Zmiana obiektywu a klisza...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • viTo
    Bywalec
    • 2006
    • 130

Zmiana obiektywu a klisza...

Witam. Chcialbym sie dowiedziec, czy mozna zmieniac obiektyw w analogowym Eos'ie w normalny dzien gdzies na dworze... chodzi mi o to, czy np. klisza sie nie przeswietli lub cos...
    Prosze o odp. dzieki.
    EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
    Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:
  • Bagnet007
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1344

Ja wiele razy zmieniałem w dzień i nic złego się nie działo. Dwie kurtynki migawki + lustro skutecznie chronią przed światłem.

Komentarz

• viTo
      Bywalec
      • 2006
      • 130

OK.Dzieki. TYle chcialem wiedziec... Pozyczylem od znajomego obiektyw z Eosa analogowego, a robil zdjecia w Studio Tatuazu wiec chcialem sie upewnic, ze wszystko bedzie ok.
      Jeszcze raz dzieki.
      EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:

Komentarz

• Gizzmo
        Początki nałogu
        • 2004
        • 266

Ja juz nic nie rozumiem. Z pierwszego posta wydawalo mi sie ze chcesz robic zdjecia pozyczonym analogiem i nie wiesz czy wie film nie przeswietli jesli odlaczysz obiektyw - film sie oczywiscie nie przeswietli sie. Ale w drugim twoim poscie piszesz ze pozyczyles obiektyw z analogowego eosa? 8)
        EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• viTo
          Bywalec
          • 2006
          • 130

Zamieszczone przez Gizzmo
          Z pierwszego posta wydawalo mi sie ze chcesz robic zdjecia pozyczonym analogiem i nie wiesz czy wie film nie przeswietli jesli odlaczysz obiektyw - film sie oczywiscie nie przeswietli sie. Ale w drugim twoim poscie piszesz ze pozyczyles obiektyw z analogowego eosa? 8)
          pozyczylem obiektyw od znajomka i nie bylem pewny czy jak go odepne od body to czy bedzie cos nie tak z klisza (czy sie przeswietli czy nie)

bo do analogowego eosa 300 chyba nie da sie podpiac obiektywu EF-S wiem, bo probowalem...

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Zamieszczone przez viTo
            ...bo do analogowego eosa 300 chyba nie da sie podpiac obiektywu EF-S wiem, bo probowalem...
            Jak dokonasz w obiektyw drobnej ingerencji, przy pomocy brzeszczota, to się da
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez MacGyver
              Jak dokonasz w obiektyw drobnej ingerencji, przy pomocy brzeszczota, to się da
              Co się da? Wkręcic. I co dalej.... guzik.
              Niepotrzebnie wprowadzasz zamieszanie, bo za chwilę znajdą się lamerzy, którzy wykombinują sobie ultrawide za 150zł i tłumacz im potem, że kryje klatki itp...
              Obrzezanie KITa ma sens tylko w przypadku D30/D60/10D, a tu wyraźnie mowa o kliszaku, więc po co siać zamęt?
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

Żartowałem, tym bardziej że przy pomocy zwykłego brzeszczota to można co najwyżej zniszczyć obiektyw.

Komentarz

• viTo
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 130

Zamieszczone przez MacGyver
                  Żartowałem, tym bardziej że przy pomocy zwykłego brzeszczota to można co najwyżej zniszczyć obiektyw.
                  Dlatego tez narazie nie bede probowal i znajomy zostanie niestety bez swojej sigmy... Chyba, ze bardzo bedzie chcial, to wtedy moge sie zamienic i sprowac na jego odpowiedzialnosc

Komentarz

• krwisty
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 372

akurat to sie da zwyklym brzeszczotem... wiem, bo przerabialam sprawe. ale oczywiscie ef-s nie kryje pelnej klatki. sa tamrony 19-35 czy cos takiego po 300-400zl na alledrogo.. wiadomo, ze 17-40L to nie jest, ale jak sie nie ma co sie lubi
                    Martin Gorczakowski

Komentarz

• viTo
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 130

No trudno.... Mi narazie styknie to co mam + pozyczona sigma... :-D

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Zamieszczone przez krwisty
                        akurat to sie da zwyklym brzeszczotem... wiem, bo przerabialam sprawe.ale oczywiscie ef-s nie kryje pelnej klatki. sa tamrony 19-35 czy cos takiego po 300-400zl na alledrogo.. wiadomo, ze 17-40L to nie jest, ale jak sie nie ma co sie lubi
                        Jest tego więcej: soligor, vivitar, voigtlander i chyba jeszcze cosina i tokina. Generalnie to samo szkło, pod innymi markami. Mechanicznie beznadzieja a optycznie podobnie do KIT-ów tyle że dystorsja koszmarna w całym zakresie ogniskowych (czemu trudno się dziwić, przy tanim ultra-szerokim obiektywie). Ale cena może kusić

Komentarz

• Damo

A ja za pomoca brzeszczota zobilem sobie z 33 eosa 3 zpilowalem jedno 3 Wracajac do tematu filmu sie nie przeswietli zmieniajac obiektyw,hmm byloby to glupie gdyby trzeba bylo szukac ciemni lub czekac do nocy by zmienic szklo. A okazja na dobre zdjecie moze sie juz wiecej nie powturzyc:rolleyes:

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Zamieszczone przez Damo
                            A ja za pomoca brzeszczota zobilem sobie z 33 eosa 3 zpilowalem jedno 3
                            W powstałe miejsce wpisz "D" i wystaw na allegro. :-) Wiesz ile ludzi na to czeka
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...