Sigma 85/1,4 EX HSM DG ????

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trampek
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1546

Sigma 85/1,4 EX HSM DG ????

Co o tym myslicie? czy jest szansa na takie szklo w cenie powiedmy <2k? czy ma to sens kiedy nikon i canon maja dobre i tanie 85/1,8.? kto by sie ewentualnie skusil gdyby optycznie powiedzmy byl podobny do 85/1,8 mial HSM?
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
  • Peri Noid
    Uzależniony
    • 2006
    • 604

Pytanie retoryczne? Czy wiesz coś, czego my nie wiemy? :->
    Gdyby było w cenie w okolicy 85/1.8 a przy tym miało lepsze światło i dobry silnik, to ja bym się pewnie skusił. Tylko nie teraz, bo kasy brak.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• towersivy
      Uzależniony
      • 2005
      • 992

A juz myslałem ze Sigma wypusciła cos ciekawego........

Komentarz

• trampek
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1546

a jeszcze lepiej jak by bylo 1,2 porownywalne z 85L w cenie powiedzmy 3k. to bym sie oddal dystrybutorowi

Komentarz

• hyzop
          Początki nałogu
          • 2006
          • 413

Zamieszczone przez trampek
          Co o tym myslicie? czy jest szansa na takie szklo w cenie powiedmy <2k? czy ma to sens kiedy nikon i canon maja dobre i tanie 85/1,8.? kto by sie ewentualnie skusil gdyby optycznie powiedzmy byl podobny do 85/1,8 mial HSM?
          A co wyprodukowałeś i badasz rynek zbytu ?

Komentarz

• Mac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2063

Czyżby Sigma coś szykowała? Z HSMeme to mogłoby mieć sens, bo bez HSMa szkła Sigmy mają tragiczny AF. Zapytałbym jeszcze o ostrość takiego szkła o bokech.
            EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• trampek
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1546

Zamieszczone przez Mac
              Czyżby Sigma coś szykowała? Z HSMeme to mogłoby mieć sens, bo bez HSMa szkła Sigmy mają tragiczny AF. Zapytałbym jeszcze o ostrość takiego szkła o bokech.
              marzac "realnie" to powiedzmy ze przy f2 bylby jak mach3 wiekse przeslony gwarantowalyby poziom powiedzmy satysfakcjonujacy tzn. wyostrzony przez soft (czy to PS czy ten w aparacie) jpg bylby akceptowalny jako ostry przez wszystkich zdrowych forumowiczow
              edit: acha bokech... przy 9 listkach przeslony bedzie miętki jak uda naszych zon

Zamieszczone przez hyzop
              A co wyprodukowałeś i badasz rynek zbytu ?
              tak szklo wyrabiam z przydomowej zwirowni, dopieszczema na domowej szlifierce a naped HSM biore z dynama Wigry3:
              Ostatnio edytowany przez trampek; 6355.

Komentarz

• trigger
                Bywalec
                • 2006
                • 122

85 1.8 canona można kupić za 1200-1300zł nowy, ja bym tej sigmy nie wziął jakby kosztowała więcej (a pewnie by kosztowała), nawet jeśli 85 C jest ciemniejsza. Może bym się zastanowił jeśli by to było 85 1.2 bardzo dobrej jakości, ale i tak musiało by być <2000zł (pewnie by nie było). W innym przypadku za tę kasę wolę 85 1.8 i do tego 50 1.4.

Komentarz

• czeczot
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 325

Canon 85/1,8 kosztuje 1300 i jest rewelacyjny, może trochę za dużo aberracji ale przy portrecie to jest do zniesienia. Sigma na 100% nie zrobi obiektywu lepszego optycznie. A światło 1,4….. po co mi tak minimalna głębia ostrości kiedy C85/1,8 i tak przeważnie przymykam do 4-5,6. Ja nie mam nic do obiektywów sigmy, nawet jakieś posiadam ale ich 85 na pewno bym nie kupił.

