Co to są szumy? Jak to zmierzyć?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wd
    • 2026

Co to są szumy? Jak to zmierzyć?

Witam,
    Ponieważ jest to dział dla początkujących, to może nikt mnie śmiechem nie zabije...

Nigdzie nie mogę znaleźć jasnej informacji co to są szumy. Wszyscy o nich mówią, przez jakiś czas myślałem nawet, że zaczynam rozumieć o co chodzi, ale... Szukam sobie, znajduję, oglądam ten topic http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=szumy
    No i tu mi szczęka opada - SenK mówi, że ma szumy i to brzydkie, a ja za diabła nie mogę się ich dopatrzeć.
    I tu moje pytanie. Te szumy to się mierzy "na oko" czy są jakieś programy, funkcje w PS czy co? No bo jak dla mnie, w okularach i w miarę możliwości wytunowanym monitorze to to zdjęcie jest jak żyleta
    Może mi ktoś wytłumaczyć jak prostemu kubańskiemu chłopu o co tu chodzi? Linki, gdzie mógłbym sobie o tym poczytać, ale takie "kawa na ławę" mile widziane.

Pozdrawiam,
    Waldek

P.S. wiem, że google są moim najlepszym przyjacielem Razem z przyjacielem znalazłem sporo na ten temat, ale wciąż jestem ciemny.
  • Mac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2063

Daj sobie spokój z teorią, pewnie się naczytałeś o szumach i teraz męczą Cię niczym ncny koszmar.
    Jesli chcesz je zobaczyć, ustaw iso na 1600, zakryj dekielkiem obiektyw i daj czas naświetlania 5 minut i zobaczysz szum.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• wd

Nie to, że się naczytałem. Po prostu chcę zrozumieć o co tu chodzi. Nie wiem co jest nie tak ze zdjęciem pokazanym w ww. wątku - wg mnie jest OK, wg SenKa są "paskudne szumy".

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

Musisz zrozumieć jak działa maryca. Choćby tak ogólnie. Matryca działa w ten sposób, że kiedy skierujemy na nią światło, w sensorach na matrycy (pikselach) wzbudzany jest prąd. Prąd ten jest w pewnym zakresie proporcjonalny do natężenia światła (czyli jasności). Niestety ponieważ możliwości matryc są ograniczone (dlaczego to osobny długi temat) sygnał ten jest bardzo słaby i nieczytelny. Dlatego trzeba go wzmocnić. Szum to dodatkowy sygnał, który pojawia się na zdjęciu nie jako wynik działania światła na sensorach, ale jako wynik wzmacniania sygnału, czyli działania elektroniki.

Szum się oczywiście mierzy, i podaje jeko stosunek sygnału prawidłowego do zakłóceń.

Objawia się:
        - kolorowymi pikselami chaotycznie rozsianymi po zdjęciu, bardziej w cieniach, przypominającymi kaszkę lub piasek
        - utratą ostrości zdjęcia
        - utratą kolorystyki zdjęcia

Przykład tutaj dla różnych aparatów:
        http://www.pbase.com/miljenko/image/57722794
        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

To ja dorzucę: http://en.wikipedia.org/wiki/Image_noise - chociaż tam jest też trochę dyskusyjny przykład ;-) ("noise clearly visible" na fotce z tego Panasonika ;-))
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• pst
            Uzależniony
            • 2006
            • 560

przepraszam czy aby eos50 nie wyszedł najlepiej?

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

to zależy z jaką kliszą ;-)
              serio, to chyba ci się coś przywidziało
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• wd

Aha Dzięki za odpowiedzi. Już myślałem że czegoś się (właśnie ) naczytałem i nie rozumiem.
                Tylko nadal nie rozumiem dlaczego SenK uważa, że ma "brzydkie szumy" na tych swoich fotach Patrzyłem na to kilka(naście?) razy i wciąż nie widzę tego "brzydkiego"... Hehe, nawet powiększyłem na 200%
                Ale w sumie jak dla mnie - tzw. newbee - oznacza to, że na moim poziomie szumy to jeszcze nie problem
                Dzięki jeszcze raz. Oczywiście za dalsze uwagi również.

Komentarz

• Bagnet007
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1344

Ja bym się na Twoim miejscu cieszył Może gdybym Ci pokazał moje "szumy" to byś zobaczył o co chodzi (Konica Chrome 100) :wink:

Komentarz

• popmart
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1721

Trzeba powołać niezależny zespół ekspercki składający się z szumofobów aby w sposób maksymalnie znormalizowany określili ilość sumów(1) w szumie

(1) tak, tak, ilość sumów w szumie (taki drobny błąd a stał się istniejącym stanem wiedzy fotograficznej)

Komentarz

• adamek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2265

może tak.
                      Jeśli szumy będą na tyle duże że będą Ciebie irytować - to będziesz wiedział że są. ;]
                      Jak nie - to się nie przejmuj i rób zdjęcia.
                      Miłego dnia
                      adam jastrzębowski
                      cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                      tu tu

Komentarz

• wd

Podsumowując to widze to teraz tak:
                        1.szumy istnieją , ale...
                        2.nie ma jakiegoś specjalnego, technicznego sposobu ich mierzenia
                        3.jednak dobrze zrozumiałem co to są szumy
                        4.dopóki szumy mi nie przeszkadzają to mogę na nie nie zważać
                        5.tak więc zgodnie z pkt.1-4 na zdjęciu z tego wątku http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=szumy szumów nie ma
                        Dzięki za uwagi i wskazówki.

Komentarz

• Bagnet007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1344

Co do sposobów mierzenia szumu to jednak są. Nie wiem jak to jest wykonywane, ale z moich domysłów wynika że wykonuje się zdjęcie np. szarości (lub jakiegoś koloru) 18% i robi pomiar różnic pomiędzy najjaśniejszym a najciemniejszym pikselem na zdjęciu. Ale ja się nie znam i niech to lepiej wyjaśni ktoś kto jest mniej zielony niż ja

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

oczywiście, ze się mierzy, przecież napisałem. Musisz zmierzyć sygnał wyjściowy i zakłócenia. Najlepiej aby sygnał wyjściowy był odwzorowaniem znanego układu. Na przykład zupełnie jednolicie ciemnej sceny (wszystkie piksele na luminancji 0). Lub właśnie 18% szarości. Lub jakiś inny dobrze pomierzony i opisany zestaw. Rozbisz fotkę i porównujesz jak się rozkładają wartości. Ja się na wzmacniaczach nie znam, ale z pewnością istnieje jeszcze jakaś metoda znana z elektroniki pomiaru zakłóceń. Obliczasz jak powinno być, zdejmujesz pomiar jak jest, odejmujesz i dzielisz przez sygnał teoretyczny. W ten sposób masz ratio - stusunek szumu do sygnału wzmacnianego.
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• CASE
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 80

Ogólnie szumy to jest takie coś, co powstaje jak zrobisz zdjęcie Canonem 20D
                              Canon jakiś tam, bo lubię
                              Nie dla PS'a, mniejsze nie dla syfry.

Moje www
                              Zobacz mnie na GoldenLine...
                              ...i na LinkedIn

Komentarz

Pracuję...