Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam .
wiem że nie można porównać tych dwóch obiektywów bo to inna pólka ale jednak dla mnie jest tak;
chciałem kupic 17-40L canona bo to bardzo podobno dobre szkło ale jednak teraz się okazuje coraz bardziej że potrzebne mi światło 2,8 no i ta ogniskowa do 70 też by się przydała.
nie chodzi tu głównie o cene chociaż nie powiem że jest ważna.
Zacząłem się zastanawiać nad tą sigmą 17-7- f/2.8 macro bo i swiatło i ogniskowe dla mnie na 100% odpowiednie w testach też nie wychodzi najgożej
Obiektyw będzie głównie zamiast kita do krajobrazów ale i trochę zdjęc wewnątrz (dlatego światło 2.8 lepiej), zależy mi też na ostrości i trafiającym AF
Mam w perspektywie roku wymiane na 5D ta sigma nie pasuje do tej puszki ale znowu nie jest az taka droga i można ja później sprzedać nawet ze strata.
Co wy na to ?? Może macie jakies inne typy w cenie Max podobnej do 17-40L canona??
Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 f/2.8 IS USM |Canon 85 f1.2 USM |Canon 35 f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3
Witam .
wiem że nie można porównać tych dwóch obiektywów bo to inna pólka ale jednak dla mnie jest tak;
chciałem kupic 17-40L canona bo to bardzo podobno dobre szkło ale jednak teraz się okazuje coraz bardziej że potrzebne mi światło 2,8 no i ta ogniskowa do 70 też by się przydała.
nie chodzi tu głównie o cene chociaż nie powiem że jest ważna.
Zacząłem się zastanawiać nad tą sigmą 17-7- f/2.8 macro bo i swiatło i ogniskowe dla mnie na 100% odpowiednie w testach też nie wychodzi najgożej
Obiektyw będzie głównie zamiast kita do krajobrazów ale i trochę zdjęc wewnątrz (dlatego światło 2.8 lepiej), zależy mi też na ostrości i trafiającym AF
Mam w perspektywie roku wymiane na 5D ta sigma nie pasuje do tej puszki ale znowu nie jest az taka droga i można ja później sprzedać nawet ze strata.
Co wy na to ?? Może macie jakies inne typy w cenie Max podobnej do 17-40L canona??
jeślio chodzi o Sigmę 17-70 - to ona ma f2.8 na początku @ 17 mm - dalej nie wiem dokładnie, ale na pewno jest ciemniejsza. (edit: Richie mnie już uprzedził )Canon jest bardzo dobrej jakości w zależności od trafionego egzemplarza - ja mam serię UU (2006) i jest ostra. Inne typy na obiektyw to: Tamron 17-50 f2.8 / Canon EF-S 17-85 f4.5-5.6 IS. Jeśli Ci zależy na ostrości to ten pierwszy, jeśli na trafiającym AF to ten drugi
Jeśli planujesz 5D to tylko 17-40L... (inne nie działają z FF)
5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
Obiektyw będzie głównie zamiast kita do krajobrazów ale i trochę zdjęc wewnątrz (dlatego światło 2.8 lepiej),
Mylisz dwie Sigmy. Jest tak:
17-70mm ma światło f/2,8-4,5 czyli tylko przy 17mm ma f/2,8 i ciemnieje wraz ze wzrostem ogniskowej osiągając f/4,5 przy 70mm
18-50 EX jest ze stałym f/2,8
Obie nadają sie zamiast KITa, optycznie są od niego wyraźnie lepsze, ale AF jest do bani. I żadna z nich nie nadaje sie do pełnej klatki.
Zamieszczone przez Shark-uk
zależy mi też na ... trafiającym AF
to zapomnij o Sigmach.
Zamieszczone przez Shark-uk
Może macie jakies inne typy w cenie Max podobnej do 17-40L canona??
Za 2,5KPLN nie ma nic lepszego niż 17-40/4L.
Sigmy 17-70mm / 18-50mm kosztują około połowy tego, ale też jakąś połowę są warte.
Zapomnij o tej Sigmie. Ona nawet nie jest EX. Lepsza jest wersja 18-50. A jeszcze lepszy Tamron 17-50. Najpewniejszy AF będzie miała Lka, będzie też mniej aberrować, no ale mniejsze światło i cena wyższa.
Miałem w tym zakresie KITa, Sigme 18-50 EX i mam teraz 17-40. Z 17-40 jestem zdecydwoanie najbardziej zadowolony pomimo że ciemniejszy od Sigmy. Jest najostrzejszy z tych wszystkich 3, praktycznie brak abberacji AF trafia w punkt (z 350d). ma Do tego ma ładny bokeh na 40mm i f4. O jakości wykonania i bzgłośności pracy AF nie wspomnę. Co do dużego zakresu to zawsze się to odbywa kosztem jakości nie ma cudów. Powyżej 40mm używam stałek.
Kurcze juz myslałem że coś mądrego wymysliłem z tą sigmą ale jak zwykle sprowadziliście mnie na ziemie że jednak 17-40 L nieunikne
Dzięki wielkie za szybką reakcje.
