Uzupełnienie kita: 70-200L 4.0 czy 75-300 IS USM 4,6-5,6

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lucien
    Bywalec
    • 2004
    • 106

Uzupełnienie kita: 70-200L 4.0 czy 75-300 IS USM 4,6-5,6

Witam
    No taka rozterka, jest między nimi 500 zł różnicy, nie mam innych do wyboru, ceny z USA.
    Eos 33, M42: 58, 135, 200
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

75-300IS to jedno ze slabszych szkiel canona.. do tego za taka cene..
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zaloz ankiete, stawiam ze ok 90% zaglosuje na 70-200 4L 8) .
      Dlaczego nie 100% ? Bo zawsze sie jakis dowcipnis lub niezorientowany lub podprądowiec trafi

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

lucien, pytanie mam takie:
        czy to musi być jeden z tych dwóch obiektywów? domyślam się, że chodzi o rabat Canona, ale ostrzegam przed zbytnim zaufaniem do naszego kochanego producenta Tutaj znajdziesz nieco szczegółów.

Jeśli kupujesz w USA i chcesz tele zooma, to ja bym postawił na Sigmę 70-200/2.8 HSM APO. Jest jaśniejsza, posiada FTM, nie ma żadnych ruchomych elementów (ma IF i RF). W dodatku w przeciwieństwie do Canona jest sprzedawana z uchwytem do statywu i pokrowcem. Cena na Adoramie lub Family Photo Video ok. 670 USD
        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez Kubaman
          Jeśli kupujesz w USA i chcesz tele zooma, to ja bym postawił na Sigmę 70-200/2.8 HSM APO. Jest jaśniejsza, posiada FTM, nie ma żadnych ruchomych elementów (ma IF i RF). W
          Pierścienie też się jej nie kręcą ? ;-) Canon też ma FTM i IF, nie zmienia długości itp.

dodatku w przeciwieństwie do Canona jest sprzedawana z uchwytem do statywu i pokrowcem. Cena na Adoramie lub Family Photo Video ok. 670 USD
          [/quote]

No nie tak do końca w przeciwieństwie, bo Canon pokrowiec jak najbardziej ma...
          Mocowania statywowego nie ma (a w dodatku kosztuje kupę forsy) ale przy normalnym statywie z normalną głowicą jest całkowicie zbędne...
          No i ten ekskluzywny biały kolor Canona ;-) ;-)

Co do pokrowców - mam takich kilka od różnych obietywów i wszystkie leżą w szafie w pudełkach...
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

Zamieszczone przez Krzychu
            Canon też ma FTM i IF, nie zmienia długości itp.
            i o to chodzi. nie pisałem czego Canon nie ma ale co posiada Sigma. Za 100 USD więcej dostajesz to samo tylko, że lepsze

Mocowania statywowego nie ma (a w dodatku kosztuje kupę forsy) ale przy normalnym statywie z normalną głowicą jest całkowicie zbędne...
            to zależy, co rozumiesz pod pojęciem normalny Na pewno będzie dużo wygodniej z uchwytem, no i można go wygodnie nosić. Choćby i miał leżeć w szafie to wolę go mieć, a Canonowski kosztuje 115 USD.
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Na pewno będzie dużo wygodniej z uchwytem, no i można go wygodnie nosić. Choćby i miał leżeć w szafie to wolę go mieć, a Canonowski kosztuje 115 USD.
              Tyle ze wiesz... mowimy o 1.5kg Sigmie 70-200 2.8 a ok 700g Canonie 70-200 4L. Do Sigmy rzeczywiscie wygodniej jest czasem zastosowac uchwyt. Do leciutkiego Canona - nie jest wg mnie potrzebny.

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

więcej dostajesz to samo tylko, że lepsze
                Z tym lepszym to bym polemizował - na pewno jaśniejsze.

to zależy, co rozumiesz pod pojęciem normalny
                Jakieś Manfrotto 190 z 141 RC na przykład...

Na pewno będzie dużo wygodniej z uchwytem, no i można go wygodnie nosić. Choćby i miał leżeć w szafie to wolę go mieć, a Canonowski kosztuje 115 USD.
                Będzie dużo mniej wygodnie bo będzie przeszkadzał w plecaku a osobiście noszenia go za uchwyt bym się nie podjął. Generalnie to nie mój wybór, ale nie uważam żeby posiadanie uchwytu statywowego przez Sigmę było jakimkolwiek argumentem przy wyborze w porównaniu do 70-200/f4L ale jak tam sobie chcesz...
                BTW: Mam wrażenie że w ręku (Canona) nie miałeś...

