[MMM] Architektura i nie tylko :)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

[MMM] Architektura i nie tylko :)

Od tygodnia odkąd odebrałem T17-50 bardzo wciągnął mnie temat architektury. Jestem w tym temacie absolutnie początkujący, to moje pierwsze zdjęcia na szerokim kącie (co chyba widać po perspektywie w kadrach ) więc proszę o jakieś rady. Przy okazji lubię się pobawić PSem co niektórym może się (lub nie ) spodobać. Dwa pierwsze zdjęcia zamieszczałem w innym wątku przy okazji techniki obróbki zdjęć. Następne w drodze.

1. Urząd Wojewódzki

2. Dzwonnica

P.S
    Czy tu się nie da ustawić jakoś koloru tła wokół zdjęć?
    Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
    Digart
  • miszaqq
    Uzależniony
    • 2006
    • 678

fajna klimatyczna ta wieza, mi sie podoba
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• kjoanna
      Początki nałogu
      • 2006
      • 494

bardzo fajnie!
      ciekawa obrobka hdr? jesli sie myle to moze zdradzisz jakies ciekawe tricky?

CB

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4250

Zamieszczone przez kjoanna
        bardzo fajnie!
        ciekawa obrobka hdr? jesli sie myle to moze zdradzisz jakies ciekawe tricky?
        Można powiedzieć że to ma coś wspólnego z HDR. Taka obróbka głównie polega na wyseparowaniu ze zdjęcia pojedynczych elementów i nadanie im maksymalnego (lokalnie) kontrastu. Może kiedyś napiszę jakiś tutorial ale raczej nie będzie mi się chciało . To jest naprawdę banalne bo to są moje pierwsze dwa zdjęcia które zrobiłem tą techniką podpatrując tylko efekty pracy innych. Inspiracją jest dla mnie ten gość:

Czasem pisze że używa szkiełka 12-24. I mam pytanie, bo szybko zauważyłem że 17mm na cropie to jednak wąsko. Czy takie zdjęcie da się zrobić używając 17mm czy trzeba szersze szkiełko?

EDIT:
        Chciałbym żeby ktoś dobry w temacie krajobrazu/architektury się jeszcze wypowiedział jak uniknąć takiego brzydkiego efektu zbiegających się lini perspektywy poza kadrem. Czy też potrzebny szerszy kąt? Jak podchodzę do obiektu bliżej i robię bardziej pod kątem w górę to efekt skrótu perspektywy jeszcze mniej mi się podoba.
        Digart

Komentarz

• SenK
          Bywalec
          • 2005
          • 239

Nic z tym nie zrobisz.. chyba, że będziesz prostował perspektywę, albo PS co jest dość trudne, albo szkiełka tilt-shift czy cos takiego, albo średni/duży format i tam masz ruchomą ramke przednią i tylnią i można też prostować.

sam się borykam z tym..
          od niedawna mam 10-22, po cropie od 16, ale architektura przy tym to się wali straszliwie x_X

btw wieża mi się podoba, fajne tony.
          Canon..

http://senkowski.pl
          https://www.facebook.com/bartlomiej.senkowski

Komentarz

• zOOn
            Bywalec
            • 2006
            • 220

Kiedy os optyczna (tutaj obiektywu) nie znajduje sie w plaszczyznie poziomej - zawsze pojawi sie 'trzeci zbieg' (dla pionow). Mozna fotografowac z wiekszej odleglosci i potem 'cropnac' - ale zazwyczaj nie ma miejsca i traci sie plastyke i trojwymiarowosc. Albo kupic shifta.

Mi sie te fotki podobaja - a wieza nawet bardzo. Lubie takie dramatyczne kadry.

I czekam na tutorial. :-)

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Zamieszczone przez zOOn
              Kiedy os optyczna (tutaj obiektywu) nie znajduje sie w plaszczyznie poziomej - zawsze pojawi sie 'trzeci zbieg' (dla pionow). Mozna fotografowac z wiekszej odleglosci i potem 'cropnac' - ale zazwyczaj nie ma miejsca i traci sie plastyke i trojwymiarowosc. Albo kupic shifta.
              Czyli co? W miarę możliwości trzymać linię horyzontu na tej samej wysokości na której się znajduję a szersze ujęcia wysokich budowli uzyskiwać używając większych odległości albo szerszego kąta (= kupno szerszego obiektywu :]) ?
              Zauważyłem że ten trzeci zbieg nie jest zły jeśli linie zbiegają się wewnatrz kadru bo wtedy nie ma takiego wrażenia że budowla wali się poza kadr.
              Digart

Komentarz

• kjoanna
                Początki nałogu
                • 2006
                • 494

Zamieszczone przez MMM
                Można powiedzieć że to ma coś wspólnego z HDR. Taka obróbka głównie polega na wyseparowaniu ze zdjęcia pojedynczych elementów i nadanie im maksymalnego (lokalnie) kontrastu. Może kiedyś napiszę jakiś tutorial ale raczej nie będzie mi się chciało .

oj niech Ci sie chce

CB

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4250

Drugie podejście do tematu.
                  Popracowałem dzisiaj trochę nad perspektywą i kadrem próbując uniknąć poprzednio wyłapanych błędów.

