Jaki przelicznik przy M42 ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kraszan
    Bywalec
    • 2006
    • 150

Jaki przelicznik przy M42 ?

Witajcie.

Przy okazji witam wszystkich serdecznie, bo to mój pierwszy post na C-B.

Przed chwilą stałem się posiadaczem przejściówki EOS/M42 i zacząłem się już rozglądać za jakimś fajnym szkłem. O ile w EF ogniskową mnoży się (bodajże) x 1.6 to czy w przypadku M42 jest tak samo?
    EOS 90D (w sumie)
  • Michu (Pentax)
    Początki nałogu
    • 2006
    • 306

Vitaj.
    Przelicznik zależy od wielkości matrycy, nie od szkła, tak więc będziesz miał dokładnie taki sam crop.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Komentarz

• CYNIG
      Uzależniony
      • 2005
      • 694

jezeli masz aparat z cropem 1,6 to po podpieciu obiektywu M42 przez przejsciowke masz to samo czyli krop 1,6
      https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Kraszan
        Bywalec
        • 2006
        • 150

Dziękuję za szybkie odpowiedzi

Niestety, mam cropa 1.6 ale myślałem, że przy M42 będzie jeszcze większy...uff..
        Trochę jeszcze nie mogę sobie wyobrazić współpracy body ze szkłem, nie mającego praktycznie żadnego kontaktu z obiektywem... zwłaszcza, że jest to przejściówka bez potwierdzania ostrości. W tym momencie body wogóle "myśli" że nie ma podpiętego żadnego szkła... To jak wtedy robić zdjęcia? Na M, czy Tv ?
        EOS 90D (w sumie)

Komentarz

• CYNIG
          Uzależniony
          • 2005
          • 694

nie ma problemu, ustawiasz Av albo M i naprzod, tyle ze pomiar swiatla jest dokonywany na roboczej przyslonie.
          https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Peri Noid
            Uzależniony
            • 2006
            • 604

Na Av, wtedy będziesz miał automatykę czasu. Albo na M.
            Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Kraszan
              Bywalec
              • 2006
              • 150

No to się dowiedziałem

Do tej pory żyłem w przekonaniu że to nie wielkość matrycy decyduje o wielkości cropa a odległość "końca" obiektywu od matrycy
              EOS 90D (w sumie)

Komentarz

• Shark-uk
                Bywalec
                • 2006
                • 141

A co do przejściówki bez potwierdzenia to się nie przejmuj tez mam taką kupiłem ją bo szkoda mi było kasy a nie wiedziałem jak się ma cyfra do starego szkła teraz już tym szkłem troche fotek porobiłem (dzisiaj nawet w zoo) i wszystko ostrzyłem na "oko" i twierdze że oko mam duzo lepsze niż AF w tanich szkłach bo naprawde zdjęcia bardzo ostre więc w moim przynajmiej przypadku nie mam zamiaru inwestować w potwierdzenie bo nie ma sensu.
                Pozdrawiam
                Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 f/2.8 IS USM |Canon 85 f1.2 USM |Canon 35 f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Zamieszczone przez Shark-uk
                  A co do przejściówki bez potwierdzenia to się nie przejmuj tez mam taką kupiłem ją bo szkoda mi było kasy a nie wiedziałem jak się ma cyfra do starego szkła teraz już tym szkłem troche fotek porobiłem (dzisiaj nawet w zoo) i wszystko ostrzyłem na "oko" i twierdze że oko mam duzo lepsze niż AF w tanich szkłach bo naprawde zdjęcia bardzo ostre więc w moim przynajmiej przypadku nie mam zamiaru inwestować w potwierdzenie bo nie ma sensu.
                  Pozdrawiam
                  Wiesz ale to wszystko zależy od "oka" .
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• mattnick
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1735

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    Wiesz ale to wszystko zależy od "oka" .
                    nie wszystko...jeszcze zależy od tego jaką korekcję sobie w wizjerze zrobisz...mój ojciec stostuje korekcję na plus wziąłem aparat, nie sprawdziłem i podpiąłem m42...ostrych zdjęć brak
                    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Blindseeker
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 522

Trochę prób, kilkaset fotek i można dojść do wprawy w używaniu obiektywów M42. Sam na początku też miałem obawy, że będę ustawiał ostrość w nieskończoność. A tak na prawdę wychodzi niewiele wolniej niż kit :-)

Komentarz

• mor_feusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1370

Wlasnie korekcja oka wazna jest - podpiecie KITa czy czego kolwiek z AF - testowa fotka na czyms kontaktowymm - spust do polowy - potem dostrajasz sobie wizjer tak zeby ostro bylo, zmieniaasz obiektyw i nie ma bata - wszystko ostre

Komentarz

• dgi
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 104

Zamieszczone przez mattnick
                          nie wszystko...jeszcze zależy od tego jaką korekcję sobie w wizjerze zrobisz...mój ojciec stostuje korekcję na plus wziąłem aparat, nie sprawdziłem i podpiąłem m42...ostrych zdjęć brak
                          U mnie z "korekcją oka" jest ok, ale za to potrzebna korekcja ekspozycji, bo ciutkę prześwietla. :-)

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

Zamieszczone przez mor_feusz
                            Wlasnie korekcja oka wazna jest - podpiecie KITa czy czego kolwiek z AF - testowa fotka na czyms kontaktowymm - spust do polowy - potem dostrajasz sobie wizjer tak zeby ostro bylo, zmieniaasz obiektyw i nie ma bata - wszystko ostre
                            Korekta oka nie zmienia punktu ostrosci i tego co bedzie ostre na zdjeciu. Zmienia sie jedynie poziom ostrosci obrazu na matowce. Ostre bedzie to samo, ale nieco mniej albo nieco bardziej.
                            ...

Komentarz

• mor_feusz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1370

Zamieszczone przez KuchateK
                              Korekta oka nie zmienia punktu ostrosci i tego co bedzie ostre na zdjeciu. Zmienia sie jedynie poziom ostrosci obrazu na matowce. Ostre bedzie to samo, ale nieco mniej albo nieco bardziej.
                              Tylko jezeli bedziesz patrzyl przez wizjer i "na oko" bedzie OK a masz przestawione koleczko to niestety.

Komentarz

Pracuję...