Canon EF 100-400 i przelacznik ostrzena?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek23
    Początki nałogu
    • 2004
    • 372

Canon EF 100-400 i przelacznik ostrzena?

Witam jak wiadomo ten obiektyw ma przelacznik ostrzena , 1.8 m i 6.5 m, jaki w tym jest sens?
    Bo jesli zaleznie od ustawiania mozemy ostrzyc tylko od 1.8 lub 6.5 i nic pozatym to bez sensu przelacznik
    [email protected]
    https://www.facebook.com/Jacek23333
  • Sibil
    Bywalec
    • 2006
    • 183

No jak dla mnie nie bez sensu. Ja mam co prawda 70-200 i mam przełącznik pomiędzy 1,5 a 3 m. Ograniczenie do 3m wyraźnie wpływa na przyspieszenie ostrzenia na obiekty bardziej oddalone. Po prostu szkło nie leci po całym zakresie Tak samo jest w 100-400.

Yessphoto, obiektywnie

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Ten przełącznik jest bardzo z sensem i ja np. używam 100-400 w 90% ustawionego na ostrzenie od 6.5 Róznica jest w szybkości AF i to duża.
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez muflon
        Ten przełącznik jest bardzo z sensem i ja np. używam 100-400 w 90% ustawionego na ostrzenie od 6.5 Róznica jest w szybkości AF i to duża.
        Podpisuje sie. A zeby poznac roznice i sens tego przelacznika to trzbeba po prostu chwile pouzywac go.

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Po za tym zobacz, że ten zakres jest nieprzypadkowo ustalony. Jest to mniej więcej podzielone po połowie zakresu skali ostrości.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Podobnie zresztą (jeśli chodzi o proporcje "obrotu pierścienia") jest np. w 70-200/2.8IS albo 100/2.8 Macro. Powody wszędzie dokładnie te same Aczkolwek np. chyba w 100-400 jest o tyle źle, że jeśli przy obiektywie ustawionym na 6.5m-oo przekręcić go ręcznie na ostrzenie poniżej tego zakresu, to AF staje, trzeba go "ręcznie" przywrócić do porządku. 70-200 w takiej sytuacji momentalnie przeskakuje na początek zakresu i szuka ostrości. Hmmmm... może "szuka" to nie jest najwłaściwsze słowo ;-)
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• paweleverest
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1138

Zamieszczone przez Kolekcjoner
              Po za tym zobacz, że ten zakres jest nieprzypadkowo ustalony. Jest to mniej więcej podzielone po połowie zakresu skali ostrości.
              hymm - nie barzdo łapie jak to połowie zakresu skali ostrości ?? czy to znaczy zakres ostrości tego obiektywu( 100-400) to 13 metrów ?? a dalej ?? Co do samego przełacznika to oczywiście jego zalety i przydatność są mi jak najbardziej zrozumiałem

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Zamieszczone przez paweleverest
                hymm - nie barzdo łapie jak to połowie zakresu skali ostrości ?? czy to znaczy zakres ostrości tego obiektywu( 100-400) to 13 metrów ?? a dalej ?? Co do samego przełacznika to oczywiście jego zalety i przydatność są mi jak najbardziej zrozumiałem
                Chodzi nie o zakres ostrości obiektywu (optyczny) ale o zakres wypisany na skali obiektywu - tej w okienku . To nie jest skala liniowa.
                Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• mario1275
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 420

i całe szczęście że nie liniowa (dzięki Bogu)
                  www.modelownia.pl

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez muflon
                    Aczkolwek np. chyba w 100-400 jest o tyle źle, że jeśli przy obiektywie ustawionym na 6.5m-oo przekręcić go ręcznie na ostrzenie poniżej tego zakresu, to AF staje, trzeba go "ręcznie" przywrócić do porządku. 70-200 w takiej sytuacji momentalnie przeskakuje na początek zakresu i szuka ostrości. Hmmmm... może "szuka" to nie jest najwłaściwsze słowo ;-)
                    No wlasnie... nie "szuka" a "znalazl" ... z naciskiem na czas przeszly . Mi sie na szczescie nie udalo jeszcze 100-400 recznie przejechac ponizej 6.5 przy ograniczonym zakresie. Po prostu nie trzymam go za pierscien ostrosci .

Komentarz

Pracuję...