Obiektyw w torbie bez dekielka?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek23
    Początki nałogu
    • 2004
    • 372

Obiektyw w torbie bez dekielka?

Witam , jak mysliscie czy w firmowej torbie Lovepro jedn z obiektywow moze byc przechowywany bez tylnego dekielka?
    Przechowywany, przenoszony ....w kazdej opcji, do transportu normalnego, do focenia, do lezenia w szafie.
    Oczywiscie liczac sie z tym ze w torbie bedzie ciasno i nie bedzie tam nic latalo co moglo by wpasc pod szklo tylne i uszkodzic je.
    pozdrawiam
    [email protected]
    https://www.facebook.com/Jacek23333
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Nie powinno sie nic stac, najwyzej sie troszke soczewki przykurza ...ale machniesz rekawem i bedzie po problemie

Komentarz

• M@riusz
      Początki nałogu
      • 2006
      • 348

Myślę, że to nie tylko kwestia "latania" przedmiotów twardych, mogących uszkodzić obiektyw. W każdej torbie (nie tylko Lowerpro) będzie kurz - co nie jest duzym problemem. Ale chwycenie niechcący palcem soczewki przy wyciąganiu / wkładaniu "do" lub "z" torby (szczególnie gdy się spieszysz) już jest powodem do spędzenia nieco czasu na czyszczeniu szkiełka.
      Oczywiście decyzja jest Twoja, ale ja np. staram się (co nie zawsze mi się udaje - zwłaszcza gdy zmieniam szkła "na tempo") nie kłaść nigdzie obiektywu bez zabezpieczenia go z przodu i z tyłu

M@riusz
      Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Moim zdaniem to nienajlepszy pomysł. Do torby zawsze może wlecieć trochę piachu, jakiś kamyczek itp, które załatwią soczewkę. Obiektyw może też z torby wypaść (choć wydaje się to mało prawdopodobne to się zdarza). Nieoryginalny dekielek kosztuje dyche.
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Jacek23
          Początki nałogu
          • 2004
          • 372

Zamieszczone przez M@riusz
          Myślę, że to nie tylko kwestia "latania" przedmiotów twardych, mogących uszkodzić obiektyw. W każdej torbie (nie tylko Lowerpro) będzie kurz - co nie jest duzym problemem. Ale chwycenie niechcący palcem soczewki przy wyciąganiu / wkładaniu "do" lub "z" torby (szczególnie gdy się spieszysz) już jest powodem do spędzenia nieco czasu na czyszczeniu szkiełka.
          Oczywiście decyzja jest Twoja, ale ja np. staram się (co nie zawsze mi się udaje - zwłaszcza gdy zmieniam szkła "na tempo") nie kłaść nigdzie obiektywu bez zabezpieczenia go z przodu i z tyłu

M@riusz

Obiektyw (jeden) bedzie przenoszony w w/w torbie koncem bez dekielka zawsze w dol, tan koniec bedzie sie zawsze opieral na samym spodzie torby.
          [email protected]

Komentarz

• pazurek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1294

Bez przedniego to jeszcze pol biedy, ale na tylnia soczewke obiektywu na Twoim miejscu bardziej bym uwazal. Juz nawet nie tylko dlatego ze nie zalozysz na nia filtru ktory by ja oslanial, ale czesto tylni dekielek oslania wnetrze obiektywu przed kurzem/brudem/piaskiem, nie mowiac juz o tym ze tylnia soczewka czesto jest trudniej dostepna i nie zawsze latwo ja przeczyscic.
            http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• mario1275
              Początki nałogu
              • 2005
              • 420

ja tam unikam zostawiania odsłoniętej tylnej soczewki bo (zależnosci od obiektywu) jak tam coś wpadnie to raczej już nie wyciągniesz
              www.modelownia.pl

Komentarz

• Jacek23
                Początki nałogu
                • 2004
                • 372

Zamieszczone przez mario1275
                ja tam unikam zostawiania odsłoniętej tylnej soczewki bo (zależnosci od obiektywu) jak tam coś wpadnie to raczej już nie wyciągniesz

sprawa dotyczy obiektywu 100-400 tam tylna soczewka jest gleboko schowana wiec dotkniecie jest raczej nie wchodzi w gre
                [email protected]

Komentarz

• schabu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1352

ja zawsze gdy mam czas to zakladam tylni - przod obiektywu klade wtedy zawsze na spod torby. ale nie zawsze jest czas na wszystko i wtedy niestety...
                  Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• scooter
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 857

A co Ci szkodzi nakęcić zatyczkę ??

Komentarz

• Jacek23
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 372

Zamieszczone przez scooter
                      A co Ci szkodzi nakęcić zatyczkę ??
                      bo ni h.. nie moge torby dobrac, chce zeby obiektywy "stal" a nie lezal i zawsze 1 cm brakuje
                      nova 3 - ni h.. brakuje, a tam ma wejsc 24-105, 100-400 i 30d, kable i ladowarka tez ale to nie problem, problem taki ze na styk to ma byc i nic wiecej nie moze wchodzic bo ma byc jak najmniejsza torba
                      [email protected]

Komentarz

• snow
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1145

Ten 1cm to najwyżej ci się torba troche bardziej napnie?

Komentarz

• pazurek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1294

kup sobie rurki od tamraca http://www.tamrac.com/g_modularaccessory.htm
                          http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

100-400 bez tylnego dekielka smialo moze sie walac po torbie Lowepro. Sprawdzone empirycznie 8)

Czasem po prostu trzeba szybko zmienic szklo bez bawienia sie w zakladanie dekielkow.

Komentarz

• Jacek23
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 372

Zamieszczone przez Vitez
                              100-400 bez tylnego dekielka smialo moze sie walac po torbie Lowepro. Sprawdzone empirycznie 8)

Czasem po prostu trzeba szybko zmienic szklo bez bawienia sie w zakladanie dekielkow.
                              no to teraz jak?
                              strona bez dekielka do gory czy do dolu zeby sie opieral bagnet o spod torby?
                              jak do gory to bedzie sie opieral o takie z foli cos a jak do dolu to o wew. material.
                              [email protected]

Komentarz

Pracuję...