Wykorzystanie zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtek_j
    Początki nałogu
    • 2006
    • 352

Wykorzystanie zdjęć

Mam pytanie czy jak zrobię zdjęcie jakiegoś budynku z zewnątrz czy w środku to mogę umieścić je na własnej stronie?A dokładnie pracuję w pewnej firmie świadczącej usługi dla innych zakładamy swoją stronę internetową i czy mogę na niej umieścić bez pytania swoje zdjęcia ale ich biur czy tam biurowców?
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam
  • mario1275
    Początki nałogu
    • 2005
    • 420

tak, jeśli nie będzie tam jakichś danych osobowych lub nie będą na zdjęcach widoczne pojedyncze rozpoznawalne osoby
    www.modelownia.pl

Komentarz

• mcgregor99
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 33

Jeśli nie było na budynku zakazu fotografowania i Ty jesteś autorem fotki to myślę ,że nie ma żadnych przeciwwskazań prawnych do wykorzystania tego zdjęcia... Sytuacja wygladać może inaczej, jeśli na zdjęciu są ludzie , a konkretnie jakaś pojedyncza osoba(bo przypadkowy tłum też nie) i to w charakterze głownego motywu...
      P.S. Jeśli jest inaczej proszę o poprawkę....Sam chętnie poznałbym opinię kogoś związanego z prawem i podstawy prawnej do ewentualnego zabronienia...

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

myślę, zę jeśli to fotka "niewinna" to nie będzie probemu z otrzymaniem zgody administrotora budyknu. To chyba rozwieje wszelkie wątpliwości.
        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• wojtek_j
          Początki nałogu
          • 2006
          • 352

Może i można zdobyć pozwolenie administratora tyle że w pewnych przypadkach jest to trudne.Po 1 nie chcą zezwalać na takie zdjęcia (może czegoś się boją ) a po 2 czasem administrator jest niedostępny(albo nie chce gadać na takie tematy albo jest to duża firma administrująca z którą nie da się pogadać) a dokładnie chodzi mi o budynek Rondo 1 w Warszawie.
          7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Komentarz

• minek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1386

Budynki nie podlegają ochronie wizerunku.
            Możesz zdjęcie umieścić, sprzedać, opublikować.
            Wszelkie zakazy są nieuzasadnione. Tabliczki też.
            Oczywiście samo zdjęcie, bo jak podpiszesz np, że w tym budynku mieszka taki to a owaki, co w niedziele robi nikonem, a w sobotę canonem, to owaki ów będzie Cię już mógł prokuratorem postraszyć, że mu na życie osobiste źle wpływasz.

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Zamieszczone przez minek
              Budynki nie podlegają ochronie wizerunku.
              Możesz zdjęcie umieścić, sprzedać, opublikować.
              Wszelkie zakazy są nieuzasadnione. Tabliczki też.
              Oczywiście samo zdjęcie, bo jak podpiszesz np, że w tym budynku mieszka taki to a owaki, co w niedziele robi nikonem, a w sobotę canonem, to owaki ów będzie Cię już mógł prokuratorem postraszyć, że mu na życie osobiste źle wpływasz.
              W szczególności jakby się okazało że jednak tylko nikonem.... .
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...