Gdy zaparuje obiektyw

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • darpla
    Bywalec
    • 2004
    • 184

Gdy zaparuje obiektyw

Byłem ostatnio u moich dziadkow na świętach. Porobiłem kilka ciekawych fotek na dworze, ale po wejśi do budynku od razu zaparowywal mi obiektyw. Niektore zdjecia wyszly jak po zastosowaniu BLura w Photoshopie.
    Jakich wyrobów najlepiej używać do oczyszczania i przecierania obiektywów??
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm
  • Pszczola
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1760

Przecieram szklo tylko w ostatecznosci (fotograficzne szmatki mikrfazowe - czy jakos tak), najpierw z torby wyciagam "gruszke z miekkim koncem nr 2" przeznaczona do pielegnacji nosa i uszu niemowlakow ;-) i dmucham na szklo, az do odparowania wody. Gruche co jakis czas myje dokladnie mydlem i wygotowywuje. Szkiel nie gotuje ani mydlem nie myje
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

ja tam wole pozostawic sprzet w bezpiecznym miejscu az sam sobie odparuje. pamietajmy, ze skoro zaparowaly nam szkla to prawdopodobnie body tez nam moglo zaparowac.

Komentarz

• Pszczola
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1760

Fakt. Jesli jest czas to najlepsze jest samoodparowywanie.
        EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• xls

Gdy zaparuje obiektyw

W ostatnim tygodniu codziennie używałem aparat na dworze ... po kilka godzin.. na mrozie...

I nie zaparował..

Staram się nie doprowadzać do tego aby obiektyw i aparat - zaparowywał...

zasada jest prosta...

Aparat po takiej eskapadzie odkładam na 2-3 godziny domu na półeczkę...

Oczywiście w torbie której tylko zamek odpinam - sprzęt sobie spokojnie "dochodzi" i nie zaparowuje...

Czynię tak od wielu lat i nie ma probelmu z zaparowaniem...

Podobną zasadę stosowałem kilka lat temu przy fotografowaniu w "Palmiarni" gdzie wilgotnośc i ciepło jest straszne... - sprzęt spoczął w najpierw na 3 godzinki koło "palmy" a później po wyrówniniu ciepłoty aparatu dopiero fociłem...

Ból jest wtedy gdy ma się ochotę na fotografowanie na łonie przyrody, a później zaraz w "ciepłej" kafejce... ale cóż... wybór nalezy do Ciebie...

A gdy już zaparuje to poprostu trzeba odłożyć na do torby i niech sam wyschnie...

Komentarz

• Artek_Bartek
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 32

a ja kojarzę taką poradę z książki Mroczka.... aparat włożyć do worka foliowego.... po wejściu do pomieszczenia para skropli się na nim.... focić możemy bez przeszkód.... przyznam szczerze, że nie próbowałem....

Komentarz

• darpla
              Bywalec
              • 2004
              • 184

ciekawa opcja.Focic z zalozonym workiem na obiektyw.Ciekawe czy nie pozostawia to zadnych znieksztalcen i ostrosc czy jest odpowiednia.Warto sprobowac

Komentarz

• Pszczola
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1760

No nie... Worek zakladamy po foceniu w zimnych warukach, a przed wejsciem do cieplego pomieszczenia. Wilgoc powinna skraplac sie na worku, a nie na aparacie.

Komentarz

• darpla
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 184

no to oczywista sprawa ze na worku sie woda osadza.ale focic z workiem to trzeba by sprobowac.

Komentarz

• blizzard
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 76

Zamieszczone przez Artek_Bartek
                    a ja kojarzę taką poradę z książki Mroczka.... aparat włożyć do worka foliowego.... po wejściu do pomieszczenia para skropli się na nim.... focić możemy bez przeszkód.... przyznam szczerze, że nie próbowałem....
                    Podobnie jest z materialami fotograficznymi, ktore trzyma sie w lodowce, nalezy je po wyjeciu pozostawic w worku aby sie na nim para skroplila
                    Canon 50D|Tamron AF 17-50mm 1:2.8|EFS 17-85mm 1:4-5,6 IS|Canon EF 85mm 1:1,8|Canon A-1|Vivitar 28-210mm 1:3,5-5,6 Macro 1:4x

Komentarz

• darpla
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 184

A jakie to np. materiały fotograficzne trzyma sie w lodowce.Pierwsze słyszę.

Komentarz

• Jurek Plieth
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2087

Zamieszczone przez darpla
                        No to masz słaby słuch
                        Np. błony filmowe...
                        http://plieth.com

Komentarz

• blizzard
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 76

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                          Zamieszczone przez darpla
                          No to masz słaby słuch
                          Np. błony filmowe...
                          Jeszcze papier, odczynniki chemiczne (wywolywacz, utrwalacz) i mozna jescze trzymac co sie tylko chce (chyba ). Niska temperatura przedluza zywotnosc, w granicach rozsadku oczywiscie
                          Canon 50D|Tamron AF 17-50mm 1:2.8|EFS 17-85mm 1:4-5,6 IS|Canon EF 85mm 1:1,8|Canon A-1|Vivitar 28-210mm 1:3,5-5,6 Macro 1:4x

Komentarz

• Jurek Plieth
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2087

Zamieszczone przez blizzard
                            Niska temperatura przedluza zywotnosc, w granicach rozsadku oczywiscie
                            Czy leci z nami jakiś chemik :wink: ?
                            Jest pewne prawo chemiczne mówiące o ile procent przyspieszone są procesy chemiczne ze wzrostem temperatury o stopień Celsjusza.
                            http://plieth.com

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                              Czy leci z nami jakiś chemik :wink: ?
                              Albo fizyk (Tomek? ).. w końcu drgania atomów itp ;-)
                              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...