View Full Version : dodatkowe oznaczenie prof/amator
mario1275 22-11-2006, 10:57 czytając komentarze do zamieszczanych tu fotografii nasunął mi się pewien pomysł ponieważ inaczej odbiera się krytykę kogoś kto profesjonalnie zajmuje się tematem a inaczej amatora i innej krytyki oczekuje osoba zajmująca się zawodowo tematem a innej ktoś kto i tak robi foty do szuflady proponowałbym wprowadzenie dodatkowego oznaczenia userów. Oprócz tego jak ktoś często pisze na forum było by wiadomo kto z tego żyje a kto robi to tylko amatorsko (żyje z tego czyli jest to jego główne zajęcie nie koniecznie główne źródło pieniędzy) do prof zaliczyłbym m.in. studentów fotografii, i całą rzeszę tych którzy z tego żyją reszta to bardziej lub mniej zaawansowani amatorzy
Kto jest za a kto przeciw??
p.s. Oczywiście to user bedzie decydował do której grupy go zakwalifikować
to ja jestme profesionalnym amatorem tudziez amatorskim profesionalista :mrgreen:
To ja mam lepszy pomysł - niech każdy się określi w siedmiostopniowej skali Rockwella :lol:
Rockweel rank? mysle za napotrzeby forum jestesmy w stanie zrobic swoja skale :mrgreen:
To ja mam lepszy pomysł - niech każdy się określi w siedmiostopniowej skali Rockwella :lol:
Genialne!
Jakby kto nie znał tej skali, to ja linek dorzucam :-)
http://prf-faq.optimis.net/7poziomow.html
PS. przy okazji byłbym za zlikwidowaniem tych "dopisków" typu uzależniony, mądrala jako że poza odzwierciedleniem ilości postów (liczba i tak jest obok) nic one nie znaczą, a bywają przedmiotem bezsensownych docinków typu: nie wymądrzaj się mądralo etc.
liquidsound 22-11-2006, 11:44 Tzn ,ze jak robilem raz fotki za kase to jestem juz profesjonalista??
Ja mysle ,ze to jest totalnie bez sensu gdyz jesli ktos skomentuje nasza galerie i bedziemy chcieli sprawidz cna ile wiarygodna jest jego ocena to wystarczy z co grubsza spojrzec do jego galerii. Sa ludzie ktorzy maja kupe sprzetu a za grosz talentu, uwazaja sie za super profi a ich poziom jest niski, wiec to tez nie jest miarodajne w druga strone
jakiekolwik szufladkowanie ludzi jest szkodliwe znam super amatorow i dupy profesjonalistow
bo jest pewna prawda zdjecia dziela sie na sprzedane i nie sprzedane - innego podzialu niema ;-)
czyli jestem przeciw
DoMiNiQuE 22-11-2006, 11:55 Eee bezsensowne sa oznaczenia.
Takie szufladkowanie userow nie odzwierciedla ich znajomosci fotografii. Przeciez nawet taki pstrykasz weselny, ktory robi zdjeciowa cepelia po wioskach jest profesionalista. I ja mam sie liczyc z jego krytyka? ;-)
Eee bezsensowne sa oznaczenia.
Takie szufladkowanie userow nie odzwierciedla ich znajomosci fotografii. Przeciez nawet taki pstrykasz weselny, ktory robi zdjeciowa cepelia po wioskach jest profesionalista. I ja mam sie liczyc z jego krytyka? ;-)
A co nie? ;) I pamiętaj nie możesz oceniac jego prac negatywnie boś tylko amator :D
piszczal 22-11-2006, 12:14 a jak czasem zarabiam na zdjeciach to jestem amator czy półprofesjonalista?
mario1275 22-11-2006, 12:16 dominique to czy liczysz się z czyjąś opinią czy nie to już twój wybór możesz nie zwracać na te dopiski w ogóle uwagi - jakiś czas jestem już na forum i wiem co kto sobą prezentuje, domyślać się mogę kto z tego żyje czy ma jakieś wykształcenie fotograficzne - oczywiście to nie decyduje kto jest „prof” a kto nie ale jak czytam komentarz do nie koniecznie swoich zdjęć (żeby pominąć aspekt osobisty) to chciałbym wiedzieć czy osoba komentująca pstryka sobie od czasu do czasu a zdanie które wyraża jest tylko mądrym cytatem ze słownika języków obcych czy jest to opinia profesjonalisty który zajmuje się na co dzień fotografią. Ba inaczej należy oceniać fotki kogoś kto sięga już blisko ideału i należało by się czepiać każdego szczegółu a innej oceny (pomocy) oczekuje ktoś co dopiero zaczyna albo jeszcze długa droga przednim i myślę, że w tej kwestii było by to pomocne.