Proszę też o opinie czy usuwać te krzaczory przy dolnej krawędzi.
                  Dla dociekliwych oryginalne zdjęcie tutaj

Kjoanna: zobaczymy co da się zrobić

EDIT: krzaczory usunąłem już po pierwszych komentarzach
                  Digart

Komentarz

• Sibil
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 183

mi jakoś te kszaczory i ptaszory dodają posępnego klimatu... zostawiłbym. A obróbka niezła. Podoba mi się! Do szkoły z tym marsz

Yessphoto, obiektywnie

Komentarz

• c42
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 266

bardzo mi sie podoba Twoja obrobka, nadala niezlego kopa fotografiom :-) pojechales mi po ambicji za co Ci bardzo dziekuje i juz zabieram sie za dlubanie w PSie :-)

Komentarz

• zOOn
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 220

Zamieszczone przez MMM
                        Czyli co? W miarę możliwości trzymać linię horyzontu na tej samej wysokości na której się znajduję a szersze ujęcia wysokich budowli uzyskiwać używając większych odległości albo szerszego kąta (= kupno szerszego obiektywu :]) ?
                        Zauważyłem że ten trzeci zbieg nie jest zły jeśli linie zbiegają się wewnatrz kadru bo wtedy nie ma takiego wrażenia że budowla wali się poza kadr.
                        Jesli chcesz miec pionowe 'piony' bez shifta, to tak - trzeba lapac horyzont (spacer albo szeroki kat). Zdjecia takie maja charakter bardziej dokumentalny - i takie znajdziesz w wiekszosci w wydawnictwach o architekturze. (Nie dotyczy to okladek - tam zdjecia sa raczej bardziej odjechane.)

Zdjecia, ktore pokazales, ukazuja dynamike formy, uwypuklaja detal i, dodatkowo, sa bardziej osobiste - pokazuja obiekt tak, jak ty go widzisz.

Ja preferuje to drugie podejscie, czesto ze zbyt przerysowana, na szerokim kacie, perspektywa. (Choc i pare 'prostych' zdjec do druku sie przytrafilo.)

Co do szkla - to szerokie pasuje jak najbardziej - byle nie mialo 'beki'. Bo budynek z przegieta perspektywa ujdzie, ale pogiety, to juz raczej nie bardzo.

Wiem, ze sie powtarzam, ale wg mnie dwa pierwsze zdjecia sa extra. Duzo daje obrobka - troche jak render z 3D Studio - ale pasuje jak najbardziej. Na drugim zdjeciu wiezy (nr3) szwankuje troche kompozycja. Obiekt wychodzi z naroznika (tu trzeba uwazac) i konczy sie dokladnie miedzy dwoma silnymi punktami, po prawej za duzo wolnego miejsca, a stado ptakow jest niewidoczne na ciemnym tle i nie moze zrownowazyc kompozycji. Na zdjeciu numer 2 wieza rowniez wychodzi wychodzi z naroznika, ale konsekwentnie jedzie po przekatnej, zalicza dwa silne punkty i dzieli tlo na dwie skontrastowane tonalnie czesci, a te trzy ptaszki sa pieknym akcentem. To zdjecie dziala.

Mam nadzieje, ze nie truje za bardzo. (czwartego guinessa walsnie laduje )

PS:
                        Bylem ostatnio niepocieszony, gdy mimo usilnych prosb, nie pozwolono mi robic zdjec w glownym hallu Muzeum Guggenheima w Bilbao (autor. Frank Gehry). Wiem, ze to galeria sztuki nowoczesnej, ale akurat hall nie byl przestrzenia ekspozycyjna. Kupilem oczywiscie album ze zdjeciami (i tak bym kupil), ale te zdjecia (choc bardzo dobre) pokazuja, jak dla mnie, zupelnie inne wnetrze :cool: i sa jak dokumentacja techniczna. Szkoda...

PS2:
                        Zrob tutorial jak znajdziesz chwile.

Komentarz

• aptur
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3837

Zamieszczone przez zOOn
                          PS2:
                          Zrob tutorial jak znajdziesz chwile.
                          popieram, też chętnie poczytam

Komentarz

• marekb
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2273

:smile: Zrob tutorial- też proszę:smile:

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

Zamieszczone przez zOOn
                              Na zdjeciu numer 2 wieza rowniez wychodzi wychodzi z naroznika, ale konsekwentnie jedzie po przekatnej, zalicza dwa silne punkty i dzieli tlo na dwie skontrastowane tonalnie czesci, a te trzy ptaszki sa pieknym akcentem. To zdjecie dziala.
                              Widzę to podobnie, ale to zdjęcie po dłuższym przyjrzeniu się ma dla mnie trzy wady:
                              1. Dzwonnica jest bez dachu. To może nawet ujdzie bo wygląda trochę jak wieża co w połączeniu z takim groźnym klimatem może nawet wydawać się ciekawe.
                              2. Wieża wali się na prawo poza kadr. W zdjęciu nr 3 skorygowałem to zmniejszając pochylenie.
                              3. Wg mnie największa wada tego zdjęcia. Wieża wali się na obserwatora co jest skutkiem zrobienia zdjęcia pod zbyt dużym kątem. Jest to dodatkowo pogłębiane przez spory efekt beczki a także linie pionów kończące się daleko poza kadrem.
                              Zauważyłem że jak się odchylę bardziej do tyłu (co wymaga odejścia dalej aby obiekt zmieścił się w kadrze) to piony zaczynają się zjeżdżać wewnątrz kadru co wg mnie wygląda zdecydowanie lepiej. Im większe odchylenie tym bardziej następuje zamiana pionów z poziomami. W skrajnym przypadku można zrobić zdjęcie pod kątem 90 stopni w niebo na którym piony będą się zbiegać dokładnie w środku kadru.
                              Digart

Komentarz

Pracuję...