Życie akumulatora....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fatman
    Coś już napisał
    • 2006
    • 83

Życie akumulatora....

Jak to jest z tym akumulatorem do canona 30d?
    Czy jesli zakupilem aparat i akumulator nie jest rozladowany do konca to powinienem go wlozyc do aparatu i zużyć do konca czy tez od razu podłaczyć do ładowania?

Slyszalem glosy ze akumulator szybciej umiera jak sie go niezuzyje do samego konca przed podlaczneiem do ladowania....
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Zamieszczone przez fatman
    Jak to jest z tym akumulatorem do canona 30d?
    Czy jesli zakupilem aparat i akumulator nie jest rozladowany do konca to powinienem go wlozyc do aparatu i zużyć do konca czy tez od razu podłaczyć do ładowania?

Slyszalem glosy ze akumulator szybciej umiera jak sie go niezuzyje do samego konca przed podlaczneiem do ladowania....
    Nie musisz rozładowywać do końca. Można doładować bez problemu.

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Producenci niektórych zamienników zalecają formatowanie akumulatorów (nawet czterokrotne), ale tyczy się to tylko początku eksploatacji. Canon nie zaleca, więc nie ma się co przejmować. Nie zmienia to faktu że po kilku miesiącach akumulator i tak zacznie krócej trzymać, taki już jego urok że się zużywa.
      Jeżeli zależy Ci na długotrwałym posiadaniu oryginalnego aku, polecam od razu przejść na zamienniki, koszt ok 30 zł/szt, a oryginału używać tylko jako rezerwy.
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

http://canon-board.info/showthread.p...ie+akumulatora

Komentarz

• Rpoto
          Bywalec
          • 2005
          • 159

TAK - przed dłuższym nieużywaniem, ale kto by się tym przejmował.
          Jeśli nie będziesz używał aparatu przez miesiąc, to co zrobić?
          Specjalnie oglądać lub pstrykać zdjęcia, aby rozładować baterię??.
          Poza tym bateria tańsza niż migawka.
          Czytam. Czytam.
          Robert
          Kalibrajce na Wyspach

Komentarz

• viTo
            Bywalec
            • 2006
            • 130

A ja slyszalem ze nie powinno sie zostawiac baterii rozladowanej na dluzsze nieuzywanie... bo podbno za bardzo sie rozladuje :/
            EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
            Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:

Komentarz

• himi
              Zablokowany
              • 2006
              • 2638

nie ma to jak oryginały. Sprawdziłem - wiem

Komentarz

• fatman
                Coś już napisał
                • 2006
                • 83

już chwytam , dzieki wszystkim za pomoc!

Komentarz

• KMV10
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2320

Formatowanie akumulatorów Li-Ion to jest wielka ciekawostka.

Li-Ion _na pewno_ nie można rozładowywać do 0 i przetrzymywać w takim stanie - to je wykańcza. Natomiast formatowanie to miało sens w bateriach posiadających tzw. efekt pamięciowy (np. Ni-Cd)...

Komentarz

• RadiB
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 176

Zamieszczone przez MacGyver
                    Jeżeli zależy Ci na długotrwałym posiadaniu oryginalnego aku, polecam od razu przejść na zamienniki, koszt ok 30 zł/szt, a oryginału używać tylko jako rezerwy.
                    Bzdura. Li-Io traca pojemnosc przez starzenie - proces jest nieodwracalny i nie do unikniecia. Szybciej wykanczaja sie tez jesli leza nienaladowane.

Zamieszczone przez KMV10
                    Formatowanie
                    Ludzie miejcie litosc....FORMOWANIE nie FORMATOWANIE

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

Zamieszczone przez RadiB
                      Bzdura. Li-Io traca pojemnosc przez starzenie - proces jest nieodwracalny i nie do unikniecia. Szybciej wykanczaja sie tez jesli leza nienaladowane.
                      Nie powiesz mi że bateria, która leży sobie w ciepłej szufladzie (ewentualnie ciepłej kieszeni) zużywa się szybciej niż ta narażona na pracę w drastycznie zmiennych warunkach temperaturowych i wilgotnościowych.

Komentarz

• RadiB
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 176

Nie powiesz mi że bateria, która leży sobie w ciepłej szufladzie (ewentualnie ciepłej kieszeni) zużywa się szybciej niż ta narażona na pracę w drastycznie zmiennych warunkach temperaturowych i wilgotnościowych.
                        To wszystko jest relatywne..... Ta lezaca w szufladzie bedzie gdzies po 3 latach do wyrzucenia. Non stop pracujaca po ~800 cyklach. Teraz ocen sam, czy w ciagu roku zrobisz 10 czy moze jednak 500 cykli.

Komentarz

• mkwiek
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 862

Zamieszczone przez RadiB
                          Ludzie miejcie litosc....FORMOWANIE nie FORMATOWANIE
                          ja wiem, że się baterie formuje, ale o formatowaniu jest nawet napisane na opakowaniu baterii jaką kupiłem ostatnio do mojej nokii - forever
                          I am FX

Komentarz

• MacGyver
                            Cenzor
                            • 2006
                            • 7043

Zamieszczone przez RadiB
                            To wszystko jest relatywne..... Ta lezaca w szufladzie bedzie gdzies po 3 latach do wyrzucenia. Non stop pracujaca po ~800 cyklach. Teraz ocen sam, czy w ciagu roku zrobisz 10 czy moze jednak 500 cykli.
                            500 cykli w rok to nie jest specjalnie dużo, jeśli pstrykasz rawy kilka razy w tygodniu w zmiennych warunkach. A oznaki zużycia baterii zaobserwowałem już po pół roku użytkowania.

Komentarz

• RadiB
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 176

500 cykli w rok to nie jest specjalnie dużo, jeśli pstrykasz rawy kilka razy w tygodniu w zmiennych warunkach. A oznaki zużycia baterii zaobserwowałem już po pół roku użytkowania.
                              Oki. I teraz pytanie za 100 punktow: Skoro taka bateria swoim zachowaniem nie wiele odbiega od zachowania sera w lodowce (albo zjesz albo wyrzucisz jak minie termin waznosci), to po co wkladac ja do szuflady? Czy w lodowce trzymasz paczke sera na zapas az sie przeterminuje i potem wyrzucasz ja, kupujesz nowa, czy moze raczej ten w lodowce jesz a zapas zastepujesz cyklicznie nowym?

Komentarz

Pracuję...