piszczal decyzja należy do ciebie gdzie chcesz zostać zakwalifikowany można to pole zostawić puste i tyle
DoMiNiQuE 22-11-2006, 12:22 A co bedzie jak wszyscy sobie wpisza PROFI, no a co! Wolno przeciez ;)
Lepszym rozwiazaniem bylyby punkty reputacji (jest taka opcja do dodania w VB - trzeba pomeczyc hazana ;) ), ktore kazdy user moze przyznac 'zasluzonemu uzytkownikowi'. To by przynajmniej jakos odzwierciedlalo poziom. A podpis to podpis. Nic nam nie mowi.
To bez sensu - osoby robiące zdjęcia zawodowo, profesjonalnie, zarobkowo nie mają często nawet szans zbliżyć się do poziomu artyzmu, świadomości i wyczucia wielu amatorów. Do tego jestem przekonany, ze wielu na naszym forum robiących zdjęcia na najwyższym poziomie wpisze sobie "Amator" tylko dlatego, że są skromni, jest to ich hobby, czy też rozrywka. Z kolei ostatnie wywody CA**, podobnie jak wielu przed nim, każą przypuszczać, że ci co sami o soie myślą jako o Profi, O Jejku Mamusiu i Artystach Światowej Klasy, żadnymi profi nie są i zapewne nigdy nie będą.
Niech oceniany sam oceni, kto go ocenił i ile to warte.
mario1275 22-11-2006, 14:04 jeszcze jedno wchodząc na forum łatwo mogę dowiedzieć się jaki macie sprzęt a już dużo gorzej jest z wiedzą czym się zajmujecie - co do sprawy C**A (bo widzę że nikt nie wymienia Jego imienia;)) to właśnie wiedza o tym że ma on wykształcenie foto też znacząco zmienia sposób odbioru jego komentarzy i właśnie z tego powodu wydaje mi się że było by to uzasadnione i przydatne a myślę że nie przysporzyło by dużo pracy moderatorom :)
liquidsound 22-11-2006, 14:16 ktore kazdy user moze przyznac 'zasluzonemu uzytkownikowi'Ta i bylo by sobie wchodzenie do dupy i hadlowanie punktcikami (ja Ci dam plusa jak mi dasz plusa za to i tamto):wink:
strus_pedziwiatr 22-11-2006, 14:18 Jak ktoś źle odbiera krytykę amatorów (czy w ogóle kogokolwiek), to znaczy że chyba ma jakieś kompleksy... Wszelkie podziały są bez sensu, a i wszelkie wpisy do profili użytkowników, jak też oceny "profesjonalizmu/amatorstwa" przez innych też nie są nic warte. To jest przecież wszystko dobrowolne i nie do skontrolowania (bo i po co???). Jak ktoś potrafi czytać, to nawet z jego zdaniem nieuzasadnionej krytyki odczyta właściwe treści i może się nad sobą odrobinę zastanowi: może ja w cale nie jestem taki "profi", albo może już "nie całkiem amator".
DoMiNiQuE 22-11-2006, 14:19 Ta i bylo by sobie wchodzenie do dupy i hadlowanie punktcikami (ja Ci dam plusa jak mi dasz plusa za to i tamto):wink:
A wlasnie, ze nie ;) Na applowym forum calkiem sprawie to funkcjonuje. Jakos nie zauwazylem aby jakies punkcikowe TWA sie zawiazalo z tego powodu ;)
I zeby nie bylo, ja nie jestem za wprowadzeniem tego bo jest to imo niepotrzebne ...ale uwazam, ze jest lepszym rozwiazaniem niz podzial Amator/Profi.
mario1275: był taki wątek... czym się zajmujecie, czy jakoś tak. :)
Ja jestem na 7, a ty muflon? :mrgreen:
Tomasz Golinski 22-11-2006, 16:29 A co bedzie jak wszyscy sobie wpisza PROFI, no a co! Wolno przeciez ;)
Lepszym rozwiazaniem bylyby punkty reputacji (jest taka opcja do dodania w VB - trzeba pomeczyc hazana ;) )
To standardowa opcja, wystarczy jedno kliknięcie. Można by na próbę włączyć, ale też nie wiem, czy to ma sens. Np. dawać bany tygodniowe tym co dojdą do -10 :D
KuchateK 22-11-2006, 17:04 Lepszym rozwiazaniem bylyby punkty reputacji (jest taka opcja do dodania w VB - trzeba pomeczyc hazana ;) ), ktore kazdy user moze przyznac 'zasluzonemu uzytkownikowi'.
