View Full Version : Akumulator do 1d
Witam
Mam ma³y problem. Mam 3 akumulatory w moim 1d - 2 starsze, 1 nowszy. Problemem tych starszych by³o zazwyczaj to ¿e ¼le wskazywa³y stan na³adowania baterii - po kilku minutach by³a jedna kreska, zaraz potem miga³o - co nie przeszkadza³o zupe³nie w u¿ywaniu aparatu przez kilka kolejnych godzin.
Ostatnio jednak akumulator siad³ dos³ownie po kilku minutach, co mnie w sumie mocno zdziwi³o, bo tego typu problem wyst±pi³ po raz pierwszy. My¶la³em ¿e siê mo¿e roz³adowa³ w wyniku niskiej temperatury, ale gdy podpi±³em go do ³adowarki i nastawi³em "recharge", to s±dz±c po czasie jaki by³ potrzebny na roz³adowanie, faktycznie by³ na³adowany do pe³na.
Wie kto¶ co mo¿e byæ przyczyn±? Na ch³opski rozum mo¿e to byæ kwestia brudnych styków. Je¶li tak, to w jaki sposób i czym je czy¶ciæ? A je¶li to nie styki to ma kto¶ pomys³ dlaczego tak siê dzieje?
Pozdrawiam
Peri Noid 29-11-2006, 09:58 Masz dwie opcje (wnioski na podstawie obserwacji akumulatorów do laptopa):
1. Mo¿e trzeba by zresetowaæ procesorek w akumulatorze (akumulatory np. do laptopów maj± logikê zarz±dzaj±c± ³adowaniem/roz³adowywaniem, jak ogl±da³em akumulator do 1Dmk2N znajomego, to on te¿ na takowy wygl±da³). Czasami pomaga maksymalne roz³adowanie akumulatora, gdy aparat twierdzi, ¿e ju¿ jest pusty (np. za pomoc± ¿aróweczki) i ponowne na³adowanie.
2. Akumulator rzeczywi¶cie siad³, a konkretnie mog³o si±¶æ jedno z ogniw w nim umieszczonych. Podobnie zachowuje siê akumulator laptopowy, gdy jest zdechniêta chocia¿ jedna cela - niby chodzi, raportuje do sprzêtu, ¿e jest pr±d, potem nagle pojemno¶æ spada do 0 i - w skrajnym przypadku - sprzêt nagle ga¶nie. Pomaga jedynie wymiana uszkodzonych ogniw.
To moje pomys³y. A jak jest na prawdê u ciebie to nie wiem.
Dzygit-Dublin 29-11-2006, 13:52 witam
moze juz przyszedl czas na niego, ja kupilem ten nizej za kosmiczn cene 25 euro z przedsylka i dziala
link (http://www.7dayshop.com/catalog/product_info.php?cPath=777_3&products_id=100918)
to tylko tak dla informacji
u mnie jak wskazywalo jedna kreske czyli prawie zero caly dzien jeszcze biegal ale nie uzywalem lcd wcale.
Pozdrawiam
witam
moze juz przyszedl czas na niego, ja kupilem ten nizej za kosmiczn cene 25 euro z przedsylka i dziala
link (http://www.7dayshop.com/catalog/product_info.php?cPath=777_3&products_id=100918)
Pozdrawiam
Dziêki za hipotezy. Chyba jednak Abraham wzywa go na swoje ³ono, i nie ma co siê oszukiwaæ - potrzebujê nastêpcy. Z tym ¿e nowa bateryjka canona to wydatek lekko ponad 500 pln, a to w sumie... hmmm... no, znam tañsze w ka¿dym razie. No i rozwa¿am zakup jakiego¶ niecanonowskiego zamiennika. Jak Ci siê spisuje ten do którego poda³e¶ link? Mi orygina³ styka na jakie¶ 3 - 4 godziny pstrykania non stop (+ rzucenie okiem na LCD co jaki¶ czas), a jak to wyglada w przypadku zamiennika?
Pozdrawiam
Dzygit-Dublin 07-12-2006, 20:09 na orginalnym od full do migania wskaznika rozladowania baterii zrobilem jakies 2 tys rawow albo lepiej w sumie 2 dni z podgladem na lcd .
A ten z linku pozostale 2 dni jechal i nie widzialem roznicy dodam ze bardzo zimno bylo i dawal rade.
Polecam w sumie , rozladuj go tylko za 1razem ja tak zrobilem i bez problemu.
Mi tu za orginal zaspiewali od 160 do 180 euro. Niezle co ?? :lol:
Cuda siê dziej±...
Akumulator faktycznie wydawa³ siê kaputt, pada³ po kilki minutach... próbowa³em go roz³adowywaæ i ³adowaæ od nowa, mia³em nadziejê ¿e to co¶ pomo¿e - nic, po staremu, kilka fotek i brak reakcji... Postanowi³em go jednak nie wyrzucaæ do kosza, i le¿a³ sobie na biurku zbieraj±c kurz. Ostatni zabra³em go ze sob±, bo przy deficycie baterii nawet te kilka minut na nastawienie balasnu bieli by³oby przydatne. I co? Reaktywacja, pó³ dnia na nim jecha³em!! Nie wiem jak to dzia³a, nie znam siê na zjawiskach paranormalnych, ale jestem rad!
Mora³ - nie wyrzucaæ akumulatorów, nigdy nie wiadomo kiedy im siê odwidzi :)
Pozdrawiam
Kolekcjoner 11-03-2007, 11:30 Cuda siê dziej±...
Akumulator faktycznie wydawa³ siê kaputt, pada³ po kilki minutach... próbowa³em go roz³adowywaæ i ³adowaæ od nowa, mia³em nadziejê ¿e to co¶ pomo¿e - nic, po staremu, kilka fotek i brak reakcji... Postanowi³em go jednak nie wyrzucaæ do kosza, i le¿a³ sobie na biurku zbieraj±c kurz. Ostatni zabra³em go ze sob±, bo przy deficycie baterii nawet te kilka minut na nastawienie balasnu bieli by³oby przydatne. I co? Reaktywacja, pó³ dnia na nim jecha³em!! Nie wiem jak to dzia³a, nie znam siê na zjawiskach paranormalnych, ale jestem rad!
Mora³ - nie wyrzucaæ akumulatorów, nigdy nie wiadomo kiedy im siê odwidzi :)
Pozdrawiam
Mo¿e sie dowiedzia³, ¿e jest markkiller z nowymi bateriami i my¶lisz o zmianie i to go tak przestraszy³o, ¿e zacz±³ dzia³aæ :lol:?
Chyba tak... :) Chocia¿ rozmowê z nim na ten temat od³o¿y³em na jutro wiêc na razie nie ferujê wyroków ;) Zobaczymy co mi powie
A w³a¶nie. Jaki zamiennik z dostêpnych na allegro (http://allegro.pl/search.php?string=1d&category=8847&category=8865) by¶cie polecili?
Przy³±czam siê do w±tku, nie praktykowa³em nigdy zamawiania poza krajem. Co¶ sensownego z allegro?
|
|