...i tak to się właśnie zaczęło.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Shark-uk
    Bywalec
    • 2006
    • 141

...i tak to się właśnie zaczęło.

Witam.
    Mam propozycje na taki własnie wątek , kierowany do osób które zajmuja się fotografią zawodowo
    jak to się stało że zaczeliście na tym zarabiać czyli droga z amatora do profesjonalisty (profesjonalista -(w myśl ograniczeń w konkursach) osoba otrzymujaca zapłate za zdjecia)).
    Ciekawi mnie poprostu wasza historia a może za jakiś czas wykopie gdzieś ten topic i dopisze
    - czytałem forum canon-board wykozystałem kilka wskazówek i tak to się zaczęło że i ja z tego żyje
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 f/2.8 IS USM |Canon 85 f1.2 USM |Canon 35 f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com
  • kjoanna
    Początki nałogu
    • 2006
    • 494

bardzo fajny pomysl
    chetnie sie dowiem jak wyglada droga do profesjonalizmu

CB

Komentarz

• Shark-uk
      Bywalec
      • 2006
      • 141

To smutne że na taką ilość osób na CB nikt nie pracuje jako fotograf...
      Lub jest już na "wyższym poziomie" i nie bedzie gadał z takim jak ja szaraczkiem co by chciał się dowiedziec jak to jest...
      Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 f/2.8 IS USM |Canon 85 f1.2 USM |Canon 35 f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Komentarz

• strus_pedziwiatr
        Bywalec
        • 2006
        • 191

Historia jest zbyt długa, więc tylko w skrócie:
        1.Już w łonie matki poczułem błyski fleszy - chyba już wtedy wiedziałem co będę robił...
        2.Na pierwszą komunię dostałem aparat o ile dobrze pamiętam marki Smiena a może Zorka i tak zaczęła się moja poważna(!) przygoda z fotografią.
        3.Potem miałem niestety długą przerwę Smiena/Zorka popsuła się, albo o niej zapomniałem.
        4.Tu już czas "profesjonalizmu" - kupiłem pierwszy dorosły aparat (jakiś mały Nikonik, pełny automat) i zacząłem pstrykać wszystko co się rusza, albo też i stoi...
        5.Zaczęło brakować forsy na klisze,zdjęcia, itd.. Co tu robić? Trzeba kupić cyfrę - ale jeszcze ich nie było....Więc znowu pstrykanie od kasy do kasy i od okazji do okazji...
        Przez ten czas zmieniłem też parę aparatów.. aż do lustrzanek analogowych Canona.
        6.Pojawiły się pierwsze cyfry - kurcze ale ja nie mam tyle kasy, patrzę spokojnie na pkt.5
        7.Spiąłem się wewnętrznie i finansowo - mam już cyfrę, co więcej lustrzankę Canona, ale karty pamięci nadal drogie - no to robimy tylko jpegi, oszczędnie, tak aby starczyło karty...
        8.Nastały czasy "dobrobytu" - wszystko tanie i dostępne, przeszedłem na RAW-y i zabawę w "obróbkę" na ekranie komputera - ale to kurczę zajmuje tyle czasu, że może należy już się zastanowić co ważniejsze: te "kombinacje programowe" czy focenie na świeżym powietrzu?
        Ostatnio edytowany przez strus_pedziwiatr; 7470.

Komentarz

• tdfoto
          Początki nałogu
          • 2006
          • 292

Moja tutaj.... http://www.dziechciarz.art.pl/pl.html
          Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
          Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Komentarz

• strus_pedziwiatr
            Bywalec
            • 2006
            • 191

Zamieszczone przez tdf
            Szkoda, że menu chodzi tylko pod IE...linuksowcy niewiele zobaczą poza tym info o autorze.

Komentarz

• tdfoto
              Początki nałogu
              • 2006
              • 292

Zamieszczone przez strus_pedziwiatr
              Szkoda, że menu chodzi tylko pod IE...linuksowcy niewiele zobaczą poza tym info o autorze.
              Obiecuje ze bedzie upgrade...jak sie odkope troszke....
              Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
              Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Zamieszczone przez Shark-uk
                Lub jest już na "wyższym poziomie" i nie bedzie gadał z takim jak ja szaraczkiem co by chciał się dowiedziec jak to jest...
                A Ty nie bierzesz pod uwagę, że zwyczajnie są ludzie którzy niekoniecznie mają ochotę na publiczne zwierzenia .
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Shark-uk
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 141

tutaj przeciez nie chodzi o wielkie wywlekanie swoich tragedii tylko o pochwalenie się (w pewnym senie) tym co się osiagnęło i pokazac w jaki sposób się do tego doszło nie widze w tym nic złego .

martinbartnicki.com

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

tutaj przeciez nie chodzi o wielkie wywlekanie swoich tragedii tylko o pochwalenie się (w pewnym senie) tym co się osiagnęło i pokazac w jaki sposób się do tego doszło nie widze w tym nic złego .
                    Ja też nie widzę w tym nic złego. Nie wiem też co masz na myśli mówiąc o "wywlekaniu swoich tragedii" - bo chyba nie o to Ci chodziło. Ja po prostu rozumiem ludzi którzy nie mają ochoty na pisanie o tym czego dokonali lub nie zwłaszcza zachęceni tekstem w stylu:

"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• Shark-uk
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 141

Poprostu to forum stało się dla mnie w pewnym sensie skarbnicą wiedzy uczę się stąd bardzo wiele ale czasami top nie fer że osoby mające po 1000 postów zadają pytanie dziecinnie proste i wszyscy mu staraja się pomóc jak tylko mogą, większośc z was zna się na tym od dawna (na forum nieraz na wspólnych spotach itd) ja jestem nowy (w fotografi jak i na forum) i żądny wiedzy. Prawdopodobie nigdy was osobiście nie poznam (mieszkam za daleko) i prawdopodobie nie dobije do wielkiej ilości postów ( ni jestetm z tych co piszą żeby tylko pisać a że się jeszcze nie znam na foto za dobrze to i nie doradzam) ale mimo wszystko jestem tu ,pisze tu, uczę się stad i miło by było jak by posty były traktowane z równym szacunkiem.
                      Ps : jesli przesadziłem to przepraszam ząb mnie boli drugi dzień.
                      Pozdrawiam i mam nadzieje że wrucimy do tematu postu.

martinbartnicki.com

Komentarz

Pracuję...