Co wybrać? (do 3500zł)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Co wybrać? (do 3500zł)

Obecnie jestem posiadaczem Canona A95(dość stary, ale jestem zadowolony z ustawień manualnych) i chcę się przerzucić na jakąś lustrzankę. Zrobiłem już ~10 000 zdjęć, niektóre nawet ładne. Poradźcie mi co mam kupić, mogę dysponować kwotą do 3,5 tys.
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Trochę nieaktualne modele, ale z grubsza może pomóc.

Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Calliactis
      Początki nałogu
      • 2005
      • 353

350D (~1800zł na allegro) + Tamron 17-50 (~1500zł u Cichego) + dozbierać i kupić lampę 430EX, lub sigmę 70-300 DG Macro (wg własnych oczekiwań / preferencji).

Tanio, dobrze, z możliwością rozwoju. Skok jakościowy - duży.

Oczywiście firm 'trzecich' nie wspominam oficjalnie ...
      ale jeśli by naprawdę się przyjrzeć, to możesz kupić:
      - Pentax'a K110D (o ile nie mylę modelu) + jakieś szkło
      - Nikona D50 + ww Tamron (z Nikosiem współpracuje lepiej niż z Canonem)
      - Sony A100 z kitowym obiektywem i jakieś kitowe tele do tego

Każdy również warto polecenia, ale wydaje mi się, że 350D to lepsze rozwiązanie (większa perspektywa rozbudowy, tańsze obiektywy na rynku wtórnym - no i przywiązanie do marki zobowiązuje :P )
      Ostatnio edytowany przez Calliactis; 1232.
      5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
      rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Komentarz

• M@riusz
        Początki nałogu
        • 2006
        • 348

Albo dorzucić ciut i kupić EOS 400D + kit

M@riusz
        Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

no właśnie myślałem nad 400D KIT. Z niemiec ( http://www.hificomponents.de/suche.aspx?suche=400d )starszy może mi przywieźć za 2400 body lub Kita za 2700 (tyle właśnie mam uzbierane na razie, ale zbliża się gwiazdka). No i z tym kitem już mogę zacząć zdjęcia. No a na resztę bym sobie zbierał po kolei. No i właśnie ten plus, że to canon - obeznanie z menu, przyzwyczajenia do przycisków. Po dogłębnej lekturze wywnioskowałem, że jak 400D to tylko z gripem. Dlaczego?

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez micles
            Po dogłębnej lekturze wywnioskowałem, że jak 400D to tylko z gripem. Dlaczego?
            To nie wnioskuj po lekturze forum ale po własnoręcznym macaniu w sklepie. Wtedy będziesz mógł powiedzieć czy bez gripa ci leży w dłoniach.
            Digart

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Po dogłębnej lekturze wywnioskowałem, że jak 400D to tylko z gripem. Dlaczego?
              Jeżeli dotąd używałeś kompaktu i nie przeszkadzały ci jego małe wymiary to grip możesz sobie darować, szkoda pieniędzy. Drugą baterię można równie dobrze nosić w kieszeni.
              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

no właśnie też mi się tak wydaje, bo macałem już 350D + 18-55 + EX 580 i pasowała dobrze, jedynie wydawała mi się ciężka, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia, no i jeszcze pozostaje kwestia małego wizjera i ustawiania manualnego. Nie jestem przyzwyczajony do wizjera, zawsze wszystko robiłem na LCDku i to do tego obracanym. Co myślicie o tym? Jakieś doświadczenia?

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

no właśnie też mi się tak wydaje, bo macałem już 350D + 18-55 + EX 580 i pasowała dobrze, jedynie wydawała mi się ciężka, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia,
                  Uwazałbym z tym przyzwyczajeniem. 350D +580EX to delikatnie mówiąc nie jest zbyt dobrze wyważony zestaw Dołóź do tego trochę solidniejszy obiektyw, a odechce Ci się korpusów o rozmiarach 350D/400D :rolleyes:
                  Kompakt mały może być, bo się go w palcach trzyma a nie ręce ;-) ale powyższego zestawu już w palcach nie utrzymasz...

no i jeszcze pozostaje kwestia małego wizjera,,
                  Tutaj byś musiał zobaczyć Nikona D80. Podobno ma duzo lepszy (większy) wizjer, jak lustrzankę z małą matrycą.
                  Niestety to już trochę większy wydatek, 500zł byś musiał jeszcze uciułać, ale za to od razu masz wypasiony korpus z przyzwoitym szkłem 18-70/3,5-4,5 .
                  Aukcja naszego forumowicza:
                  http://www.allegro.pl/item142829836.html

U Canona zapomnij o czyś takim nie tylko za 4k, ale w ogóle, bo tak dobrego szkła w tej cenie nie ma, jak również nie ma korpusów sterujących bezprzewodowo lampami i posiadających konfigurowalne AutoISO. Najblizszy funkcjonalnie zestaw kosztuje u Canona 6k (30D + 17-85 IS) ale obiektyw dużo słabszy optycznie.

