Nowy efekt optyczny w obiektywie - jaka nazwa?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemo(c)
    Bywalec
    • 2006
    • 116

Nowy efekt optyczny w obiektywie - jaka nazwa?

Witam,

Trochę mnie tu u Was nie było, (wiem, że tęskniliście, hy hy ) ponieważ byłem w UK i tam też wpadł mi w rękę jeden z magazynów fotograficznych. Zaciekawił mnie pewien nowy obiektyw, który daje ciekawy efekt. Otóż oprócz tradycyjnej regulacji głębi ostrości, nazwijmy to "przód-tył" obiektyw ten oferował regulację "lewo-prawo". Dawało to niesamowity rezultat rozmycia jednej strony zdjęcia z żądanym przez użytkownika nasileniem. Niestety nie zapamiętałem ani marki obiektywu, ani też nazwy systemu. Obiektyw wyglądał jakby miał zamontowane kwadratowe 'coś' po środku. Czy ktoś móglby mi udzielić informacji jak ten system się nazywa, lub jaki producent go popełnił. Będę wdzięczny za informacje. Sorry, jeżli temat już był poruszany na forum, ale gdybym wiedział, czego szukać, nie pisałbym posta.
    There is no dark side of the moon really. Matter of fact, it's all dark.
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Tilt/shift?

albo lensbaby?
    Lensbaby creates award-winning creative effects camera lenses, optics, and accessories for photographers. Our Photography gear and equipment helps creatives create in-camera effects. With our selection of camera lenses for DSLR and Mirrorless cameras, photographers can find the tools they need for the next photo shoot
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• czornyj
      Zasłużeni
      • 2006
      • 2626

To pokłony, czyli tilt - zwykle w obiektywach typu tilt&shift. Popełnł go Canon (sztuk 3) i Nikon (sztuk 1)
      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Przemo(c)
        Bywalec
        • 2006
        • 116

Heh, widzę, że jestem na tak zwanym czasie - obiektywy z '91 roku :-/
        W każdym razie dzięki za info.
        There is no dark side of the moon really. Matter of fact, it's all dark.

Komentarz

• stratus
          Początki nałogu
          • 2006
          • 398

Z tego co opisujesz to napewno są lensbabies - link powyżej. Widziałem efekt pracy na czymś takim, naprawdę ciekawe. Reszty propozycji gwozdzt'a nie miałem okazji poznać.
          Moje zabawki
          Moje zdjęcia

Komentarz

• krwisty
            Początki nałogu
            • 2004
            • 372

chm. dlugi czas nosze sie z zamiarem zakupu pewnej alternatywy do canona - te canonowskie to okolo 4000zl. a nowka harbtlei albo arsat to 1000-1200, jakby ktos tez reflektowal, mozna pomyslec nad sprowadzeniem wiekszej ilosci - koszty przesylki zawsze do podzialu.

to o czym mowisz Przemo(c), to sie nazywa selektywna glebia ostrosci a uzyskuje sie to odejsciem od tzw. reguly Scheimpfluga

pozdrawiam
            Martin Gorczakowski

Komentarz

Pracuję...