pytam, bo nie wiem:(

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kawo
    Bywalec
    • 2006
    • 238

pytam, bo nie wiem:(

chodzi mi o obietktyw canona EF 50 1,8 II. to że on jest stałoogniskowy oznacza, ze nie ma na nim pierścienia do tzw "przybliżania i oddalania"? a jeśłi tak, to czemu służy taki obiektyw? jak go wykorzystywać?
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG
  • CYNIG
    Uzależniony
    • 2005
    • 694

- dokladnie tak
    - robiac krok do przodu albo krok do tylu
    https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• rysiaczek
      Uzależniony
      • 2005
      • 897

Zamieszczone przez kawo
      a jeśłi tak, to czemu służy taki obiektyw? jak go wykorzystywać?
      sluzy zdjec robieniu...:rolleyes: a wykorzystuje sie tak samo, jak kazdy inny - ustawiasz ostrosc na temacie zdjecia i siup.
      A mowiac na powaznie - jest to obiektyw portretowy (w cyfrze) i w tym temacie bywa najczesciej wykorzystywany. Na analogach to tzw. standard - ale to juz sobie doczytasz szukajac informacji

Warto jeszcze wspomniec, ze obiektyw ten ma bardzo dobry stosunek jakosci/ostrosci do ceny. Po prostu dobry prezent na Mikolaja
      Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Bagnet007
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1344

Hehe, spójrz na moją stopkę. Same stałoogniskowe i jakoś żyje ;-)

Komentarz

• Jacek Deka
          Początki nałogu
          • 2006
          • 356

Nie do końca jest to obiektyw portretowy. Fakt, większość u posiadaczy sprzętu cyfrowego przelicza dla matrycy 350D, 20D, 400D razy 1,6 co daje 80mm.
          Wg większości opisów podawane dla portretu wartości ogniskowych to 75 do 135mm. Wynika z tego, że obiektyw 50mm to nie 80mm, chociaż po przeliczeniu tyle otrzymujesz. To tak jakbyś miał obiektyw np. 24mm i dużą matrycę , po czym wykadrował do mniejszej wartości i też Ci wyjdzie np.75mm.
          Czy wyjdzie na to samo?
          Ale na szczęście każdy wykorzystuje sprzęt jak chce i może on posłużyć do portretów (rzecz gustu i upodobań). Mnie zdarza się robić zdjęcia takim obiektywem (tyle że wersją MK I) np. na koncertach, z uwagi na jego jasność tyle że jest to zoom nożny i trzeba się nachodzić.

Komentarz

• kawo
            Bywalec
            • 2006
            • 238

Zamieszczone przez rysiaczek
            sluzy zdjec robieniu...:rolleyes: a wykorzystuje sie tak samo, jak kazdy inny - ustawiasz ostrosc na temacie zdjecia i siup.
            A mowiac na powaznie - jest to obiektyw portretowy (w cyfrze) i w tym temacie bywa najczesciej wykorzystywany. Na analogach to tzw. standard - ale to juz sobie doczytasz szukajac informacji

Warto jeszcze wspomniec, ze obiektyw ten ma bardzo dobry stosunek jakosci/ostrosci do ceny. Po prostu dobry prezent na Mikolaja
            panowie! nie wkurzajcie mnie w morde jeża!
            jestem na forum dla początkujących więc pytam jak początkujący. rozumiem ze najlepz4e zastosowanie dla tego obiektywu to ustawienie aparatu na staywe i trzaskamnie portrecików babci na imieninach u cioci, tak? tak, aby sie nie poruszać w te i we wte? szukam dla siebie czegos poza kitem, bo po 2 tys, zdjęć zaczyna on mnie wkurzać...
            Czy to prawda,ze ten canon po kilku tysiącach zdjęc łapie luzy "ponadstandardowe"?

Czy ktoś miał kiedys takiego canona? http://www.allegro.pl/item144992127_...vat_gwar_.html ewentualnie jak się spisuje?

Zamieszczone przez kawo
            jestem na forum dla początkujących więc pytam jak początkujący. rozumiem ze najlepz4e zastosowanie dla tego obiektywu to ustawienie aparatu na staywe i trzaskamnie portrecików babci na imieninach u cioci, tak? tak, aby sie nie poruszać w te i we wte? szukam dla siebie czegos poza kitem, bo po 2 tys, zdjęć zaczyna on mnie wkurzać...
            Czy to prawda,ze ten canon po kilku tysiącach zdjęc łapie luzy "ponadstandardowe"?

