Jaka lampa...czyli wybór mniejszego zła.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • avic
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 37

Jaka lampa...czyli wybór mniejszego zła.

Witam wszystkich! Otóż ostatnimi czasy odczuwam przemożną konieczność posiadania lampy błyskowej- moje ostatnie "sesje" tego wymagały a niestety nie było jej w torbie-co się znacząco odbiło na jakosci zdjęć... Generalnie jeśli miałbym sporo kasy to bez zastanowienia wziąłbym 580EX...ale kasy nie ma. A sprzęt to ostry low-end- 300D. Zastanawiałem się nad lampą 430EZ(ok 250zł)- wtedy będzie działać chyba tylko w M, czy tez np A, T? Możliwa jest regulacja siły błysku z poziomu lampy? Działa wspomaganie lampy?
    (proszę o oświecenie-szukałem na forum, info na temat jest jak na lekarstwo).
    Czytałem też coś o zaklejaniu styków w tych starych lampach... Prosiłbym o rozwinięcie tematu, czemu to służy itp.
    Myślałem też o tych wszystkich tumax'ach ale nie widziałem na ich temat zadnej dobrej opini, tak więc szybko porzuciłem ten pomysł.
    Dodam tylko że kwestia czasu na ustawienie lampy nie jest probemem-i tak robie zdjecia tylko na manualnych stalkach więc i ta dodatkowa czynność nie będzie problemem. A ponadto lubię wyzwania.
    Ogranicza mnie mocno bużet- do max 300zł.
    Myślałem też o 380Ex, ale wtety juz blisko do 420Ex i tak można w nieskończonośc...znaczy do 580Ex;D
    Będę wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości...
    pzdr
    Avic
    Puszka, kilka słoików, torba i plecak... Ale zdjęć nadal nie umiem robić...
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Moja rada - zaoszczędzić jeszcze trochę i kupić 420EX. Z innymi na manualu będziesz się męczył i w końcu i tak kupisz coś z serii EX.

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Daj sobie spokój z kombinowaniem i dozbieraj tą stówke, brakującą do 380EX.
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• avic
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 37

A może MacGyver powiesz coś o tej swojej lampce? na allegro właśnie koło 300zł, więc mieści sie w moim skromnym budżecie.No i pracuje chyba w eym E-TTLu. Czy tak dużo daje właśnie ten znaczek EX że warto do tego dopłacać? Moje kontakty z lampami ograniczają się niestety tylko do kilku sesji z pożyczoną 580ex...o której moge tylko pomarzć...
        nikt nie odpowiedział jak wygląda praca z tymi ez'kami a niezdrowa ciekawość nie pozwala mi spać
        Choć chyba bardziej zacznę naciskać Sw Mikołaja na 50tkę...bardziej uniwersalne roziwązanie gdy światła brak..

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Ten mój nieszczęsny Soligor działał nawet dobrze, choć za mocny nie był (LP 34) a i ręczny zoom pracy nie ułatwiał ... ale po 7 miesiącach dość sporadycznego użytkowania był się zepsuł: lampa błyska ale E-TTL nie działa, więc używać się tego z cyranką nie da (300D nawet nie jej nie "widzi", a puszka jest sprawna co sprawdziłem ja i serwis na Żytniej). W poniedziałek oddaje lampę do serwisu w Zielonej Górze, czy naprawią zobaczymy.
          Niemniej lampy tej zdecydowanie nie polecam, to moja druga i ostatnia tego producenta.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• icik
            Bywalec
            • 2006
            • 159

Też niedawno stałem przed problemem zakupu lampy do mojego 350D i po długich podchodach ta a może ta postawiłem na standard canona i wziąłem 430EX. Kasy też nie miałem i kupiłem używaną 430EX. Na kompromis nie poszedłem i dobrze bo teraz wiem, że sprzęt mam OK i wszystko zależy ode mnie. Zbieraj na przynajmniej 380EX albo ciut wyżej!!! Powodzenia!!!!!
            Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Komentarz

• mxw
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2315

Zamieszczone przez avic
              Zastanawiałem się nad lampą 430EZ(ok 250zł)- wtedy będzie działać chyba tylko w M, czy tez np A, T?
              mam 540EZ - błyska świetnie, daje dużo światła, ale ciągłe wykorzystywanie tylko trybu M jest bardzo mało wygodne. zapomnij o jakichkolwiek zdjęciach akcji.

dlatego myśl tylko o lampach EX, dozbieraj do 380EX albo najlepiej do 420EX 8)
              pozdro.,
              m.

Komentarz

• Max_im
                Uzależniony
                • 2006
                • 668

Zamieszczone przez aptur
                Moja rada - zaoszczędzić jeszcze trochę i kupić 420EX. Z innymi na manualu będziesz się męczył i w końcu i tak kupisz coś z serii EX.

poczekaj i dozbieraj na 430EX
                nawet używaną
                ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• ecki74
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 289

Mam 430 EX , miałem (nawet mam do sprzedania) Danubia 270 Multi i powiem,że nie ma to jak EX. Oczywiście z 270 Multi mogłem pracowac tylko w trybach manual.
                  -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Komentarz

• avic
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 37

Zamieszczone przez Max_im
                    poczekaj i dozbieraj na 430EX
                    nawet używaną
                    no tak... a najlepiej do poczekaj jeszcze teochę i kup sobie 580ex... A to miało być wyjście stricte low-budget'owe...
                    Chyba jednak zastanowie się nad tą 380tką...
                    I tutaj pytanie: ma toto korektę siły błysku z poziomu lampy?

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez avic
                      Chyba jednak zastanowie się nad tą 380tką...
                      I tutaj pytanie: ma toto korektę siły błysku z poziomu lampy?
                      Niestety nie. Z poziomu 380EX jest tylko HSS on/off.
                      Ale jeśli chodzi o FEC to nie ma problemu - wgrasz do 300D hackfirmware i będzie korekta +/- 2 pod jump'em.
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Max_im
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 668

z poprzednim aparatem kupiłem lampę manualną
                        jej funkcje pamiętam do dzisiaj
                        - próby
                        - zajmowanie miejsca
                        :-)
                        ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• rafalz_32

Która lampa? 380ex czy Tumax DSL386A?

Witam wszystkich forumowiczów! Jestem tutaj początkujący i proszę o wyrozumiałość... Problem taki jak w temacie, nosze się z zamiarem nabycia lampy ale nie jakiegoś super wynalazku tylko lampy która pozwoli mi zrobić fajne fotki, nazwijmy to u cioci na imieninach. Czytałem dość sporo na temat obydwu lamp ale ciągle mam dylemat, któraś z tych czy może jeszcze coś innego w podobnym zakresie cenowym... Bardzo proszę o opinie, porady będę bardzo wdzięczny za każdą! Pozsiadam Canona 400D.

Komentarz

• poss
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 131

380ex to sam automat, a tumax automat+pełen manual. Jeśli zastanawiasz się nad lampą z manualem to pomyśl bardziej o 430ex, a jeśli zestawisz sobie tumaxa i 430ex to bierz canona bo to inna jakość wykonania i zawsze 100% poprawnej współpracy z puszką
                            40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
                            serwery www bez limitów

Komentarz

• himi
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 2638

Ja bym sobie odpuścił tumaxa. Zamienniki to kłopoty. Pierwsza lampa na 400d - myślę, że 380 ex będzie ok, a moze trafisz tanio 420 EX - masz już głowicę ruchomą w poziomie.

Komentarz

Pracuję...