Sigma 18-55 f/3.5-5.6 ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • prz3mek
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 22

Sigma 18-55 f/3.5-5.6 ?

Witam!
    Zastanawiam sie nad kupnem 400D, jednak duzo zlego naczytalem sie o kitowym obiektywie 18-55.
    Czy lepszym zamiennikiem kitowego szkła byłaby Sigma 18-55 f/3.5-5.6 ?
    Wyszukiwarka najlepszych cen: miliony produktów, tysiące sklepów, setki opinii dziennie, jedno miejsce – Skąpiec.pl – wejdź i oszczędzaj!

Jak w tym szkle wyglada kwestia ostrosci w poszczegolnych zakresach? Jakie sa Wasze opinie o tym szkle? Ewentualnie co byscie proponowali innego w tym przedziale cenowym (400-500pln) ? Z gory dzieki za wszelkie sugestie Pozdrawiam
    żółte FX + DX
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

W tym przedziale cenowym raczej nic, lepiej weź kita, nie jest taki najgorszy za te pieniądze, a porządniejsza sigma to o ile pamiętam 18-50/2.8 EX DC ale cena raczej nie ta..

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Zamieszczone przez prz3mek
      Witam!
      Zastanawiam sie nad kupnem 400D, jednak duzo zlego naczytalem sie o kitowym obiektywie 18-55.
      http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83906
      Nie będzie, szkoda pieniędzy, bo to praktycznie to samo co KIT, który jest tańszy.
      Ewentualnie co byscie proponowali innego w tym przedziale cenowym (400-500pln) ? Z gory dzieki za wszelkie sugestie Pozdrawiam
      Zooma z szerokim kątem do cyfry, w cenie 400 - 500 zł o lepszej od KIT-a jakości optyczej nie kupisz, nawet używany byłoby ciężko dostać. KIT, w zakresie 18 ~35 jest po domknięciu przysłony znośny, proponował bym zatem poszukać drugiego obiektywu, jako uzupełnienia, dla dłuższych ogniskowych. Moje propozycje to "słynna" stałka 50/1.8 za 360 zł lub używany 28-105/3.5-4.5 USM za około 500 zł (choć w przypadku tego obiektywu nie wiem jak będzie się sprawował z matrycą 10 MPx, z moją 6MPx jest całkiem fajny).
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez prz3mek
        Witam!
        http://canon-board.info/showpost.php...3&postcount=18
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• prz3mek
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 22

No to wszytsko jasne, dzieki
          żółte FX + DX

Komentarz

• donald7000
            Początki nałogu
            • 2004
            • 382

18-50mm f/3.5-5.6 DC

Pozwolilem sobie na lekka zmiane watkowego szkla, zamieniajac go na :
            Sigma Zoom Super Wide Angle 18-50mm f/3.5-5.6 DC Autofocus Lens
            http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...ughType=search

Czy mial ktos stycznosc z ta szklanka?
            Czy jest ona porownywalna do kitowego 18-55 canona?

Moje zainteresowanie tym "obiektywem" wiaze sie z tym iz glowna i znaczaca dla mnie roznica jest podzialka odleglosci , ktorej canon nie ma. W ciemniejszych scenach moglbym ustawic odleglosc, a nie czekac az laskawy AF zadzial i to niekoniecznie poprawnie. Pewnie za chwile wyleje sie 100 postow ze to wariactwo itd. Majac przy zakupie aparatu mozliwosc wyboru miedzy tymi obiektywami chcialbym wybrac w miare dobrze, zakladajac ze mialby to byc akurat taki prosty obiektyw.

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez donald7000
              Pozwolilem sobie na lekka zmiane watkowego szkla, zamieniajac go na :
              Sigma Zoom Super Wide Angle 18-50mm f/3.5-5.6 DC Autofocus Lens
              nic nie zmieniłeś, to jest dalej ta sama Sigma :-)

Zamieszczone przez donald7000
              Moje zainteresowanie tym "obiektywem" wiaze sie z tym iz glowna i znaczaca dla mnie roznica jest podzialka odleglosci , ktorej canon nie ma.
              Skoro tak stawiasz sprawę i uważasz, że skala odległości ułatwi Ci fotografowanie, to nie widzę żadnych przeciwskazań do zakupu tejze Sigmy zamiast EF-Sa.
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• donald7000
                Początki nałogu
                • 2004
                • 382

Tak czy siak to i tak scierwo a nie szklo, ale potrzebuje na szybko cos szerszego niz od 28, a takie mam.

Komentarz

• heniek
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 614

wczoraj testowałem kilka tamronów 17-50, jak kupisz normalnego (dobrego) kita to na szerokim masz tak samo ostro jak w tamronie i sigmie 18-50 f/2.8,
                  wiem co piszę mam te obiektywy ( sigmę miałem)
                  Heniek

Komentarz

• jac+
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 842

Sigma lepsza mechanicznie (choć nie wiadomo jak zniesie próbe czasu), kitowy canon lepszy (choć nie zawsze) optycznie. Moim zdaniem główną wadą kitowca nie jest jego "plastikowość", a to, że to bardzo nierówny obiektyw. Trafiają się egzemplarze świetnie rysujące, ale trafiają się też totalne porażki. Po prostu różnie można trafić.
                    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Komentarz

• Qbexus
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 562

Jak masz możliwość idź do sklepu albo jakiegoś kolegi z okolicy i pstryknij sobie fotki każdym z nich i sam oceń. Mi osobiście ni jak się nie podobają fotki z canonowskiego kita nawet jak są ostre.

Komentarz

Pracuję...