Czy ktoś miał kiedys takiego canona? http://www.allegro.pl/item144992127_...vat_gwar_.html ewentualnie jak się spisuje?
            i czy stanowi on konkurencje dla tej poprularnej SIGMY 70-300 F4-5.6 APO DG MACRO ?
            70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Zamieszczone przez Jacek Deka
              Wg większości opisów podawane dla portretu wartości ogniskowych to 75 do 135mm. Wynika z tego, że obiektyw 50mm to nie 80mm, chociaż po przeliczeniu tyle otrzymujesz. To tak jakbyś miał obiektyw np. 24mm i dużą matrycę , po czym wykadrował do mniejszej wartości i też Ci wyjdzie np.75mm.
              Czy wyjdzie na to samo?
              Tak, tylko GO będzie trochę większa. Perspektywa i głębia taka sama.
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jacek Deka
                Początki nałogu
                • 2006
                • 356

Zamieszczone przez kawo

Za te pieniądze 50mm warto kupić, dlatego prawie każdy go ma, a co do 75-300 to wolę Sigmę w Fotojockerze za 666zł, bo tańsza

Komentarz

• Jacek Deka
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 356

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                  Tak, tylko GO będzie trochę większa. Perspektywa i głębia taka sama.
                  Hmm.. nie bardzo rozumiem GO będzie większa czy taka sama. A perspektywa nie będzie na pewno taka sama. Zrób zdjęcie na 12mm i wytnij tak aby uzyskać 100mm (dużo trzeba ciąć) i nie uzyskasz takiej samej perspektywy, pomijam już jakość rozmycia za obiektem.
                  Ostatnio edytowany przez Jacek Deka; 7508.

Komentarz

• rysiaczek
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 897

Zamieszczone przez kawo

Ale ale, nikt Cie nie zamierza wkurzac, easy i daj jezowi spokoj:rolleyes:
                    To podforum dla poczatkujacych i pytanie jak najbardziej na miejscu

Mowilem powaznie, mozesz ten obiektyw zapiac do puszki na statywie, robic fotki babci i tyle, a mozesz wziasc kogos znajomego w plener i zrobic mu kilka fajnych ujec. A ze portretowy - zdecydowana wiekszosc osob ktore maja ten obiektyw kupuje go z dwoch powodow:
                    1) portret wlasnie (mala GO i mila ogniskowa daje w sumie przyjemne efekty w tym temacie)
                    2) f1.8 - co zawsze sie przyda

Zwroc uwage jeszcze na jedna rzecz - rzecz gustu, ale czesc osob (duuuza czesc) czepia sie zawsze bokeh'u tego obiektywu

@Jacek - Tomasz Ci juz odpowiedzial, ja tylko dorzuce - przy obiektywie o jasnosci 1.8 zmiana GO jest do przebolenia. A jezeli chodzilo Ci o perspektywe - wiesz przeciez, ze nie wszystkie portrety to sama twarz
                    Hmm.. nie bardzo rozumiem GO będzie większa czy taka sama. A perspektywa nie będzie na pewno taka sama. Zrób zdjęcie na 12mm i wytnij tak aby uzyskać 100mm (dużo trzeba ciąć) i nie uzyskasz takiej samej perspektywy, pomijam już jakość rozmycia za obiektem.
                    Jak chcesz zmienic perspektywe na zrobionym juz zdjeciu przy kadrowaniu?
                    Ostatnio edytowany przez rysiaczek; 1937.
                    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Jak dobrze poszukasz na forum, to znajdziesz moje zdjęcia tego samego motywu na 18mm i 300mm wykadrowane tak samo. Nie do odróżnienia, poza rozdzielczością obiektywu i GO.

PS. To temat do innego wątku. Były już takie.
                      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• kawo
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 238

Za te pieniądze 50mm warto kupić, dlatego prawie każdy go ma, a co do 75-300 to wolę Sigmę w Fotojockerze za 666zł, bo tańsza
                        daj linka do tego fotojockera jak możesz.

Komentarz

• Jacek Deka
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 356

LINK
                          trudno się z panem Tomaszem nie zgodzić, ale tak jak napisałem wcześniej, to rzecz gustu do czego wykorzystujemy obiektywy - dla mnie 50mm ciut mało na portret i brzydki bokeh, ale świetne światło!

Komentarz

• CASE
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 80

A jak już patrzysz na Canonowski plastik, to poszukaj 90-300 USM, ponoć ma troszkę lepsze szkło...tfu, plastik w soczewkach I jest raczej tańszy, choć mniej popularny.
                            Canon jakiś tam, bo lubię
                            Nie dla PS'a, mniejsze nie dla syfry.

Moje www
                            Zobacz mnie na GoldenLine...
                            ...i na LinkedIn

Komentarz

• Jac
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4813

kawo - w twoim wypadku od kolejnego obiektywy bedzie lepsza ksiazka o fotografi o podstawach co i jak i dlaczego - wstrzymaj sie z kupnem obiektywu to nie ucieknie, musisz poznac podstwy
                              Instagram

Komentarz

Pracuję...