Żywotność migawki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • afrodise

Żywotność migawki

Witam .Chciałabym sie zorientowac czy to prawda ze w lustrzankach cyfrowych typu EOS 350D badz 400D migawka zuzywa sie po zrobienu ok 50000 zdjec Ostatnio uslyszalam to od znajomego...nigdy dotad z czyms takim sie nie spotkalam Sama obecnie mysle o kupnie tego typu aparatu, dlatego prosze Was o opinie na ten temat :smile:

Pozdrawiam wszytskich Forumowiczów 8)
  • popmart
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1721

Trwałość migawki ocenia się na ok 100000 w lustrzankach semi/profi np 30D, 20D, 10D.... zdaje się że w amatorskim segmencie (300D, 350D, 400D) w ogóle nie podaje się tego parametru (jeśli się mylę to niech ktoś poprawi)
    lecz...... ogólnie dość rzadko słychać o zepsutych migawkach, wg moich obserwacji w klasie amatorskiej równie dobrze może strzelić coś innego niż migawka .... ogólnie radziłbym się nie przejmować, ale jeśli kupujemy sprzęt używany klasy amatorskiej to nie powinien mieć więcej niż 10000 klepnięć...

pozdrawiam i witamy na forum C

Komentarz

• tomygun
      Bywalec
      • 2006
      • 204

A czy można gdzieś sprawdzć ile ma klepnię ??
      GALERIA CB <========> GALERIA

Komentarz

• afrodise

"popmart" dzieki za odp wlasnie tez o tym nie slyszalam dlatego sie zdziwilam a raczej uzywanego aparatu kupowac nie bede...wiec stratowac bede od 0 ...

ps. zauwazylam ze masz b.ciekawa galerie...jakim aparatem fotografujesz?

Mam nadzieje ze inni rowniez podejma temat ...pzdr

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez tomygun
          A czy można gdzieś sprawdzć ile ma klepnię ??
          Tylko w serwisie firmowym.

EDIT: powyższe dotyczy oczywiście sprzętu używanego.
          Jeśli natomiast mamy aparat od nowości, to ustawiamy File numbering --> Continuous i numer pliku jest przebiegiem, przy czym dla większych przebiegów trzeba pamiętać ile razy obrócił licznik :-)

Zamieszczone przez afrodise
          ps. zauwazylam ze masz b.ciekawa galerie...jakim aparatem fotografujesz?
          Tak trochę wyprzedzająco - wpływ na udane zdjęcia/ciekawą galerię jest mniej więcej taki:
          90% - operator sprzętu
          10% - sprzęt i tu najpierw obiektyw, a dopiero w dalszej kolejności użyty element światłoczuły (klisza lub matryca aparatu cyfrowego)
          Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• rysiaczek
            Uzależniony
            • 2005
            • 897

Zamieszczone przez afrodise
            "popmart" dzieki za odp wlasnie tez o tym nie slyszalam dlatego sie zdziwilam a raczej uzywanego aparatu kupowac nie bede...wiec stratowac bede od 0 ...
            To, ze o tym nie slyszalas, nie znaczy ze tak nie jest - w lustrzankach cyfrowych jest element, ktory sie ekhmmm 'zuzywa' - wlasnie migawka. I standardowo uwaza sie, ze lustrzanki amatorskie wytrzymuja ~50 tys. klapniec. Tyle, ze jest jeszcze np. lustro, ktore lubi sie popsuc znacznie wczesniej....

Jezeli wczesniej korzystalas z cyfrowej 'malkpi' - to tam ten element nie wystepuje i nie ma takiego ograniczenia.
            Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez rysiaczek
              .. I standardowo uwaza sie, ze lustrzanki amatorskie wytrzymuja ~50 tys. klapniec. .
              ale czy jest to gdzieś w specyfikachach? Bo mnie się wydaje, że raczej na zasadze: "wytrzyma połowę tego co semi-pro"...
              Zresztą 50.000 to prawie 1400 rolek filmu a'36 klatek :-) Dla amatora chyba wystarczy na całe życie ;-)

Zamieszczone przez rysiaczek
              .. Tyle, ze jest jeszcze np. lustro, ktore lubi sie popsuc znacznie wczesniej....
              Nie tyle samo lustro, co bolec na którym to lustro wisi :-) Ale to domena 300D. :-)
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Grzdyll
                Bywalec
                • 2005
                • 135

Zamieszczone przez gwozdzt
                Zresztą 50.000 to prawie 1400 rolek filmu a'36 klatek :-) Dla amatora chyba wystarczy na całe życie ;-)
                Ekhem, być może jestem odosobnionym przypadkiem ale moją 350D mam dopiero od 1,5 roku a szacuję liczbę klapnieć migawki już na około 70000 i bynajmniej nie jestem z tych co tylko "seriami, seriami"... Póki co aparat się trzyma dzielnie, mam nadzieję że ewentualna awaria migawki nie zdarzy się w trakcie jakiejś ważnej sesji foto...

