego lusterka, żeby widzieć obraz na display'u po zrobieniu fotki, ale to niestety za długo trwa (( (dosyć poważnie piszę)
                Ja w takich sytuacjach robie nieco szerzej niz bym "normalnie" robil i celuje w ciemno - 3,4 fotki testowe pozwola ustawic wlasciwe miejsce celowania w ciemno - przeciez to nic nie kosztuje a podglad po to wlasnie jest. Aha... przy strzelaniu w ciemno przydaje sie review time ustawic na Hold (czyli do nastepnego wcisniecia migawki) a nie kilka sek.

Komentarz

• abyss

Tak właśnie robiłem ostatnio, aparat nad głowami tłumu i łomot... ale mimo kilkuklatkowego strzelania, to przy krótkim zdarzeniu może coś umknąć.

Komentarz

Pracuję...