Obiektywy M42

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • FERRER
    Bywalec
    • 2006
    • 190

Obiektywy M42

Z przyczyn finansowych jestem zmuszony do stosowania róznego rodzaju wynalazków i własnych patentów, dlatego mam do was pytanie jakie obiektywy M42 kupujecie do EOSów i jakie głownie polecacie by powiększyć małym kosztem ( nie tracąc na jakości ) liczbę szkieł.
    Zastrzegam sobie prawo do pomyłek.
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Zdecydowanie Jupitery 37 (135 mm) i 9 (85 mm), najlepiej w wersjach MC. Piękny bokeh (odpowidnio 12 i 15 listków przyslony) i znakomita ostrość, praktycznie od pełnej dziury. No i cena: 80 - 150 zł.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Peri Noid
      Uzależniony
      • 2006
      • 604

Znawcy polecą pewnie wszelkiej maści Zeissy. I będą mieli rację. Ja osobiście (z przyczyn finansowych) mam Revuenona 50/1.8, niedawno kupionego Jupitera-9 85/2, Pentacony 100/2.8 i 200/4, jakieś szkiełko 135/2.8 (którego nie używam) no i zwierciadlane Rubinary 300/4.5 i 500/5.6. Mam jeszcze kilka szerszych szkiełek (Tokina 28/2.8 i Porsta 35/2.8 ), ale z racji crop-a nie są one przydatne do EOS-a (używam ich z Prakticą). Natomiast chciałbym zanabyć jakiegoś FishEye-a, ale z braku kasy zostawiam to na kiedy indziej.
      Z tych szkiełek najbardziej lubię (i polecam) Penacona 100/2.8 (chociaż pewnie są lepsze w tej klasie), Jupitera (chociaż na początek może być trochę dziwny z preselekcją przysłony) i ulubionego przeze mnie ostatnio Rubinara 300/4.5 (oczywiście trzeba sobie zdawać sprawę, że bokeh ma nieco... dziwny).
      Ostatnio edytowany przez Peri Noid; 5553.
      Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• RobertG
        Coś już napisał
        • 2006
        • 83

Ja z kolei zaczynałem od ruskich obiektywów, potem przyszła kolej na zeissy z NRD na M-42 - teraz kompletuję zeissy od sysemów Contax/Yashica i Rollei.I wbrew pozorom nie są jakoś przesadnie drogie ( kupuje okazyjnie {np sonnar 135/2,8 T za 250 zł,ostatnio distagon T* 28/2,8 za 450 zł})
        Jakościowo te szkła odpowiadaja L-kom Cannona.Używam dendalionów i matówki od Andee.

Komentarz

• Mac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2063

M42 to kusząca propozycja, chciałem kupić kiedyś Zenitara 16/2.8 fisheye ale udało mi się dostać to szkło z mocowaniem EF. Co do innych szkieł to chyba Zeiss zdecydowanie jest najlepszy ale sporo dobrego koledzy mówią o Jupiterach. Chetnie kupiłbym dla próby jakąś stałkę 400 lub 500 mm.
          EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• FERRER
            Bywalec
            • 2006
            • 190

Ostatnio na allegro znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item140261397_...000_nowy_.html
            Na sprzęt tego typu EF trzeba zapłacić jak za auto w komisie, a ja chce jechać jak co roku na F1 na Węgry i coś takiego by mi przypasiło, co wy na to?

Komentarz

• mattnick
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1735

kwestia jak z AC bo na pentaconie 200 f4 jest koszmarna...
              30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
              CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Peri Noid
                Uzależniony
                • 2006
                • 604

Zamieszczone przez FERRER
                Ostatnio na allegro znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item140261397_...000_nowy_.html
                Na sprzęt tego typu EF trzeba zapłacić jak za auto w komisie, a ja chce jechać jak co roku na F1 na Węgry i coś takiego by mi przypasiło, co wy na to?
                Jak za tą cenę to trochę drogo. Można znaleźć taniej. Aczkolwiek to nówka sztuka.
                Trzeba pamiętać, że zwierciadlane obiektywy mają tą wadę, iż ze względu na swoje wymiary (w większości) nie dają się bezpośrednio przypiąć do korpusu cyfrowej lustrzanki (na pewno dotyczy EOS-ów, w których przeszkadza lampa, sprawdzane na Rubinarze 500/5.6). Można sobie poradzić za pomocą pierścienia pośredniego makro (taki najcieńszy zwykle wystarcza). Do tego trzeba zwykle lekko stuningować szkło, żeby przy tym ostrzyło na nieskończoność (łatwa i niedestrukcyjna czynność).
                Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• FERRER
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 190

Peri Noid - planuję kupić coś tanszego jak się uda macie jakieś inne pomysły na tego typu sprzęt?