Aha a ma ktoś rady jaki najlepiej filtr UV i polar do tego szkła (mowa o 17-40 L f/4)
Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 f/2.8 IS USM |Canon 85 f1.2 USM |Canon 35 f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3
UV - Hoya HMC Super / Pro 1 Digital lub Marumi WPC są w rozsądnej cenie - względnie jesli masz większe fundusze B+W
Polar - jak wyżej, ale zdaje się, że możesz mieć problem polegający na kryciu tylko czesci kadru - po prostu bedziesz miał obraz spolaryzowany tylko w kółku na środku (dlaczego? może słaba jakość powłok i filtra? może zbyt duże odchylenie od jednego kierunku padania promieni do spolaryzowania, może telecentryczność?) - testowałem nafiltrze Hoya (już nie pamietam dokładnie modelu, ale coś w stylu HMC). Jak polar, to najpierw przetestuj, potem kupuj Polecam też osłonkę przeciwsłoneczną zmienić na taką od 17-55 f2.8 IS - albo zamiennik - oryginalna jest zbyt szeroka nie zabezpiecza dobrze.
5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
Do sigmy przylgnela etykietka sprzetu 'sredniego', wiadomo, ze L-ka to nie jest. A 17-70 to tak naprawde malo kto mial w rekach (Cichy co innego - wiadomo, z branzy sloikowej ).
Kupilem ten obiektyw ponad pol roku temu - przejsciowo - i dalej na nim jade, cienkie szkla canona poszly do ludzi, a ten jest. I nie narzekam - jest tak jak w tescie Arka na optycznych, z tym ze nie mam klopotow z AF (poza bzyczeniem), a winieta mi nie przeszkadza. (Mialem kiedys z analogiem tamrona 28-80 - no, to byla winieta :-) ) Niezla plastyka, kontrast, fajny zakres. (Powyzsze uwagi w polaczeniu z 350D)
Nienajgorsze szklo - jakby mialo stale 2.8 to by bylo naprawde niezle.
Z powodu 17-40L to pare nocek nie przespalem w marcu. Bylem napalony, nie powiem - ale jednak f4 to dla mnie za ciemno. Z 2.8 bym bral bez wahania.
Generalnie dylematy takie same jak Shark-uk - tez kiedys wskocze w FF i do tego to juz upatrzylem 24-70 2.8L. Teraz 24 to za wasko dla mnie, a w drogiego EF-S-a typu 17-55 to sie nie zamierzam pakowac. Nastepna bedzie zreszta eLka - przebiduje, moze na wiosne canon czyms zaskoczy.
Trudno już zdecydowałem że jednak ten 17-40 niech bedzie może dam rade z tym śwaiatłem ale wole być z ostrości zadowolony niż narzekać że moge zrobić fotke z ręki i jest ładna a mogłem mieć ze statywu ale by była super.
A wiec że biore z ebuy-a powiedzcie mi jak to jest z tym hong kong czy szkło z tamtąd można brać ??
Bo chyba podróbek przecież nie ma a z ebuya i tak wezme bo ze sklepu mnie nie stac więc czy jest różnica skąd??
Aha no i dzięki za pomoc z filtrami z UV napewno skozystam odrazu ze względu na zalecenia co do tego szkła a z polarem pójde za rada i wpierw przetestuje
Może jeszcze zdążysz poczytać trochę o tch szkiełkach :-)
- Sigma 17-10 f/2.8-4.5 DC macro: Tutaj oraz Tutaj
- Sigma 18-50 f/2.8 EX DC: Tutaj oraz Tutaj
- Canon EF 17-40 f/4.0 L USM: Tutaj oraz Tutaj
Dorzucę jeszcze dla porównania linki do: - Canon EF 16-35 f/2.8 USM L: Tutaj
- Canon EF 17-35 f/2.8 USM L: Tutaj
- Sigma 17-35 f/2.8-4 EX DG HSM Asph: Tutaj
- Tamron 17-50 f/2.8 AF SP XR Di II LD Asph (IF): Tutaj oraz Tutaj
- Tamron 17-35 f/2.8-4 AF SP Di LD Asph (IF): Tutaj
M@riusz
Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300
Nie kombinuj
Poczytaj opinie: http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=17-50 http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=17-50
Zwróć uwagę na częste problemy z AF na szerokim kącie i na sposób w jaki
ludzie to rozwiązują Mnie by wkurzało takie jeżdżenie ogniskowymi
aby ostro w szerokim kącie coś złapać...
Myślę że istnieje dużo większe prawdopodobieństwo, że z Twoim 350D lepiej
dogada się słoik canona niż słoik tamrona
co sadzicie o tym ?? Tutaj bo cena jak dla mnie super opinie mają też dobre ale to jednak hong kong ale czy jest różnica (pytałem wcześniej ale nie uzyskałem odpowiedzi) aha no i UV pewnie biedny jakiś ale dają gratis czyli na zasłoniecie dziury tylko ale jest
heh teraz to mi M@riusz całkiem w głowie namieszał
A może jednak tego Tanrona 17-50 f/2.8???
Jeśli mogę to wypowiem się na temat innych szkieł bo 17-40 nie miałem niestety.
Mam tamrona 28-75 - jest fajny odpowiednio ostry itd - ale zeby nim trafić przy 2,8 w punkt trzeba wprawy.
Kupiłem niedawno 70-210 USM Canona i powiem tylko tyle - następne szkła będą już raczej tylko canona USM, celność AF współpraca z puszką 350D jest BDB(Mimo, że nie narzekam na Tammiego).
Myślę, że większość użytkowników "zamienników" po przesiadce na C powie to samo.
To tak jak z Kobietą - po prostu C ma to "Coś"
Komentarz