Gwarancja 12 czy 24 miesiące ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • prz3mek
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 22

Gwarancja 12 czy 24 miesiące ?

Witam wszytskich!
    Pytanko odnosnie gwarancji Canona 400D.
    Otóż z tego co zauwazylem czesc sklepow internetowych (lub sprzedajaych na allegro) oferuje np. Canona 400D z dwuletnią gawarancja, podczas gdy wiekszosc z roczną (tyle chyba daje oficjalnie Canon Polska). Domyslam sie, ze tam gdzie oferowane sa 2 lata aparat posiada tzw. euro-gwarancje. Czy nie ma problemu z honornowaniem takiej gwarancji przez serwisy Canona w Polsce? Gdzie tkwi haczyk, tego ze niektorzy oferuja az 24miesiace gwarancji? Z gory wielkie dzieki.
    żółte FX + DX
  • pito
    Bywalec
    • 2005
    • 147

W PL eurogwarancja dziala tylko przez pierwszy rok.

Komentarz

• prz3mek
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 22

Zamieszczone przez pito
      W PL eurogwarancja dziala tylko przez pierwszy rok.
      Czyli te 24 miesiace, ktore wypisują sprzedawcy to zwykła ściema?
      żółte FX + DX

Komentarz

• mkwiek
        Uzależniony
        • 2006
        • 862

nie, to nie ściema. po prostu aparaty mające 24 miesiące gwarancji są sprowadzane np z niemiec. pierwszy rok gwarancji jest realizowany w polsce a drugi w niemczech oczywiście za pośrednictwem sklepu w którym kupiłeś.
        I am FX

Komentarz

• GTharnas
          Coś już napisał
          • 2006
          • 51

Zgadzam się z "mkwiek" ja taka mam na swojego 400D .
          40D + 17-40 + 50 f/1.4 + 28-135 + 190XProB

Komentarz

• viTo
            Bywalec
            • 2006
            • 130

witam. na kazdy zakupiony sprzet czyt. aparat jest 2 letnia gwarancja, mimo tego, ze np. canon polska napisal, ze jest tylko rok. jezeli beda jakies problemy z uznaniem gwarancji, to smialo dzwonic do federacji konsumentow. A kolega ma racje: drugi w niemczech oczywiście za pośrednictwem sklepu w którym kupiłeś.
            EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
            Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:

Komentarz

• Yacek
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 33

Zamieszczone przez viTo
              witam. na kazdy zakupiony sprzet czyt. aparat jest 2 letnia gwarancja, mimo tego, ze np. canon polska napisal, ze jest tylko rok. jezeli beda jakies problemy z uznaniem gwarancji, to smialo dzwonic do federacji konsumentow. A kolega ma racje: drugi w niemczech oczywiście za pośrednictwem sklepu w którym kupiłeś.
              Niestety nie jest tak kolorowo.Gwarancja może byc nawet na miesiąc-to zależy od sprzedawcy.
              Kupując aparat z Canon Polska ewentualne wysyłki do serwisu podnosi Canon, aparaty z eurogwarancją - wysyłka na koszt klienta.

Komentarz

• mkwiek
                Uzależniony
                • 2006
                • 862

Zamieszczone przez Yacek
                Niestety nie jest tak kolorowo.Gwarancja może byc nawet na miesiąc-to zależy od sprzedawcy
                może i zależy ale każda gwarancja krótsza od 2 lat to łamanie przepisów unijnych - tak mi się wydaję ale niech mnie ktoś poprawi i poda linki do zapisów prawnych
                I am FX

Komentarz

• himi
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 2638

Taki na przykład dawny Grosman w Lesznie daje rok Canon Polska, a rok oni realizują w DE. Tam kupują.

Komentarz

• viTo
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 130

Zamieszczone przez mkwiek
                    każda gwarancja krótsza od 2 lat to łamanie przepisów unijnych - tak mi się wydaję
                    z tym wlasnie sie zgodze, ale sam pewnosci nie mam... trzeba by zadzwonic i sie dowiedziec w federacji... tel: 0800-800-008
                    EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
                    Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:

Komentarz

• MisMar

Na stronce http://www.acris.pl
                      znalazłem coś takiego:

Warunki Gwarancji

"(...) Rozszerzenie gwarancji może zostać udzielone do sprzętu zakupionego w Sklepie Internetowym Acris.pl. Zakupu można dokonać w chwili nabycia sprzętu lub osobno, ale nie później niż w ciągu 30 dni od zakupu produktu. Rozszerzenie gwarancji rozpoczyna się w momencie wygaśniecia gwarancji producenta. Gwarancja rozszerzona świadczona jest na tych samych zasadach co gwarancja producenta. Naruszenia przepisów gwarancji producenta lub utracenie praw gwarancyjnych w pierwszym roku użytkownia powoduje utratę gwarancji rozszerzonej. Rozszerzona gwarancja nie obejmuje akcesoriów np: kart pamięci, przewodów czy akumulatorów. W przypadku braku możliwości usunięcia usterki aparat może zostać wymieniony na nowy. W przypadku gdy dany model nie jest już dostepny na rynku zastrzegamy sobie prawo do wymiany sprzętu objętego gwarancją na inny model o parametrach takich samych lub wyższych. Rozszerzenie gwarancji jest ważne jedynie na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej. "

Komentarz

• woyd
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 488

Z tymi 2 latami gwarancji to taka trochę ściema jest. Właśnie przetestowałem to na sobie, bo mi lusterko od AF padło (ten słynny bolec), a mam jeszcze 2 miesiące eurogwarancji.

Ten drugi rok to tak naprawdę tzw. Gewährleistung, czyli taka nasza rękojmia. Sprzęt może być wtedy naprawiony za darmo tylko wtedy. gdy udowodnimy, iz chodzi o wadę ukrytą. W przeciwnym razie Canon najpierw bierze aparat do analizy, co w przypadku nie stwierdzenia wady ukrytej oznacza opłatę 50€ (za samą opinię itp.). Dlatego ja dam zarobić Diodakowi a nie Canon Deutschland. Niech się bujają z takim dobrodziejstwem.

Pozdrawiam
                        Woyd

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• ewg
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1079

Ten bolec to najlepszy przykład wady ukrytej!

Komentarz

• woyd
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 488

A udało się komuś przekonać o tym Canona ?? Bo ja nie słyszałem o takim przypadku, dlatego nie chcę ryzykować 50€, żeby usłyszeć, że "jednak nie".

Pozdrawiam
                            Woyd

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez woyd
                              A udało się komuś przekonać o tym Canona ??
                              Wystarczy znalezc kogos kto naprawial gwarancyjnie uszkodzony bolec od AF, poprosic kopie zlecenia serwisowego, zrobic tlumaczenie przysiegle (jesli serwisowane na Żytniej i opis po polsku)... nadal taniej wychodzi Diodak niz tlumacz przysiegly .
                              Ale w zleceniu serwisowym powinno byc napisane co uszkodzone i dlaczego naprawiono za darmo na gwarancji.

Komentarz

Pracuję...