iMAC
                  www.czeczot.pl

Komentarz

• trampek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1546

Zamieszczone przez czeczot
                    Canon 85/1,8 kosztuje 1300 i jest rewelacyjny, może trochę za dużo aberracji ale przy portrecie to jest do zniesienia. Sigma na 100% nie zrobi obiektywu lepszego optycznie. A światło 1,4….. po co mi tak minimalna głębia ostrości kiedy C85/1,8 i tak przeważnie przymykam do 4-5,6. Ja nie mam nic do obiektywów sigmy, nawet jakieś posiadam ale ich 85 na pewno bym nie kupił.
                    takiego zdjecia nie zrobisz przyslona 1,8 potrzebne jest jasniejsze i ostrzejsze szklo

Komentarz

• czeczot
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 325

takiego zdjecia nie zrobisz przyslona 1,8 potrzebne jest jasniejsze i ostrzejsze szklo
                      Aż takiego rozmycia tła to może nie ale dużo gorsze wcale nie będzie. Tutaj są skrajne warunki, drugi plan jest bardzo daleko. Dla mnie rozmycie 85/1,8 jest w zupełności wystarczające, tak samo jak plastyka obrazu
                      Ostrzejsze… a co ty chcesz od ostrości 85/1,8 w pełni otwartego? A co do tego zdjęcia to ono było najprawdopodobniej wyostrzane – jasna obwódka na skraju ubrania dziewczynki!!

Jasne że 85/1,2 jest ostrzejszy, ma mniejszą głębie która czasami się przyda. Tylko 85/1,8 ze swoja plastyka obrazu większości wystarczy, a przy trochę ciaśniejszym kadrowaniu trzeba go i tak przymknąć bo czubek nosa jest mocno rozmyty

wracając do pytania o sigmę. Ona na 100% by miała gorszą plastykę obrazu i mniejsza głębia tylko trochę by tu pomogła

iMAC
                      www.czeczot.pl

Komentarz

• Mac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2063

Zawsze możesz kupić Canona 85/1.2 L
                        EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• czeczot
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 325

Zamieszczone przez Mac
                          Zawsze możesz kupić Canona 85/1.2 L
                          No tak, ale mi 85/1,8 wystarcza. A autorowi wątku chyba chodziło o to że teoretyczna sigma 85/1,4 ma być alternatywą na C85/1,8 przynajmniej cenową
                          Ostatnio edytowany przez czeczot; 653.

iMAC
                          www.czeczot.pl

Komentarz

• trampek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1546

Zamieszczone przez czeczot
                            No tak, ale mi 85/1,8 wystarcza. A autorowi wątku chyba chodziło o to że teoretyczna sigma 85/1,4 ma być alternatywą na C85/1,8 przynajmniej cenową
                            tak szczerze mowic to ostatnio natrafilem gdzies w sieci na goscia ktory mial zestaw 5d i 85L przeslal mi kilka fotek w orginale z jakies amoto-sesji. zdjecia byly takiej urody ze nie dalo sie porownac z zadnym innym zestawem. ja mam 20d i uzywalem 85 usm i wiem ze wiele potrrafi ale to jest inna klasa zdjec - jedna nizej. plastyka ostrosc bokeh nie do zastapienia. dlatego wyszedlaem z taka dyskusja na forum sprawdzajac czy ktos jeszcze ma ochote na wielkie dziury bo na 85L mnie nie stac dlatego po cichu licze na sigme albo tokina moze tamron...

Komentarz

• czeczot
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 325

tak szczerze mowic to ostatnio natrafilem gdzies w sieci na goscia ktory mial zestaw 5d i 85L przeslal mi kilka fotek w orginale z jakies amoto-sesji. zdjecia byly takiej urody ze nie dalo sie porownac z zadnym innym zestawem. {ciach} plastyka ostrosc bokeh nie do zastapienia. dlatego wyszedlaem z taka dyskusja na forum sprawdzajac czy ktos jeszcze ma ochote na wielkie dziury bo na 85L mnie nie stac dlatego po cichu licze na sigme albo tokina moze tamron...
                              Plastyki i bokeh takiego jak w 85 canona, obojętnie w którym nie uświadczysz na 100% w żadnej sigmie, tamronie czy tokinie. Dla mnie przewaga tych obiektywów to właśnie ich plastyka i dlatego żaden niezależny producent nie ma tu szans. Sama wielka dziura nie wystarczy do nadrobienia tego!!!!

iMAC
                              www.czeczot.pl

Komentarz

Pracuję...