Pytanie do posiadaczy C 400D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • remol71
    Zablokowany
    • 2006
    • 371

Pytanie do posiadaczy C 400D

1. Czy przy ustawieniu ISO AUTO można ustalić maksymalny czas migawki, który będzie nieprzekraczalny, a skutkiem będzie podniesienie ISO??

2. Czy ISO manualnie można zmieniać ze skokiem co 1EV, czy co 1/3EV??

3. Czy przy ISO AUTO zmiana czułosci następuje ze skokiem co 1ev, czy co 1/3ev??

4. Jak wygląda braca, przy braku górnego wyświetlacza?? Czy ergonomia jest OK??

Pytam, bo zastanawiam się na zamiana N na C.
  • ecki74
    Początki nałogu
    • 2006
    • 289

Zamieszczone przez remol71

4. Jak wygląda braca, przy braku górnego wyświetlacza?? Czy ergonomia jest OK??

Odpowiem na te pytanie - mnie nie przeszkadza, gdyż na głównym widac wszystko.Dla porównania miałem (jeszcze mam) analog Canona 300 - gdzie wyświetlacz jest na górze.
    -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Komentarz

• bigjon
      Coś już napisał
      • 2006
      • 86

1. - NIE
      2. co 1 EV (tylko 100,200,400,800,1600)
      3. co 1 EV
      4. jak dla mnie OK, chwila przyzwyczajenia i jest OK (jest tylni ale jest na nim WSZYSTKO!!!)
      50D Kit, canon 400 F2.8 L
      http://www.jaroslawwlazly.pl

Komentarz

• rtg

Ten jeden wyświetlacz jest w zupełności wystarczający,duży,czytelny...krótko:jest gites

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

1. Czy przy ustawieniu ISO AUTO można ustalić maksymalny czas migawki, który będzie nieprzekraczalny, a skutkiem będzie podniesienie ISO??
          3. Czy przy ISO AUTO zmiana czułosci następuje ze skokiem co 1ev, czy co 1/3ev??
          Auto ISO u Canona to zupełnie nie to co znasz z Nikona.
          Właściwie nie istnieje u nas cos takiego jak Auto ISO, aparat w żadnym przypadku nie podbije czułości (nie mówiąć o ustaleniu czasu migawki), a całe to "Auto ISO" wymieniane w specyfikacjach polega tylko na tym, że poszczególne NIEZMIENNE wartosci ISO są przypisane do danych trybów "idiotycznych" tzn. np. ISO400 do "sportu", ISO 100 do "krajobrazu" itd...

2. Czy ISO manualnie można zmieniać ze skokiem co 1EV, czy co 1/3EV??
          1EV

4. Jak wygląda braca, przy braku górnego wyświetlacza??
          Mam 300D, nie ma wprawdzie górnego wyświetlacza, ale ma rozdzielone monokrystaliczny dla parametrów i kolorowy do podglądu zdjęć i menu. Z tym idzie żyć.
          Ale blado widzę 400D z jego zintegrowanym LCD przy pracy na słońcu.

Czy ergonomia jest OK??
          Ergonomia jest taka, że po doświadczeniach organoleptycznych kupiłem 300D mając środki na 350D.
          A pod względem ergonomii 350D=400D

To zwróć jeszcze uwagę, że oprócz braku AutoISO Canony nie sterują bezprzewodowo systemowymi lampami, nie wyświetlają linii siatki w wizjerze, a taka Sigma jak Twoja w połączeniu z Canonem ma nieprzewidywalny AF.
          Na Twoim miejscu zostawiłbym sobie obiektyw, a zmienił D50 na D80.
          Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• remol71
            Zablokowany
            • 2006
            • 371

Zamieszczone przez gwozdzt
            Auto ISO u Canona to zupełnie nie to co znasz z Nikona.
            Właściwie nie istnieje u nas cos takiego jak Auto ISO, aparat w żadnym przypadku nie podbije czułości (nie mówiąć o ustaleniu czasu migawki), a całe to "Auto ISO" wymieniane w specyfikacjach polega tylko na tym, że poszczególne NIEZMIENNE wartosci ISO są przypisane do danych trybów "idiotycznych" tzn. np. ISO400 do "sportu", ISO 100 do "krajobrazu" itd...

1EV

Nie wiem, mam 300D.
            Ale blado to widzę przy pracy na słońcu.

Ergonomia jest taka, że po doświadczeniach organoleptycznych kupiłem 300D mając środki na 350D.
            A pod względem ergonomii 350D=400D

To zwróć jeszcze uwagę, że oprócz braku AutoISO Canony nie sterują bezprzewodowo systemowymi lampami, nie wyświetlają linii siatki w wizjerze, a taka Sigma jak Twoja w połączeniu z Canonem ma nieprzewidywalny AF.
            Na Twoim miejscu zostawiłbym sobie obiektyw, a zmienił D50 na D80.
            Niestety, wszystko ma wady i zalety. ISO Auto w Nikonie to fajna funkcja. Z moim obiektywem ustawiłem najdłuższy czas 1/125 i mam gwarancję że nie poruszę. W dodatku pomimo, że czułość manualnie ustawia się w D50 co 1EV to automat ustawia co 1/3ev, całkiem jest to przydatne. Dopiero gdy automat dojdzie do ISO1600, pozwala na dłuższy czas migawki. Bardzo mi się to podoba. 400D ma natomiast podgląd głębii ostrości i podnoszone lustro, tego mi bardzo brakuje. Nie ma aparatu idealnego Świństwem ze strony firmy Canon jest brak spota, to poprostu nieeleganckie zagranie marketingowe. Wygląda na to, że będę dalej posiadaczem D50, a pod koniec jego żywota może pojawi się coś bardziej zbliżonego do ideału.

