Kompensacja expozycji

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mobo
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 18

Kompensacja expozycji

Co zmiana tego parametru przestwia w aparacie w sensie technicznym?
    40d
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Jedną zmienną do algorytmu wyliczania ekspozycji.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez mobo
      Co zmiana tego parametru przestwia w aparacie w sensie technicznym?
      Tak najprościej powoduje zmianę wartości przysłony lub czasu w górę lub w dół.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• pst
        Uzależniony
        • 2006
        • 560

no ale czy tego efektu nie można osiągnąc stosując wieksza przesłone/krótszy czas (ciemne zdjecie) lub mniejsza przesłone/dluzszy czas (jasne zdjecie)
        rozumiem więc że np: robie zdjęcie w Av i chce miec zdjęcie na przesłonie 1.8 aby miec mała GO - czas dobierany jest automatycznie
        wtedy przesuwając kompensacje ekspozycji w lewo lub prawo da odpowienio ciemniejsz lub jasniejsze zdjecie nie zmieniając parametrów Av?

Komentarz

• kami74
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1492

Przy AV kompensujesz własnie czasem. Przykład: ustawiasz f4 a aparat dobiera ci czas np. 1/60. Dajac korekte -1EV aparat ustawi ci czas 1/100 a przy korekcie +1EV czas będzie 1/30. i już
          Ostatnio edytowany przez kami74; 2315.
          5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
          MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• CASE
            Coś już napisał
            • 2006
            • 80

Dokładnie tak, ale przy syfrze nie przesadzaj, bo pojemność tonalna zapisu cyfrowego jest bardzo duża a tolerancja na skoki EV mała; znaczy to, że kompensację (albo jak kto woli: bracketing), którą amatorska klisza przyjęłaby bez większej różnicy w efekcie zdjęciowym (np. +/- 1,5 EV jest dla amatorskiego filmu do przyjęcia bez znaczącej różnicy), cyfra strasznie wyeksponuje; polecam testować samemu, ale raczej powyżej 0,5 EV na + i - lepiej nie wchodzić.
            Canon jakiś tam, bo lubię
            Nie dla PS'a, mniejsze nie dla syfry.

Moje www
            Zobacz mnie na GoldenLine...
            ...i na LinkedIn

Komentarz

• mario1275
              Początki nałogu
              • 2005
              • 420

ba jeżeli kadr ma bardzo mocno oświetlone frgmenty to w żadnym wypadku +EV a już raczej -EV (z cieni można coś wyciągnąć z partii prześwietlonych (przepalonych) juz nic)
              www.modelownia.pl

Komentarz

Pracuję...