Jaki wężyk do Canon 350D?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Premislaus
    Coś już napisał
    • 2006
    • 94

Jaki wężyk do Canon 350D?

Witam. Chciałbym zakupić wężyk do aparatu. Zastanawiam się nad RS-60E3, lub jakimś innym, np. dwustopniowym. Proszę o poradę.
    Być albo nie być, o jest pytanie :-D
  • Korba

Ja sobie sam zrobilem taki jak ten:

Schemat jest prosty ... do lutowania polecam wiekszego Jacka (3.5 mm) i potem wlozyc w przejsciowke 3.5 -> 2.5 mm

PS. jako bazy (pudelka) uzylem mlecznego opakowania po filmie 35mm

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Zamieszczone przez Premislaus
      Witam. Chciałbym zakupić wężyk do aparatu. Zastanawiam się nad RS-60E3, lub jakimś innym, np. dwustopniowym. Proszę o poradę.
      Co masz na myśli pisząc "dwustopniowym" ? RS-60E3 jest dwustopniowy, przycisk działa tak samo jak spust migawki i dodatkowo ma blokadę do długich ekspozycji na bulbie..
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• Premislaus
        Coś już napisał
        • 2006
        • 94

Zamieszczone przez Krzychu
        Co masz na myśli pisząc "dwustopniowym" ? RS-60E3 jest dwustopniowy, przycisk działa tak samo jak spust migawki i dodatkowo ma blokadę do długich ekspozycji na bulbie..

Ok. Nie wyraziłem się do końca jasno. Canon oprócz w/w oferuje także RS-80N3 i RS-60T3. Jednakże są o wiele droższe od RS-60E3. W takim wypadku mogą wchodzić w rachubę zamienniki :-| . Na allegro są oferowane takie. Może takie? I co sądzicie o RS-60E3 ?
        Pozdrawiam, Premislaus
        Być albo nie być, o jest pytanie :-D

Komentarz

• senturion
          Bywalec
          • 2006
          • 108

Wg mnie lepiej sobie zrobić wężyk takim sposobem jak podał Korba lub kupić na allegro robiony za 15-20zł niz ten oryginalny. No chyba ze ktoś ma na zbyciu 90 zł
          +KIT+BG-E1+Kingston 512 MB+SanDisk 1GB+statyw hama+czas pokaże :rolleyes:

Komentarz

• Bagnet007
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1344

Mi było żal dawać tyle pieniędzy za wężyk i sobie zrobiłem. Ma jeden przycisk ;-) Pierwsze naciśnięcie to AF (mnie nie dotyczy), AE itd, a drugie to wyzwolenie migawki.

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Ok. Nie wyraziłem się do końca jasno. Canon oprócz w/w oferuje także RS-80N3 i RS-60T3. Jednakże są o wiele droższe od
              Sprawdziłeś do jakich aparatów pasują i jakie mają wtyczki ?

RS-60E3. W takim wypadku mogą wchodzić w rachubę zamienniki :-| . Na allegro są oferowane takie. Może takie? I co sądzicie o RS-60E3 ?
              Pozdrawiam, Premislaus
              Potrzebujesz coś więcej od wężyka niż to co oferuje RS-60E3 ? Może też sobie zrobić samemu, ale ja osobiście dziadostwa nie lubię...
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• niesmialy

ja jestem zadowolonym "konsumentem" wezyka zaproponowanego przez korbe
                zrozilem bez przejsciowki z 3,5 na 2,5mm dzial idealnie miodziooo

Komentarz

• Mac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2063

RS-80N3 na pewno nie współpracuje z 350D/400D, seria 60 tak. Jeśli cenisz ergonomię i estetykę bierz oryginał a jeśli kasę to sam sobie polutuj.
                  EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• PrzemeS
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 310

Uzywam rs-60e3 i jestem zadowolony. rs-80 nie dziala z 350d.
                    Ślubna
                    No i niestety N.

Komentarz

• JaBlam
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1304

Kup sobie na allegro. Po co placic za cos 5x wiecej za to ze tylko ma napis CANON. (mowie oczywiscie o wezyku) . Ja zaplacilem 15 zl za dobry wezyk, mial mozliwosc blokady na BULB, jeden guzik byl od AF drugi wyzwalal migawke. Uzywalbym dalej gdyby nie to ze mam teraz 30D i niestety nie pasuje. Do 30 tez zakupie nioryginalny. 60 zl za zastepczy a 170 za najtanszy oryginalny egzemplarz to dosc duzo. Wole za zaoszczedzone pieniadze kupic dodatkowy filtr.

----------------------------------------
                      Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• yaro78
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 79

Ja kupiłem na allegro zamiennik DELTA ale nikomu go nie polecam . Plastik jest bardzo słaby i niestety nie ma dwustopniowego spustu. Następnym razem nie będę oszczędzał. Co oryginał to oryginał
                        bez sensu

Komentarz

• CamelXP
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 231

Zamieszczone przez Krzychu
                          Może też sobie zrobić samemu, ale ja osobiście dziadostwa nie lubię...
                          Jak sobie zrobisz po dziadosku, to tak bedziesz mial. Przy odrobinie checi i pracy mozna to zrobic naprawde porzadnie
                          Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Komentarz

• szandor
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 624

Zrobiłem sobie kiedyś wężyk, ale na allegro są zamienniki po 25 zł z przesyłką, nie opłaca się majsterkować.

http://www.allegro.pl/item169182941_...z_blokada.html
                            Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                            R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• petryczk
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 60

ok, a co z Remote shutter? CHodzi mi o "wezyk" bezprzewodowy? Polecacie do 350D? pozdro
                              Dopiero zaczyna :-D

Puszka; Szkla: Canon ; ; ;
                              Statyw Manfrotto , Lowepro Nature Trekker i troche innych szpargalow...

Komentarz

Pracuję...