Komentarz

• enter
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1201

Z przyczyn finansowych jestem zmuszony do stosowania róznego rodzaju wynalazków i własnych patentów, dlatego mam do was pytanie jakie obiektywy M42 kupujecie do EOSów i jakie głownie polecacie by powiększyć małym kosztem ( nie tracąc na jakości ) liczbę szkieł.
                    nie sugerując sie wypowiedziami innych. Patrząc na stosunek ceny do jakości to poleciłbym

z szerokich
                    Pentacon/Revuenon 2,8/29mm MC

standardy
                    pentacon/Revuenon 1,8/50mm
                    helios 44m7 2/58mm

portret
                    Biometar 2,8/80mm MC + adapter Psix
                    Jupiter 37A MC 3,5/135mm

Tele
                    Jupiter 21M 4/200mm

Na pierwsze zmagania i zakupy po sieci odradzałbym zakupy Jupitera 9 - za dużo z nim problemów i ktrudno znależć dobrą sztukę
                    Zamieszczone przez MacGyver
                    Zdecydowanie Jupitery 37 (135 mm) i 9 (85 mm), najlepiej w wersjach MC. Piękny bokeh (odpowidnio 12 i 15 listków przyslony) i znakomita ostrość, praktycznie od pełnej dziury. No i cena: 80 - 150 zł.
                    Co do Jupitera 9 MC nie masz racji - te szkła po nałożeniu powłok MC sprawuja się dużo gorzej optycznie a porównywalnie źle pod światło. trudno tez dokupić do nich dobrą osłonę p.słoneczną.

nie wiem czy zmieścisz to pod wbudowaną lampę 300d bo pod 350d nie wchodzi bez przeróbek. a poza tym przy przysłonie 10 masz czarną dziure w wizjerze i trudno ostrzyć bez jasnej matówki.

Peri Noid dobrze pisze

Komentarz

• pilapl
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 32

Osobiście w tej chwili mam tylko obiektywy na M42 .Posiadałem SIGME 70-300 apo dg i dałem sobie luzu jak porównałem z sonnarem . Jak mam polecić obiektywy a przetestowałem ich troszkę to zeissy są naprawdę bardzodobre ale dość drogie tańszym rozwiązaniem są jupitery fajne nie doceniane szkiełka .Podam listę szkiełek którymi się warto zainteresować

Tańsze szkiełka
                      50 mm - pentacon 1.8 ale warto poszperać w heilosach jak trafisz na dobrą sztukę to bedzie to twoje ulubione szkiełko aż nie kupisz lepszego

85 mm - Jupiter 9 klasyka mówią że CZJ Bometar jest lepszy ale osobiście zostałem przy Jupiterze choć regulacja przysłoną jest dość dziwna i trzeba się przyzwyczaić

135 mm - Jupiter kopia sonnara szkło moim zdaniem jakością fotek dużo nie ustępuje sonnarowi a cena ok 3xtaniej

200 mm - Jupiter 21 super szkiełko mam takie i chyba długo zostanie w moim plecaku

Jak masz troszkę wiecej kasy to polecam

50 mm - CZJ panacolar 1.8 (podobno super takumar 1.4 jest lepszy ale go nie miałem więc się nie wypowiadam )
                      85 mm - wspomniany jupiter 9
                      135 mm - CZJ Sonnar 135/3,5 Król ostrości warty swoich pieniędzy
                      180-200 mm CZJ Sonnar ze światełkiem 2,8 .Miałem 200 i sprzedałem bo miałem kupić okazyjnie 180 co się nie udało i zostałem z Jupiterem 21