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Świństwem ze strony firmy Canon jest brak spota, to poprostu nieeleganckie zagranie marketingowe.
              Ty sobie nawet nie wyobrażasz ile takich paskunych zagrań jest u Canona
              No ale dzięki temu ta firma ma się tak dobrze.

Wygląda na to, że będę dalej posiadaczem D50, a pod koniec jego żywota może pojawi się coś bardziej zbliżonego do ideału.
              A co Ci nie pasuje w D80?
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• ecki74
                Początki nałogu
                • 2006
                • 289

Mam 300D, nie ma wprawdzie górnego wyświetlacza, ale ma rozdzielone monokrystaliczny dla parametrów i kolorowy do podglądu zdjęć i menu. Z tym idzie żyć.
                Ale blado widzę 400D z jego zintegrowanym LCD przy pracy na słońcu.
                Ja mam 400D i wcale nie powiem ,że się źle pracuje przy słońcu. Nie mam żadnych problemów z odczytaniem parametrów na LCD.
                -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Komentarz

• remol71
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 371

A co Ci nie pasuje w D80?
                  W sumie D80 mi pasuje. Jest na moją kieszeń, to solidny aparat. Nie wiem tylko czy matryca w D80 jest jest lepsza niz w D50, poza aspektem rozdzielczości oczywiście. Tu raczej Nikon kroku do przodu nie zrobił. Najgorsze jest jednak to, że bagnet Nikona jest kompletnie nieprzyszłościowy. Nazbieram szkieł, a przesiadka na FF nie będzie już mozliwa.

Komentarz

• Max_im
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 668

4 praca na jednym wyświetlaczu jest Ok
                    ergonomia - jak zbyt mały to dokręcasz gripa i wtedy leży lepiej niż D80
                    ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Ja akurat mam doświadczenie z alfy, że przy ostrym świetle ten tylny wyświetlacz sprawuje sie znacznie lepiej niż oba w 350D - porównanie bezpośrednie. Z moich odczuć i opisów na innych forach wynika, że wyświetlacz w 400D jest jeszcze jaśniejszy niż w alfie (podobno najjaśniejszy w swojej klasie) także w słońcu nie powinno być najmniejszych problemów - wręcz bedzie lepiej.
                      Co do siatki w wizjerze i bezprzewodowego sterowania lamp - to sprawa indywidualna - dla mnie mogłoby tego w ogóle nie być, a wolę więcej klatek w serii (szczególnie w raw-ach), bardziej ostry obraz na wysokich iso, wstępne podnoszenie lustra. Dla mnie też małe rozmiary i waga 400-tki to raczej zaleta niż wada. A jeszcze co do spota rozumiem że niektórym jego brak doskwiera ale ja na przykład praktycznie nigdy go nie wykorzystuje, także spokojnie mogłoby go nie być.

PS. Posłużę się niepełnym cytatem
                      Wszystkie moje opinie są SUBIEKTYWNE (...)
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• VANT
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 185

@Kolekcjoner
                        Podświetlanie nic nie da w pełnym słońcu....tu chodzi o zasadę działania wyświetlacza. Dodatkowy LCD działa w oparciu o światło odbite i czym więcej tego światła tym lepiej (czyt. czym mocniej słońce świeci tym lepiej). LCD główny ma podświetlanie które nie ma szans z jasnością słońca...nie ma bata.....ot fizyka poprostu....
                        Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Komentarz

• bogist
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 55

Zamieszczone przez VANT
                          @Kolekcjoner
                          Podświetlanie nic nie da w pełnym słońcu....tu chodzi o zasadę działania wyświetlacza. Dodatkowy LCD działa w oparciu o światło odbite i czym więcej tego światła tym lepiej (czyt. czym mocniej słońce świeci tym lepiej). LCD główny ma podświetlanie które nie ma szans z jasnością słońca...nie ma bata.....ot fizyka poprostu....
                          To jest teoria.
                          Praktycznie jest tak, że używając mojego 400D nie miałem nigdy żadnych problemów z czytelnością informacji podawanych na wyświetlaczu.
                          Inna sprawa to podgląd zdjęć- ale i tu nie zdarzyło mi się bym nie widział zdjęcia na wyświetlaczu przy intensywnym świetle słonecznym (co było standardem w moim 350D). Najwyżej musiałem podkręcić jasność wyświetlacza do maksimum.
                          Właśnie tylko dla wyświetlacza i AF (no, może w odwrotnej kolejności) zamieniłem 350D na 400D. I nie zawiodłem się.:-P
                          Pozdrawiam.
                          EOS400D+ Tamron 17-50/2,8+ Canon 100/2,0+Tokina 12-24/4,0+Canon 580EX
                          ...a wszystko to głównie po to by dzieci na fotach wychodziły śliczniutkie

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Zamieszczone przez VANT
                            @Kolekcjoner
                            Jest tylko jeden mały szczegół - ja nie pisałem o podświetleniu .
                            Oczywiste jest że podświetlenie w słońcu nic nie daje, zresztą 400-tka takowego nie posiada.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• piast9
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3267

Zamieszczone przez bogist
                              To jest teoria.
                              Praktycznie jest tak, że używając mojego 400D nie miałem nigdy żadnych problemów z czytelnością informacji podawanych na wyświetlaczu.
                              Nawet latem w pełnym słońcu?
                              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...