380EX a 420EX ????

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mikeqp
    Bywalec
    • 2006
    • 235

380EX a 420EX ????

Witam, planuje zakup lampy błyskowej, mam do dyspozycji 550zł
    i zastanawiam się czy kupić 380EX czy 420EX (oczywiście używaną), czym tak naprawde różnią się te lampy? ponieważ do tej pory używałem jedynie wbudowanej--a szkoda żebym kupił lampe której opcji nie będe wykorzystywał
    jakby co to mam 300D z oryginalnym oprogramowaniem(na gwarancje właśnie poszedł).
    mam nadzieje że mi pomożecie;
  • Mutt
    Początki nałogu
    • 2006
    • 252

380EX- liczba przewodnia 38, pełny automat, synchr. z krótkimi czasami naśiwetalnia lub błysk "zwyczanjny", głowica obracana w jednej płaszczyźnie

420EX- liczba przewodnia 42, pełny automat, synchr. z krótkimi czasami naśiwetalnia lub błysk "zwyczanjny", możłiwość pracy jako slave, głowica obracana w 2 płaszczynach
    Instagram

Komentarz

• mikeqp
      Bywalec
      • 2006
      • 235

okej, czyli się pewnie zdecyduje na 420 EX ma ktoś z Wawy do sprzedania??
      jeszcze pytanko-- na co należy zwrócić uwagę przy zakupie używanej lampy??

Komentarz

• Mutt
        Początki nałogu
        • 2006
        • 252

1) czy palnik jest czysty ( jak są jakieś paprochy to podczas błysku zaczynają sie dymić)
        2) czy działa tak jak działąc powinna tzn. czy przy odchyleniu głowicy w górę zoom lampy przestawia się na 50 mm ( na fotum był temat, ze w 380 sie nie zmieniał i lampa się blokowała), jeżlei masz możliwośc to sprawdz, czy dizłą w trybie slave
        3) i najmniej istotny stan wizualny
        Instagram

Komentarz

• maslo
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 39

mialem podobny dylemat i zdecydowalem sie na 420ex. troche wieksza kasa, ale wedlug mnie lepsza od 380ex i dobrze wspolpracuje z 300d.
          Canon 300d | 300 || canon 100-200 4,5 | kitowy | sigma 28-105 | 380EX i kilka M42 ||

Komentarz

• mikeqp
            Bywalec
            • 2006
            • 235

hmmm, a gdzie się pokazuje ten zoom??-bo nigdy nei miałem takiej lampy w ręku i nie mam pojęcia o co kaman;> tak samo jak nie wiem co to jest tryb slave
            jeżeli mógłbym prosić bardziej łopatologicznie

Komentarz

• Mutt
              Początki nałogu
              • 2006
              • 252

zoom palnika wyświetla się tutaj

a gdy lampa ustawiona jest w trybie slave (mają to od 420 w górę) to może być wyzwalana bezprzewodowo przez podczerwień przez 550, 580 lub sigmę E-500
              Instagram

Komentarz

• mikeqp
                Bywalec
                • 2006
                • 235

Dzięki teraz muszę w wawie znaleźć jakąś używaną;> i kupuje

Komentarz

Pracuję...