W związku z tym że na pewno zaglądają tu osoby które eksploatują swoje puszki znacznie bardziej intensywnie ode mnie może przy okazji napiszą tacy, ktorzy już musieli wymieniać migawkę i ile zdjęć Wasz aparat wytrzymał (chodzi mi o tych z 350D przede wszystkim)

Pozdrówki
                Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zamieszczone przez Grzdyll
                  Ekhem, być może jestem odosobnionym przypadkiem ale moją 350D mam dopiero od 1,5 roku a szacuję liczbę klapnieć migawki już na około 70000 i bynajmniej nie jestem z tych co tylko "seriami, seriami"...
                  Ja chyba jestem na drugim biegunie, bo mój 300D w ciagu roku zaliczył przebieg zaledwie 2500, ale on skutecznie uniemozliwia robienie seriami :-)
                  Moze jakbym miał inny, kto wie... ;-)
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• popmart
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1721

Tak trochę wyprzedzająco - wpływ na udane zdjęcia/ciekawą galerię jest mniej więcej taki:
                    90% - operator sprzętu
                    10% - sprzęt i tu najpierw obiektyw, a dopiero w dalszej kolejności użyty element światłoczuły (klisza lub matryca aparatu cyfrowego)
                    ja bym powiedzial że :

70% Operator
                    20% Obiektyw
                    5% Puszka
                    5% Inne

BTW Mam leciwego juz ok 40000 klepnięć 300D

Komentarz

• Jacek Deka
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 356

W takim tempie mój 30D nie dożyje 2 lat (migawka oczywiście). Średnio 150 zdjęć dziennie razy 360 dni daje 54 tysiące. Brrr...., oby przeżyła jak najdłużej, ze 350 tysięcy.
                      I nasuwa się pytanie jak z naprawą sprzętu na gwarancji jeżeli padnie migawka w okresie gwarancyjnym np. po 100 tyś.?
                      No i ile kosztuje wymiana/naprawa migawki chociażby w EOSie 30D?

Komentarz

• Jester
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 337

Jeśli natomiast mamy aparat od nowości, to ustawiamy File numbering --> Continuous i numer pliku jest przebiegiem, przy czym dla większych przebiegów trzeba pamiętać ile razy obrócił licznik :-)
                        Jeżeli używasz tej samej karty z dwoma różnymi aparatami - to z numeracji continuous robi się groch z kapustą. Ja po dwóch miesiącach żonglowania kartą straciłem orientację ile zdjęć zrobiła która puszka.

J

Komentarz

• KuchateK
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 4895

Zamieszczone przez popmart
                          10D
                          10D mialo taka sama migawke jak 300D jesli chodzi o zywotnosc. Dopiero od 20D zostala ona poprawiona i szacuja jej zywotnosc na 100k.
                          ...

Komentarz

• Jester
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 337

ale czy jest to gdzieś w specyfikachach? Bo mnie się wydaje, że raczej na zasadze: "wytrzyma połowę tego co semi-pro"...
                            W sąsiednim wątku ktoś sprzedaje 350D i pisze: "producent podaje że migawka wytrzyma 30000". Może spytaj gdzie to wyczytał?

Przelicznik na filmy 36-klatkowe nie działa w cyfrze. Nikt normalny na kliszy nie robi 800 zdjęć kaczek podczas dwugodzinnego spaceru w parku, a w cyfrze to normalne. ZWŁASZCZA u amatora...

J

Komentarz

• npsstudio

UmnIE W 350 d MIGAWKA PADŁA PO 11 MIESIĄCACH PRZY PRZEBIEGU 73 TYŚ FOTEK TAK NAPISĄL SERWIS NA SZCZĘŚCIE NA GWARANCJI WYMIENIONA

Komentarz

Pracuję...