O wlasnie... Takie cos powinno byc :D
Lepsze napewno bedzie jak obecne podpisy, ktore co prawda mowia, ze osobnik to "madrala", ale w praktyce poza kilkuset postami nie na temat nie ma zadnych wiekszych osiagniec :D
To standardowa opcja, wystarczy jedno kliknięcie. Można by na próbę włączyć, ale też nie wiem, czy to ma sens. Np. dawać bany tygodniowe tym co dojdą do -10 :D
To tez nie bylo by takie zle...
Jesli jest standardowo wystarczy to tylko wlaczyc nie widze przeszkod aby potestowac pare tygodni.
Yes, yes, yes...! Ja też jestem bardzo za! obiema ręcami ;-)
Lepsze napewno bedzie jak obecne podpisy, ktore co prawda mowia, ze osobnik to "madrala", ale w praktyce poza kilkuset postami nie na temat nie ma zadnych wiekszych osiagniec :D
No jak bum-cyk :-) też mi się te podpisy nie podobają:
http://canon-board.info/showpost.php?p=246167&postcount=5
DoMiNiQuE 22-11-2006, 17:38 Lepszym rozwiazaniem bylyby punkty reputacji
Yes, yes, yes...! Ja też jestem bardzo za! obiema ręcami ;-)
No to co? ankieta? ;-)
KuchateK 22-11-2006, 17:41 No to co? ankieta? ;-)
Eeee... Wprowadzamy na probe a nie jakies ankiety :D Przegramy glosowanie i co bedzie? :roll:
DoMiNiQuE 22-11-2006, 17:44 Eeee... Wprowadzamy na probe a nie jakies ankiety :D Przegramy glosowanie i co bedzie? :roll:
Nie przegramy, mamy silny elektorat ;-) Poza tym, demokracja i tak nie ma tu zastosowania :mrgreen:
Tomasz Golinski 22-11-2006, 17:45 Przegramy i wtedy wprowadzimy ten plan!
Przecież nic, co ma poparcie większości nie może mieć sensu!
Punkty reputacji sprawdzają się na innych forach i jest to fajna zabawa :). A co do amator/profi z dumą przyjmę etykietkę amatora ;).
DoMiNiQuE 22-11-2006, 17:50 Punkty reputacji sprawdzają się na innych forach i jest to fajna zabawa :)
No a jak! Ide Ci ponabijac punkciki na myapple ;) ;)
Silent Planet 22-11-2006, 20:48 Człowiek jest tak już skonstruowany, że musi dzielić na tych lepszych i na tych gorszych.
Smutne.
Ewentualnie na tych wesołych z poczuciem humoru i tych bez :mrgreen:.
bartosz108 22-11-2006, 21:43 Człowiek jest tak już skonstruowany, że musi dzielić na tych lepszych i na tych gorszych.
Smutne.
Profs to wcale nie znaczy lepszy!
Tak jak starszy nie znaczy mądrzejszy.
Tak czy inaczej jestem przeciw.
Profesjonaliści jeśli na tym forum są, to tylko przelotnie jak im się coś rozwali w aparacie i szukają pomocy bo na co dzień zajmują się robieniem zdjęć i nie mają czasu na bzdury.
mario1275 23-11-2006, 07:57 dobra panowie znów IDEA została wypatrzona prze pospólstwo ;) ale rozumiem że system punktowy zostanie wprowadzony na próbę więc zwycięstwo choć połowiczne ale jest;)
dobra panowie znów IDEA została wypatrzona prze pospólstwo ;) ale rozumiem że system punktowy zostanie wprowadzony na próbę więc zwycięstwo choć połowiczne ale jest;)
hmm a po czym wnioskujesz? hazan sie nie wypowiadal w tym watku :twisted:
ja np rowniez jestem przeciwny punktowemu ocenianiu userow
Popieram jaca. :)
Moim zdaniem:
a) wyrzucić podpisy.
b) nie wprowadzać oznaczenia - najczęściej jakie kto ma podejście do fotografii widać po postach.... a profesjonalista też może być burokiem. ;]
c) nie punktować userów... ja np nie rozumiem po co to by miało być. :)
Co do podpisów to proponuje by w jego miejscu był link do galerii usera oile ją posada, osobiscie dla mnie to bardzo wygodne
Co do podpisów to proponuje by w jego miejscu był link do galerii usera oile ją posada, osobiscie dla mnie to bardzo wygodne
Bez sensu. Od czego jest stopka?
