Jakie szkiełko 50 mm do EOS 400D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sadaman
    Początki nałogu
    • 2006
    • 294

Jakie szkiełko 50 mm do EOS 400D

Witam
    Taki krótki strzał.
    Zamierzam zakupić do swojego lustra jakąś uzupełniającą 50-tkę dla standartowego KITA.
    Przejrzałem już mnóstwo tematów na temat owych 50-tek różnych producentów i szczerze przyznam...zrobił mi się już mętlik.
    Zatem postanowiłem założyć nowy temat który być może wskarze mi te właściwe szkoło.

Otóż które z tych szkieł o ogniskowej 50 / f 1.4 lub 1.8 będzie najlepszym wyborem:
    1. Canon EF 50 f/1,8 II
    2. CANON FD 1,2/50

A może lepiej inne szkiełko stałoogniskowe tzn. ZEISS SONNAR MC 3.5/135 + redukcja M42
    Ewentualnie coś zmiennoogniskowego...tylko co?
    PS. Ta rzy okazji co jest warte te szkło Sigma 24-70mm F3.5-5.6 ASPHERICAL Hf

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i wyrozumiałeość.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez sadaman; 7756.
    Pucha i słoki
  • Mac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2063

Weź 50/1.8 II to najrozsądniejszy wybór za stosunkowo niewielkie pieniądze. Szkło z mocowaniem FD będzie wymagało adaptera.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Blindseeker
      Uzależniony
      • 2006
      • 522

Albo sa jeszcze szkiełka M42 - np CZJ Pancolar 50mm/f1.8, SMC Takumar 50mm/f1.4... Pancolara kupisz za 150-200, Takumara za ok 300 zł. Pod względem jakości zdjęć sa chyba lepsze niż Canon 50mm/f1.8

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez sadaman
        Zamierzam zakupić do swojego lustra jakąś uzupełniającą 50-tkę dla standartowego KITA.
        Co ma uzupełniać ta 50tka? Bo zazwyczaj uzupełnia tylko zawartość torby/plecaka...:rolleyes:

1. Canon EF 50 f/1,8 II
        2. CANON FD 1,2/50
        daruj sobie FD do EOSa.
        jeśli ma być z tych dwóch to zdecydowanie EF50/1,8 II

A może lepiej inne szkiełko stałoogniskowe tzn. ZEISS SONNAR MC 3.5/135 + redukcja M42
        Ponoć bardzo dobrze się spisuje. I w tym przypadku faktycznie uzupełnisz zestaw o teleobiektyw.

Ewentualnie coś zmiennoogniskowego...tylko co?
        Na pewno nie FD.
        M42 też nie za bardzo, bo zoomow z tym mocowaniem w ogóle nie ma zbyt wiele, a o dobrych nie słyszałem.
        Wybierz coś z EF. A co? Nie wiem... moze telezoom by Ci się przydał? (55-200 lub 70-300)

PS. Ta rzy okazji co jest warte te szkło Sigma 24-70mm F3.5-5.6 ASPHERICAL Hf
        200-300zł.

A w ogóle to strasznie mieszasz. Najpierw 50mm, potem 135, w końcu zoomy. Nie wiesz co ci trzeba? Więc rób dalej KITem, a z czasem zorentujesz się co Ci jeszcze naprawdę jest potrzebne.
        http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
        Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Tak jak napisał gwozdzt musisz najpierw rozstrzygnąć do czego chcesz używać tego nowego szkła. 50-tka to nie tyle uzupełnienie KIT-a co zamiennik jego dłuższego końca, który jest ciemny i marny optycznie.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• snow
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1145

A może Heliosa za 40zł?

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Ja bym wziął tego EF50/1.8. Tylko pytanie czy rzeczywiście tego szukasz. Jeśli chodzi o zoom-a to niezłym rozwiązaniem może być Tamron 28-75/2.8 .
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• M@riusz
                Początki nałogu
                • 2006
                • 348

Jeżeli jesteś zdecydowany na 50 mm, to bierz Canon EF 50 f/1,8 II. Z FD będzie więcej problemów niż pożytku.
                Ale zastanów się nad opcją, o której pisze Kolekcjoner. Może być bardziej użyteczna.
                Oczywiście wszystko rozbija sie o to, co będziesz chciał fotografować...

M@riusz
                Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• bialy94

witam!
                  A ja mam pytanie jak wypada pod względem optycznym Canon EF 50 f/1,8 II a pancolar 50mm/f1.8 ??
                  Ostatnio edytowany przez Gość; 7595.

Komentarz

• paweleverest
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1138

ja bym brał jednak EF 1,8 - AF to jednak super rzecz a docenia się ją szczególnie jak jej nie ma

Komentarz

• bialy94

no właśnie mam podobne zdanie, bo jak zrobi sie troszke ciemniej to cieżko ustawić ostrość, jeszcze przy niskiej go to juz wogóle. Ale pytam bo wszędzie zachwalają pancolara i gdyby był tego wart to można by poświęcić AF.

Komentarz

• Damiano
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 27

a orientujecie sie, czy duza jest różnica w jakości zdjęć miedzy Canon EF 50mm f/1,4 USM a Canon EF 50 f/1,8 II, które szkiełko nadaje sie bardziej do robienia portretów, czy może coś innego z większą ogniskową tez za rozsądne pieniądze?

Komentarz

• MacGyver
                          Cenzor
                          • 2006
                          • 7043

http://canon-board.info/showthread.p...2F1.4+50%2F1.8
                          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...