[ Dodano: 28-12-2004 ]
                Zamieszczone przez Vitez
                Tyle ze wiesz... mowimy o 1.5kg Sigmie 70-200 2.8 a ok 400g Canonie 70-200 4L. Do Sigmy rzeczywiscie wygodniej jest czasem zastosowac uchwyt. Do leciutkiego Canona - nie jest wg mnie potrzebny.
                Nie wiem skąd Ci się te 400g urodziło bo już kiedyś też tak napisałeś - Canon waży 705 gram, ale z tym że nie jest potrzebny (uchwyt) to się jak najbardziej zgadzam.
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• Jurek Plieth
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2087

[quote="Krzychu"]
                  Będzie dużo mniej wygodnie bo będzie przeszkadzał w plecaku a osobiście noszenia go za uchwyt bym się nie podjął.
                  Z czysto fizycznego punktu widzenia to mocowanie obiektywu za tuleję powinno mieć sens dopiero wówczas, gdy ciężar obiektywu jest zbliżony do ciężaru korpusu. Powiedzmy sobie szczersze, że obiektywom, które my tutaj na forum posiadamy, najczęściej sporo 'brakuje' w tym względzie :wink:
                  http://plieth.com

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Nie wiem skąd Ci się te 400g urodziło bo już kiedyś też tak napisałeś - Canon waży 705 gram
                    Tez nie wiem... juz poprawiam .
                    Podejrzewam ze stad ze Sigma wazy 1400 g z groszami... i ta koncowka 400g z Sigmy mnie sie na Canona jakos przenosi.

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

Sigma waży 1220 g a nie 1400 z groszami :P (jak odejmiemy mocowanie, to pewnie zrobi się z 1050g)

Ale przecież to nie jest takie ważne. Ważne jest, że dostajemy obiektyw z innej półki.
                      Wg photozone ta Sigma jest lepsza optycznie od Canona 80-200/2.8 8)

70-200/4 jest jeszcze lepszy i z zoomów ustępuje tylko 70-200/2.8 L, ale różnice w jakości są niewielkie, a zyskujemy dużo jaśniejsze szkło i zdjęcia, których inaczej nie zrobimy nigdy

Jeśli myślimy o 70-200/4 L a nie o 70-200/2.8 L tylko ze względów ekonomicznych, to ja wtedy proponuję Sigmę i o to mi tutaj chodzi.
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

Sigma waży 1220 g a nie 1400 z groszami :P (jak odejmiemy mocowanie, to pewnie zrobi się z 1050g)

Ale przecież to nie jest takie ważne. Ważne jest, że dostajemy obiektyw z innej półki.
                        Wg photozone ta Sigma jest lepsza optycznie od Canona 80-200/2.8 8)
                        Wyluzuj z Photozone - jedna część to recenzje ludzi (wiadomo że najlepsze obiektywy to te które się aktualnie posiada) a druga to średnia z jakiś bliżej nieznanych testów.

Jeśli myślimy o 70-200/4 L a nie o 70-200/2.8 L tylko ze względów ekonomicznych, to ja wtedy proponuję Sigmę i o to mi tutaj chodzi.
                        Propozycja jest niewątpliwie godna rozpatrzenia ale wybór IMHO nie jest oczywisty...
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• p13ka
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1013

Wyluzuj z Photozone - jedna część to recenzje ludzi (wiadomo że najlepsze obiektywy to te które się aktualnie posiada) a druga to średnia z jakiś bliżej nieznanych testów.
                          Sorry, że się wtrącam ale wobec tego jakie źródła polecasz aby zasięgać "wiarygodnych" opinii nt. obiektywów?

Komentarz

• maku
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 563

To ja też się wtrącę.
                            Z moich obserwacji/porównań najbardziej obiektywne sample można znaleźć na http://www.pbase.com

Komentarz

• Krzychu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3611

Zamieszczone przez p13ka
                              Sorry, że się wtrącam ale wobec tego jakie źródła polecasz aby zasięgać "wiarygodnych" opinii nt. obiektywów?
                              Całkiem wiarygodne (IMHO), tylko niestety mało aktualne jest photodo a poza tym sensownie zrobione testy z opublikowanymi samplami gdzie można się naocznie przekonać o jakości...
                              Pozdrowienia,
                              KZ
                              KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...