Ale oczywiście jestem "obiema ręcami" za zlikwidowaniem tych bzdetnych podpisów, a bardzo chętnie widziałbym w tym miejscu Ostatnio Aktywny: z Profilu.
Bez sensu. Od czego jest stopka?
Własine po to bym nie musiał w nią włazic, wchodze w profil goscia i penetruje czy ma jakas galerie czy nie. a tak to mam czarno na białym
Ps: sam masz link w postaci "kilka moich zdjęc: gdyby nie to to nawet bym tam nie wlazł
Własine po to bym nie musiał w nią włazic, wchodze w profil goscia i penetruje czy ma jakas galerie czy nie. a tak to mam czarno na białym
Ps: sam masz link w postaci "kilka moich zdjęc: gdyby nie to to nawet bym tam nie wlazł
Sorry, kompletnie cię nie rozumiem:confused:
Na czym polega problem z wejściem w stopkę?
Jest link - klikasz i wchodzisz do galerii.
Nie ma linka - nie ma galeri - user nie ma się czym pochwalić ;-)
Co niby miałoby się zmienić, gdyby ten link był pod nickiem:confused:
Przeciez masz czarno na bialym bez wchodzenia w profil - klikasz na nick, rozwija ci sie menu i jesli uzytkownik podal w profilu swoje www to masz opcje "odwiedz strone domowa uzytkownika" . Jak tego nie ma w menu rozwijanym to i w profilu nie znajdziesz :roll: .
Zrobiłem nową ankietę.
http://canon-board.info/showthread.php?t=16532
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, to chyba będzie można ją rozszerzyć?
chyba macie okres :mrgreen: ;-) z tymi podpisami i ocenami userow
jest jakis tam licznik postow na podstawie ktorego wiadomo od jak dawna ktos jest na forum/ile napisal postow - to jest podpis pod nickiem
jesli uwazacie ze ocanianie punktowe userow to dobry pomysl - to rozumiem ze sie zgadzacie z tym ze PiS to najlepsza partia (swego czasu oceniona najwyzej)
jest jakis tam licznik postow na podstawie ktorego wiadomo od jak dawna ktos jest na forum/ile napisal postow - to jest podpis pod nickiem
I właśnie do kompletu brakuje informacji kiedy te posty napisał?
Rok temu, miesiąc, wczoraj...? Dlatego zamiast bzdurnego 'mądrali" zależnego tylko od liczby postów dużo lepsza byłaby informacja "Ostanio aktywny".
dlatego jeszcze raz zapraszam do ankiety :-)
I właśnie do kompletu brakuje informacji kiedy te posty napisał?
Rok temu, miesiąc, wczoraj...? Dlatego zamiast bzdurnego 'mądrali" zależnego tylko od liczby postów dużo lepsza byłaby informacja "Ostanio aktywny".
dlatego jeszcze raz zapraszam do ankiety :-)
wystarczy kliknac w profil, dodatkowa jest button ilustrujacy czy dany user jest akurat na forum (online) http://canon-board.info/vb3bluesaint/statusicon/user_online.gif czy nie (offline) http://canon-board.info/vb3bluesaint/statusicon/user_offline.gif
podobnie jest z warnami tez sa w profilu wypisane
Sorry, kompletnie cię nie rozumiem:confused:
Na czym polega problem z wejściem w stopkę?
Jest link - klikasz i wchodzisz do galerii.
Nie ma linka - nie ma galeri - user nie ma się czym pochwalić ;-)
Co niby miałoby się zmienić, gdyby ten link był pod nickiem:confused:
Na tym że dałem tylko propozycje co do podpisu, dla mnie mogą tam być różowe króliki
dentharg 23-11-2006, 11:56 Od kiedy to Pro nie robi kiczów, a Amator "świetlistych fot"? :)
A reputacja - może być.