Nie jestem przyzwyczajony do wizjera, zawsze wszystko robiłem na LCDku i to do tego obracanym. Co myślicie o tym? Jakieś doświadczenia?
                  Masz następujące wyjścia:
                  - przyzwyczaic do normalnego kadrowania,
                  - kupić Olympusa E-330,
                  - http://www.intro2020.co.uk/pages/zigview.htm
                  - kupić jako drugi zaawansowany kompakt z obracanym ekranem np. G3/G5/Pro1 lub z Nikona np. 8400/8800 czy wręcz jako jedyny aparat Sony R1
                  Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• M@riusz
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 348

Nie jestem przyzwyczajony do wizjera, zawsze wszystko robiłem na LCDku i to do tego obracanym. Co myślicie o tym?
                    Jak idziesz z postępem - to i przyzwyczajenia trzeba zmienić... 8)
                    Co prawda są rozwiązania - prezentowane w wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=14492 ale czy się zdecyzujesz ...

M@riusz
                    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Zamieszczone przez gwozdzt
                      Uwazałbym z tym przyzwyczajeniem. 350D +580EX to delikatnie mówiąc nie jest zbyt dobrze wyważony zestaw Dołóź do tego trochę solidniejszy obiektyw, a odechce Ci się korpusów o rozmiarach 350D/400D :rolleyes:
                      Kompakt mały może być, bo się go w palcach trzyma a nie ręce ;-) ale powyższego zestawu już w palcach nie utrzymasz...
                      Eee.. tam zawracanie głowy robiłem podobnym zestawem (szkło tamron, L-ki) kilka dużych imprez i da się bez problemu. I wcale nie jest tak źle. Przynajmniej ręka nie odpada po godzinie ze zmęczenia. Rzecz gustu i przyzwyczajenia.

Zamieszczone przez gwozdzt
                      Tutaj byś musiał zobaczyć Nikona D80. Podobno ma duzo lepszy (większy) wizjer, jak lustrzankę z małą matrycą.
                      Rzeczywiście wizjer w D80 jest bardzo miły dla oka - przede wszystkim powiększenie i wrażenie przejrzystości (klarowności) obrazu z tym, że też jest stosunkowo ciemny.

Co do tanich szkieł do canona to problem łatwo ominąć kupując doń Tamrona.
                      Pomyśl jeszcze na Pentaxem. Też fajne korpusy (K110). I bardzo przyjemne szkiełka.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• aptur
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3837

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        Rzeczywiście wizjer w D80 jest bardzo miły dla oka - przede wszystkim powiększenie i wrażenie przejrzystości (klarowności) obrazu z tym, że też jest stosunkowo ciemny.

.
                        Ktoś miał możliwość porównania do wizjera w 20/30D? Jak to wygląda?

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Zamieszczone przez aptur
                          Ktoś miał możliwość porównania do wizjera w 20/30D? Jak to wygląda?
                          Bezpośrednio nie porównywałem (tzn. nie miałem razem jednego i drugiego body w ręce). Wizjer w D80 sprawia wrażenie większego i ciut bardziej klarownego niż w 20/30D. Z tym że nie jest to jakaś zasadnicza różnica. No może powiekszenie zauważalnie większe - w końcu crop w D80 też minimalnie mniejszy.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

czyli podsumowując: 400D + kit + dodatkowe sigmy/tamrony + lampa + ew grip jak będzie mi niewygodnie taa? Bo nazwy firm inne niż canon osobiście mnie odstraszają. Tak?
                            Ostatnio edytowany przez micles; 8127.

Komentarz

• -Wolf-
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 93

czyli podsumowując: 400D + kit + dodatkowe sigmy/tamrony + lampa + ew grip jak będzie mi niewygodnie taa?
                              Dokładnie tak. Myślałem przed zakupem 400D, że bez gripa nie da rady. Narazie gripa nie kupiłem i w sumie da się z tym żyć.
                              Canon 100D + 18-55 IS STM + Sigma 70-300 DG APO MACRO

Komentarz

Pracuję...