Czy można zgrać dane z EOS 300V na kompa ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kaspar247

Czy można zgrać dane z EOS 300V na kompa ?

Nie wiem czy ktoś już pytał o coś takiego.. Próbowałem znaleźć info o tym na forum, ale wyszukiwarka znajduje mi tylko wątki o cyfrówkach :/

Chodzi o to, że chciałem zgrać dane dot. ustawień podczas robienie fot z mojego 300v na kompa. W instrukcji nic o tym nie ma, ale wydaje mi się, że jest taka możliwość, bo przecież wcześniej fociłem troche t70 i już w tym modelu było można coś takiego zrobić (osobiście tego nie robiłem, tylko w necie w instrukcji znalazłem info..)! Więc w tym, tym bardziej. Dobrze dedukuję?

Czy ktoś coś takiego robi? Jaki trzeba mieć akcesorium i jaki software??

Z góry wielkie dzięki za ewentualne odpowiedzi

MK
  • Fakungio
    Początki nałogu
    • 2006
    • 297

Nie wiem czy dokładnie Ci o to chodzi, ale każde zdjęcie zapisywane jest z tzw. EXIF czyli szczegółową informacją na temat wszystkich ustawień w momencie pstryknięcia.

Programem, który jest przeglądarką a jednocześnie w wygodny sposób przedstawia te informacje jest ACDSEE 7,8,9.

Pozdrawiam.
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Komentarz

• Peri Noid
      Uzależniony
      • 2006
      • 604

Fakungio: ale 300V to aparat analogowy, nie cyfrowy :-D Na kliszy EXIF się nie zapisuje ;-)
      kaspar247: jakiego rodzaju to miałyby być informacje? Nie mam pojęcia jak to zrobić, ale ciekawi mnie, co chciałbyś osiągnąć w ten sposób.
      Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Cyborg
        Początki nałogu
        • 2006
        • 416

@kaspar247
        300V nie zapisuje takich informacji, to nie 1-ka.

Komentarz

• Calliactis
          Początki nałogu
          • 2005
          • 353

Minolty, niektóre Canony (seria 1 i 3), kilka typów Nikonów - już nie pamiętam dokładnych symboli otrafiły zapisywać na zewnętrznej karcie pamięci (coś ok. 16KB pojemności ) dane nt. parametrów naświetlenie każdego ujęcia z danej rolki. Można było wtedy zgrywać te informacje. 300V na pewno nie oferuje takich możliwości.
          5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
          rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Komentarz

• minek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1386

Jedynki (eosy) zapisują takie dane, pamiętają do kilkudziesięciu filmów.
            Ddoatkowo na każdym filmie wypalają na początku numer seryjny.

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Nie.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• kaspar247

Buuu..

Czyli musialo mi sie cos poprostu pomylic...

Ale dobrze wiedziec, ze jest taka mozliwosc w eosach serii 1 i 3

Moze kiedys na taki sprzet przeskocze

@ peri noid
                Chodzilo mi o zapamietywanie przez aparat analogowy danych dot. czasu naswietlania, przeslony itp. dla poszczegolnej klatki.

Dzieki wszystkim za odpowiedzi

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...