Oświetlenie studyjne, namiot bezcieniowy i inne.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szpindek

Oświetlenie studyjne, namiot bezcieniowy i inne.

Jako, że zbliża się 6 grudnia zostałem zapytany o oczekiwane prezenty. Więc skopmletowałem mały zestawik:
    -żarówka błyskowa x2 http://www.allegro.pl/item142455823_..._warszawa.html
    -oprawka x2 (jakaś pierwsza lepsza z allegro)
    -statyw x2 http://www.allegro.pl/item142572885_...i_solidny.html
    -namiot bezcieniowy (jakiś z allegro)

Czy jest może sklep w internecie w którym moge zamówić wszystko to naraz (zaoszczędziłbym na przesyłce)? Czy to wszystko będzie wspólpracować? Czy ten zestaw będzie się również nadawał do fotografii typu modelka a tle? Czy za słabe te żarówki? Na allegro są też jakieś po 400-600Ws.
    I najważniejsze, czym ja to wyzwole? Mam eosa 400d i wiem, że te jakieś fotocele, po jednej przy lampie mnie nie odpowiadają. Jak moge to wyzwolić przewodowo z gorącej stopki, czy gdzieś znajde odpowiedni kabelek?
    Sory, może troche ten post lamerski, ale jestem początkujący.
    Z góry dzięki,
    Mateusz
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

właśnie tam tylko bezpośrednio www.eltec.pl
    albo www.funports.pl
    To najpopularniejsze sklepy i ceny też ok.
    Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Bagnet007
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1344

Zamieszczone przez szpindek
      ...Czy za słabe te żarówki?
      Właśnie, dobre pytanie. Też za jakiś czas będę kupował trochę szpejów i zastanawiałem się jakiej mocy lampy kupić. Czy 2x 68Ws wystarczy do namiotu o boku np. 75cm ?

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

matka_Wariatka takich 68 Ws używa i i sądząc po efektach są bardzo dobre.. a namiocik też nie mały..

Pozdr
        Artur
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• szpindek

Zamieszczone przez arturs
          matka_Wariatka takich 68 Ws używa i i sądząc po efektach są bardzo dobre.. a namiocik też nie mały..

Pozdr
          Artur
          Czytełem ten wątek, nie mam wątpliwości, ze wystarczy do fotografii w namiocie, ale czy można tego w razie czego użyć do fotografii ludzi? Czy wystarczy do oświetlenia przypśćmy koleżanki?

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

Nie znam się ale pewnie zależy od gabarytów koleżanki ;-)

Do fotografowania ludzi ktoś proponował inne rozwiąznie - tzn. podwójną oprawę i wkręcenie 2 żarówek - 1 błyskowej i pilota (no i przydałyby się parasolki żeby trochę zmiękczyć światło) - pozwoli to pobawić się ustawieniem świateł dokładnie a nie tylko metodą prób i błędów..

Pozdr
            Artur
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• szpindek

Czyli oprawka na conajmniej 2 gwinty i uchwyt na parasolkę. Ok, na ewno się przyda, nawet jak narazie mnie nie będzie stać na następne dwie lampki (nawet stałe) i parasol, to będę mógł je dokupić w przyszłości. Czy ktoś mógłby coś jeszcze powiedzieć o wyzwalaniu tych lamp?

P.S. A koleżanka przyzwoitych wymiarów, więc powinno wystarczyć :P

Komentarz

• Oakhallow
                Początki nałogu
                • 2005
                • 258

Żarówki, które wymieniłeś bardzo fajne. Mam dokładnie te i dokładnie z tego miejsca. Zastrzeżenia mam tylko do kabla. Nie jest najlepiej wykonany. W sumie mam 3 te żarówki i pierwszy kabel wytrzymał tylko kilka godzin. Z drugim jak na razie idzie lepiej.

W komplecie dostałem też parasolki tzw transparentne, ale przyznam, że zupełnie nie wiem czy odbijać od nich światło czy błyskać przez nie??

Oakhallow

Komentarz

• minek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1386

Zamieszczone przez Oakhallow
                  W komplecie dostałem też parasolki tzw transparentne, ale przyznam, że zupełnie nie wiem czy odbijać od nich światło czy błyskać przez nie??
                  Jeśli białe, to są dyfuzory, czyli przez nie.
                  Ale tak naprawdę to one praktycznie tyle samo światła odbijają do tyłu, co w małym jasnym pomieszczeniu daje kiepski efekt .. i całkowity brak kontroli nad światłem.

Komentarz

• Mac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2063

W tym temacie polecam jeszcze firmę ZIBA FOTOTECHNIKA, ludzie znają się na rzeczy i potrafią dobrze doradzić.
                    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• szpindek

Zamieszczone przez Oakhallow
                      Żarówki, które wymieniłeś bardzo fajne. Mam dokładnie te i dokładnie z tego miejsca. Zastrzeżenia mam tylko do kabla. Nie jest najlepiej wykonany. W sumie mam 3 te żarówki i pierwszy kabel wytrzymał tylko kilka godzin. Z drugim jak na razie idzie lepiej.

Oakhallow
                      A możesz napiesać czym to wyzwalasz? Bo nie uzyskałem na to pytanie odpowiedzi, mimo, że nadal nie wiem jak to zrobić...

Komentarz

• Mac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2063

Co chcesz wyzwalać? Przecież to oświetlenie ciągłe!
                        EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• SimOn!
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 371

Zamieszczone przez Mac
                          Co chcesz wyzwalać? Przecież to oświetlenie ciągłe!
                          To sa zarowki blyskowe, jedno slowo a zmienia cala sprawe
                          podpis...

Komentarz

• Oakhallow
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 258

Zamieszczone przez szpindek
                            A możesz napiesać czym to wyzwalasz? Bo nie uzyskałem na to pytanie odpowiedzi, mimo, że nadal nie wiem jak to zrobić...
                            Do jednej kabel synchro, pozostałe dwie wyzwalają się przez fotocele.

Oakhallow

Komentarz

• szpindek

A kostka synchronizacyjna (np. http://www.allegro.pl/item144080339_...owej_hama.html) pozwoli mi podłączyć dwie lampy błyskowe? Czy tylko jedną, a drugą przez fotocele?

Komentarz

Pracuję...