Do szkiełek na M42 pomocyny jest specjalny chip (dendalion) który potwierdza ostrość .Myślę że szkiełka manualne są lepsze od tych na AF z niskiej półki i jak ktoś ma ograniczoną kasę to są wręcz idealnym rozwiązaniem . Pewno koledzy mnie zjedzą ale firma PENTAX bardziej dba o biedniejszych klientów i ma w swojej ofercie body które idealnie współpracuja z starszymi szkiełkami jest to np PENTAX K110D lub wchodzący na nasz rynek K10D .
                      Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• jajurek
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 160

Wydaje mi się, że 1000/10 to trochę za długi i za ciemny obiektyw ( po uwzględnieniu crop'a otrzymujemy ogniskową 1600, czyli z ręki trzeba naświetlać na około 1/2000, poza tym przy lustrzanym obiektywie przesłona robocza wyniesie ok. 16). Wyobraź sobie jak dobre warunki świetlne muszą być do tego celu, nawet przy czułości 1600 ASA! Osobiście używam sporadycznie lustra MTO 500/8, co i tak daje po przeliczeniu 800 mm. Jest to obiektyw mały, lekki, do EOS-a daje sie przypiąć bez kłopotu.Ustawiam wtedy priorytet przysłony, współczynnik skrócenia ekspozycji ok. 1,3 - 1,6. Używam adaptera bez potwierdzenia ostrości. Ostatnio zauważyłem, że zdjęcia robione EOS-em 400D są wyraźnie lepsze od tych z 350D, są bardziej kontrastowe i ostrzejsze, prawdopodobnie z powodu innej budowy matrycy. Ponieważ obiektyw lustrzany ma prostą konstrukcję optyczną, to i CA jest mała i zdecydowanie do zaakceptowania, chociaż istnieje. Taki obiektyw można kipić już poniżej 300 zł, chociaż na pewno trzeba trochę poszukać. W/g mnie opinie o nieprzydatności obiektywów lustrzanych do cyfry są zdecydowanie przesadzone.
                        Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Komentarz

• mattnick
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1735

Zamieszczone przez enter
                          Jupiter 37A MC 3,5/135mm
                          Posiadam i na prawdę jest to fajne szkiełko

Zamieszczone przez enter
                          nie wiem czy zmieścisz to pod wbudowaną lampę 300d bo pod 350d nie wchodzi bez przeróbek. a poza tym przy przysłonie 10 masz czarną dziure w wizjerze i trudno ostrzyć bez jasnej matówki.
                          Dzięki za cenne informacje ... ciekawe ile pierścieni trzeba dołożć...

Hehe...ale ja jestem głupi...można zamiast pierścieni telekonwerter x2 czyli hmmm po cropie 3200 mm i przesłona eee 20 ?? lol...to chyba podświetlana matówka musiała by być
                          Ostatnio edytowany przez mattnick; 4561.
                          30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                          CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Shark-uk
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 141

Ja kupiłem z tydzień temu szkło Carl Zeiss Jena 135 f.3.5 i dopiero dzisiaj nim cos tam pstryknąłem nie żeby odrazu zdjęcia poprostu fotki tak aby zobaczyć jak mi się będzie ostrzyć bo nie mam potwierdzenia AF.
                            I ku mojemu zdziwieniu jest super duże lepiej niż sie spodziewałem zdjęcia są poprostu 100% bardziej ostre od moich pozostałych szkieł śmiem twierdzić że nawet ostrzejsze od 50. F/1.8 ale może mi się poprostu AF za często myli.

Na tym szkle widać jakie ( i czy) fotograf robi błędy czy poprostu szkła ma do d.....
                            Serdecznie polecam
                            Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 f/2.8 IS USM |Canon 85 f1.2 USM |Canon 35 f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Komentarz

• theremin

Witam!

Godne rozważenia są też obiektywy z mocowaniem P-SIX, np.:
                              CZJ Biometar 2.8/120, CZJ Sonnar 2.8/180, CZJ Sonnar 4/300 itp.
                              Z powyższych trzech korzystałem i jestem zadowolony. Jeżeli chce Pan dołożyć potwierdzenie ostrości, to warto kupić przejściówkęz P-SIX'a na EOS z szerokim kołnierzem (od strony bagnetu), łatwiej będzie przykleić.
                              Ostatnio edytowany przez Gość; 8037.

Komentarz

Pracuję...