Minimalna odległość ostrzenia a crop vs ff

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gtae

Minimalna odległość ostrzenia a crop vs ff

Polubiłem stałki. Po tym jak "szarpnąłem" się na 50mm/1.8 zoomy poszły w odstawkę. Ale jak zawsze jest jakieś ale, ten plastik, podobnie jak i wersja 1.4 zresztą, ma minimalną odległość ostrzenia 45cm. I w sumie sprawdza mi się to na 350-tce dobrze (naliczę pojedyncze przypadki kiedy chciałem bliżej ale się nie dało bo AF zastrajkował). Jednak spoglądając łapczywie na 5D, w którego chciałbym przycelować za kilka miesięcy uznałem, że sprawię sobie teraz owe fantastyczne 85mm/1.8. I już prawie zamawiałem śliniąc się do obrazka, skoro na 350 50mm mi odpowiada to na 5D 85mm powinno wyglądać bardziej niż znajomo (a w okresie wyczekiwania na nowe body zobaczę sobie jak to jest z 85mm na cropie czyli jakiś 130 dla ff). Ale ale...spojrzałem jeszcze na opis tego szkła i dostrzegłem minimalną odległość ostrzenia 85cm. Czy ja dobrze rozumiem, że taka 85-ka wkręcona do 5D nijak nie pozwoli mi na uzyskanie takich kadrów jak teraz na 350/50mm gdyż o ile ogniskowa będzie podobna to uzyskam ostrość w najlepszym wypadku nie na 45cm, ale 85cm? Bo skoro tak to **** zbita, cała koncepcja bierze w łeb. Aby uzyskać to co mam (w kwestii min. odległości do fragmentu przedmiotu, na którym chcę ostrość) musiałbym kupić, teoretyzując, 85mm z ostrzeniem 45cm lub dużo więcej niż 85mm zachowując ostrzenie rzędu 85cm (tak już abstrahuje od ogniskowej), dobrze to pojmuję czy gadam głupoty?
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

dobrze - minimalna odleglosc ostrzenia sie nie zmienia przez cropa - jest stala dla danego obiektywu
    Instagram

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1709

Zamieszczone przez gtae
      dobrze to pojmuję czy gadam głupoty?
      Zamieszczone przez Jac
      dobrze - minimalna odleglosc ostrzenia sie nie zmienia przez cropa - jest stala dla danego obiektywu
      podobnie jak ogniskowa :-)
      Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• Niedzwiedz
        Uzależniony
        • 2004
        • 578

twoim ratunkiem szklo macro jakis tamron 90 sigma 150
        www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
        www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• Jac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4813

albo pierścienie pośrednie ;-), tracąc możliwośc ogniskowania na nieskończonośc
          Instagram

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez Jac
            albo pierścienie pośrednie ;-), tracąc możliwośc ogniskowania na nieskończonośc
            I światło.
            Choć przy 1.8 to jest z czego zejść.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...