KuchateK 23-11-2006, 17:20 jest jakis tam licznik postow na podstawie ktorego wiadomo od jak dawna ktos jest na forum/ile napisal postow - to jest podpis pod nickiem
Masz duzo postow i moderujesz. Doskonale wiesz, ze byli i sa tu tacy co potrafia napisac kilkaset postow w ktorych nie ma ani slowa uzytecznej informacji. O ile licznik postow bije to nie wydaje mi sie aby ktos im przyznal za te wypociny choc pol punkta pozytywnego.
jesli uwazacie ze ocanianie punktowe userow to dobry pomysl - to rozumiem ze sie zgadzacie z tym ze PiS to najlepsza partia (swego czasu oceniona najwyzej)
Ale skoro to dziala na innych forach to czemu nie sprobowac u nas? Nie wymaga to rewolucji w oprogramowaniu bo to funkcja standardowa. Nikt tu tez nie wymaga decyzji ostatecznej. Mozna to za miesiac wylaczyc jak sie nie spodoba.
Obecnie ilosc punktow tej partii z racji jej ostatnich "osiagniec" mocno spadla. Tak samo ma dzialac tez ten mechanizm. Nie widze najmniejszego problemu, aby uzytkownik awansowal tez w druga strone jak nagle zacznie pierdoly wypisywac.
Poza tym my tu nie bedziemy glosowac na "kielbase wyborcza" i "obiecanki cacanki" a rzeczy juz dokonane.
To chyba dobry mechanizm mimo wszystko aby utrzymac pewien poziom. Napewno lepszy niz tluczenie postow na "forumowego madrale", gdzie wystarczy raptem byc aktywniejszym w watkach humorystycznych albo w paru galeriach dopisac "a mnie sie tam nie podoba".
mario1275 23-11-2006, 20:35 zgadzam się Kuchatek stąd ten pomysł kilka osób bardziej aktywnych znam ale są osby piszące mało lecz do rzeczy i są tacy co wypisuję dużo pierdół zazwyczaj nawet nie patrzę na ilość postów a kilka osób które tu poznałem to dzięki wymianie poglądów tylko i wyłącznie
A niby czemu przyznawać punkty za nabijanie postów? Nikt jeszcze nie wpadł na pomysł żeby przyznawać punkty za wygrane w BattleCage? I tylko za to!
A niby czemu przyznawać punkty za nabijanie postów? Nikt jeszcze nie wpadł na pomysł żeby przyznawać punkty za wygrane w BattleCage? I tylko za to!
Twój pomysł mi się podoba
rysiaczek 25-11-2006, 18:23 A niby czemu przyznawać punkty za nabijanie postów? Nikt jeszcze nie wpadł na pomysł żeby przyznawać punkty za wygrane w BattleCage? I tylko za to!
biorac pod uwage poziom (subiektywna opinia) niektorych battle cage'ow, to nalezaloby przyznawac rowniez punkty ujemne...
edit: doczytane - w pelni popieram kuchatka i system punktowy oceniajacy wypowiedzi. sprawdzone, dziala, po co kombinowac?
biorac pod uwage poziom (subiektywna opinia) niektorych battle cage'ow, to nalezaloby przyznawac rowniez punkty ujemne...
To nie za zwycięstwo a za ilość otrzymanych głosów. Jak zdjęcie będzie nędzne to mało kto zagłosuje i korzyść dla autora żadna.
rysiaczek 26-11-2006, 00:08 To nie za zwycięstwo a za ilość otrzymanych głosów. Jak zdjęcie będzie nędzne to mało kto zagłosuje i korzyść dla autora żadna.
ooo i to by juz mialo jakis sens:) ale i tak dalej opowiadam sie za punktowaniem co cenniejszych postow;)
MMM a jeśli ktoś nie potrafi robić dobrych zdjęć? lub robi takie mało "chodliwe"? Nie oznacza to, że nie może być ekspertem w dzidzinie sprzętu, obórbki itp. itd.
Twója propozycja jest zła, bo nasze forum to nie galeria.
Pomysł raczej nie trafiony, ale przed chwilą wyobraziłem oznaczenie pewnych IMO zakompleksionych osób z wątków warszawskich w stosunku do podpisów innych osób z forum i ze śmiechu zjechałem pod stół.
|