View Full Version : Akumulator do 1d

rene
29-11-2006, 09:48
Witam

Mam ma³y problem. Mam 3 akumulatory w moim 1d - 2 starsze, 1 nowszy. Problemem tych starszych by³o zazwyczaj to ¿e ¼le wskazywa³y stan na³adowania baterii - po kilku minutach by³a jedna kreska, zaraz potem miga³o - co nie przeszkadza³o zupe³nie w u¿ywaniu aparatu przez kilka kolejnych godzin.

Ostatnio jednak akumulator siad³ dos³ownie po kilku minutach, co mnie w sumie mocno zdziwi³o, bo tego typu problem wyst±pi³ po raz pierwszy. My¶la³em ¿e siê mo¿e roz³adowa³ w wyniku niskiej temperatury, ale gdy podpi±³em go do ³adowarki i nastawi³em "recharge", to s±dz±c po czasie jaki by³ potrzebny na roz³adowanie, faktycznie by³ na³adowany do pe³na.

Wie kto¶ co mo¿e byæ przyczyn±? Na ch³opski rozum mo¿e to byæ kwestia brudnych styków. Je¶li tak, to w jaki sposób i czym je czy¶ciæ? A je¶li to nie styki to ma kto¶ pomys³ dlaczego tak siê dzieje?

Pozdrawiam

Peri Noid
29-11-2006, 09:58
Masz dwie opcje (wnioski na podstawie obserwacji akumulatorów do laptopa):
1. Mo¿e trzeba by zresetowaæ procesorek w akumulatorze (akumulatory np. do laptopów maj± logikê zarz±dzaj±c± ³adowaniem/roz³adowywaniem, jak ogl±da³em akumulator do 1Dmk2N znajomego, to on te¿ na takowy wygl±da³). Czasami pomaga maksymalne roz³adowanie akumulatora, gdy aparat twierdzi, ¿e ju¿ jest pusty (np. za pomoc± ¿aróweczki) i ponowne na³adowanie.
2. Akumulator rzeczywi¶cie siad³, a konkretnie mog³o si±¶æ jedno z ogniw w nim umieszczonych. Podobnie zachowuje siê akumulator laptopowy, gdy jest zdechniêta chocia¿ jedna cela - niby chodzi, raportuje do sprzêtu, ¿e jest pr±d, potem nagle pojemno¶æ spada do 0 i - w skrajnym przypadku - sprzêt nagle ga¶nie. Pomaga jedynie wymiana uszkodzonych ogniw.

To moje pomys³y. A jak jest na prawdê u ciebie to nie wiem.

Dzygit-Dublin
29-11-2006, 13:52
witam
moze juz przyszedl czas na niego, ja kupilem ten nizej za kosmiczn cene 25 euro z przedsylka i dziala
link (http://www.7dayshop.com/catalog/product_info.php?cPath=777_3&products_id=100918)

to tylko tak dla informacji
u mnie jak wskazywalo jedna kreske czyli prawie zero caly dzien jeszcze biegal ale nie uzywalem lcd wcale.

Pozdrawiam

rene
01-12-2006, 22:16
witam
moze juz przyszedl czas na niego, ja kupilem ten nizej za kosmiczn cene 25 euro z przedsylka i dziala
link (http://www.7dayshop.com/catalog/product_info.php?cPath=777_3&products_id=100918)

Pozdrawiam

Dziêki za hipotezy. Chyba jednak Abraham wzywa go na swoje ³ono, i nie ma co siê oszukiwaæ - potrzebujê nastêpcy. Z tym ¿e nowa bateryjka canona to wydatek lekko ponad 500 pln, a to w sumie... hmmm... no, znam tañsze w ka¿dym razie. No i rozwa¿am zakup jakiego¶ niecanonowskiego zamiennika. Jak Ci siê spisuje ten do którego poda³e¶ link? Mi orygina³ styka na jakie¶ 3 - 4 godziny pstrykania non stop (+ rzucenie okiem na LCD co jaki¶ czas), a jak to wyglada w przypadku zamiennika?

Pozdrawiam

Dzygit-Dublin
07-12-2006, 20:09
na orginalnym od full do migania wskaznika rozladowania baterii zrobilem jakies 2 tys rawow albo lepiej w sumie 2 dni z podgladem na lcd .
A ten z linku pozostale 2 dni jechal i nie widzialem roznicy dodam ze bardzo zimno bylo i dawal rade.

Polecam w sumie , rozladuj go tylko za 1razem ja tak zrobilem i bez problemu.

Mi tu za orginal zaspiewali od 160 do 180 euro. Niezle co ?? :lol:

rene
11-03-2007, 11:20
Cuda siê dziej±...

Akumulator faktycznie wydawa³ siê kaputt, pada³ po kilki minutach... próbowa³em go roz³adowywaæ i ³adowaæ od nowa, mia³em nadziejê ¿e to co¶ pomo¿e - nic, po staremu, kilka fotek i brak reakcji... Postanowi³em go jednak nie wyrzucaæ do kosza, i le¿a³ sobie na biurku zbieraj±c kurz. Ostatni zabra³em go ze sob±, bo przy deficycie baterii nawet te kilka minut na nastawienie balasnu bieli by³oby przydatne. I co? Reaktywacja, pó³ dnia na nim jecha³em!! Nie wiem jak to dzia³a, nie znam siê na zjawiskach paranormalnych, ale jestem rad!

Mora³ - nie wyrzucaæ akumulatorów, nigdy nie wiadomo kiedy im siê odwidzi :)

Pozdrawiam

Kolekcjoner
11-03-2007, 11:30
Cuda siê dziej±...

Akumulator faktycznie wydawa³ siê kaputt, pada³ po kilki minutach... próbowa³em go roz³adowywaæ i ³adowaæ od nowa, mia³em nadziejê ¿e to co¶ pomo¿e - nic, po staremu, kilka fotek i brak reakcji... Postanowi³em go jednak nie wyrzucaæ do kosza, i le¿a³ sobie na biurku zbieraj±c kurz. Ostatni zabra³em go ze sob±, bo przy deficycie baterii nawet te kilka minut na nastawienie balasnu bieli by³oby przydatne. I co? Reaktywacja, pó³ dnia na nim jecha³em!! Nie wiem jak to dzia³a, nie znam siê na zjawiskach paranormalnych, ale jestem rad!

Mora³ - nie wyrzucaæ akumulatorów, nigdy nie wiadomo kiedy im siê odwidzi :)

Pozdrawiam

Mo¿e sie dowiedzia³, ¿e jest markkiller z nowymi bateriami i my¶lisz o zmianie i to go tak przestraszy³o, ¿e zacz±³ dzia³aæ :lol:?

rene
11-03-2007, 20:34
Chyba tak... :) Chocia¿ rozmowê z nim na ten temat od³o¿y³em na jutro wiêc na razie nie ferujê wyroków ;) Zobaczymy co mi powie

Mutt
11-03-2007, 20:43
A w³a¶nie. Jaki zamiennik z dostêpnych na allegro (http://allegro.pl/search.php?string=1d&category=8847&category=8865) by¶cie polecili?

himi
28-01-2008, 16:31
Przy³±czam siê do w±tku, nie praktykowa³em nigdy zamawiania poza krajem. Co¶ sensownego z allegro?