O co chodzi z tymi czasami w EOSach

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BOLID

O co chodzi z tymi czasami w EOSach

Witam
    Od niedawna mam eos 500N i mam problem z odczytaniem czasów, wcześniej robiłem na starociach fotki i świetnie je kumałem (zenit, pentax) a to jest moj pierwszy młodszy aparat i mam problem z odczytaniem np 1''6 co to oznacza? albo samo 15, w instrukcji mam np czasy opisane tak 1/200 co jest dla mnie jasne. wiem ze śmiechu to warte ale jakoś nawet kumpel mi do łba tego nie mógł wbic.pozr
  • AdrianP
    Początki nałogu
    • 2006
    • 462

1"6 oznacza 1,6 sekundy a samo 15 oznacza 1/15 sekundy chyba
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

1"= 1sek
      1/15=15
      1/100=100
      1/1000=1000 itd
      Instagram

Komentarz

• tymin3
        Bywalec
        • 2005
        • 102

hmm 1''6 = 1,16 sekundy (dziesietnie), czyli 1+1/6 (po "fotograficznemu") nie wiem moze sie myle
        E1, E3

http://www.fotostudio.zambrow.org

Komentarz

• Bagnet007
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1344

Zamieszczone przez tymin3
          hmm 1''6 = 1,16 sekundy (dziesietnie), czyli 1+1/6 (po "fotograficznemu") nie wiem moze sie myle
          A nie przypadkiem 1 sek + 6/10 sek ? Ja w moim mam skoki co 1/2 ev i mam 1"5.

Komentarz

• tymin3
            Bywalec
            • 2005
            • 102

Zamieszczone przez Bagnet007
            A nie przypadkiem 1 sek + 6/10 sek ? Ja w moim mam skoki co 1/2 ev i mam 1"5.
            gdzies czytalem chyba w instrukcji ze to co jest po " albo "bez niczego" czyli np 500 to idzie do mianownika ułamka 1 przez czyli 1/500
            E1, E3

http://www.fotostudio.zambrow.org

Komentarz

• mancat
              Bywalec
              • 2006
              • 153

Instrukcja opisuje to dośc jasno... dla eosa 350D wygląda to tak: liczby od 4000 do 4 są mianownikiem ułamka, czyli gdy wyświetla się 2000 to jest to jedna dwutysięczna sekundy; jeśli 250 to jest to jedna dwieście pięćdziesiąta sekundy. Dłuższe czasy wyrażane są w ułamkach dziesiętnych czyli gdy pojawia się liczna 0"6 to znaczy, że czas naświetlania wynosi sześć dziesiątych sekundy (0,6s); 1"5 to jedna sekunda i pięć dziesiątych, czyli półtorej sekundy (1,5s), 15" będzie oznaczało piętnaście sekund

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez BOLID
                robiłem na starociach fotki i świetnie je kumałem (zenit, pentax) a to jest moj pierwszy młodszy aparat
                I zapewne pierwszy, ktory jednak wymaga przeczytania instrukcji. Wyjasnienie swojego problemu masz powyzej ale dam ci dobra rade - zanim znowu cos cie bedzie gnebic w tym nowszym aparacie, najpierw poczytaj .

Komentarz

• leiho
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 117

1''6 to tyle, ze ręka Ci dygnie na bank, i zdjęcie się poruszy przy kazdej ogniskowej Nie ma co dumać czy to 1 i 6/10 czy 1 i coś tam.....

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

zajzyj na www.dpreview.com tam jest wypisane jakie sa osiagalne czasy i przeslony i jakie wartosci numeryczne (poprawka dla informatykow: stringi) opisuja okreslone czasy tam jest to uporzadkowane we wlasciwej sekwencji wiec mozna sie domyslic o co biega.

mozna tez w instrukcji, ale w swej oczywistosci to absolutnie niepopularny sposob uzupelniania wiedzy w tych czasach, wiec tylko wspomne na marginesie
                    www albo tez flickr

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez leiho
                      1''6 to tyle, ze ręka Ci dygnie na bank, i zdjęcie się poruszy przy kazdej ogniskowej Nie ma co dumać czy to 1 i 6/10 czy 1 i coś tam.....
                      To jest zdrowe rozumowanie. Po prostu te 1"6 to czas pomiędzy 1s a 2s i z pktu widzenia fotografi tyle wiedzieć wystarczy :-)
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

Zamieszczone przez gwozdzt
                        To jest zdrowe rozumowanie. Po prostu te 1"6 to czas pomiędzy 1s a 2s i z pktu widzenia fotografi tyle wiedzieć wystarczy :-)
                        no chyba, ze potrzebujesz dokladnie wiedziec jaka trajektorie pokona poruszajacy sie obiekt, ktory focisz.

tak czy siak - skoro 0"5 oznacza 1/2 sekundy nie 1/5 sekundy, to 1"6 nie ma jak oznaczac 1 1/6, bo te aparaty jednak robia inzynierowie, nie humanisci czy inni "kreatywni"
                        www albo tez flickr

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

Zamieszczone przez akustyk
                          no chyba, ze potrzebujesz dokladnie wiedziec jaka trajektorie pokona poruszajacy sie obiekt, ktory focisz.
                          pocisków przy takich czasach nie fotografuje się ;-)
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

Zamieszczone przez gwozdzt
                            pocisków przy takich czasach nie fotografuje się ;-)
                            no ale np. diabelskie kolo, chodzacych ludzi, jezdzace samochody mnie sie zdarza.

zreszta, przy 12~15mm roznica miedzy 1 1/6 sekundy a 1,6 sekundy to moze byc roznica miedzy utrzymanym a nieutrzymanym zdjeciem z lapy znaczy sie - mam statyw, ale bywa tak ze sie nie da i trzeba sie nadac, zaprzec, spiac i... popuscic jak bozia da, to i sekunde z lapy sie wezmie - tak akceptowalnie do wyswietlenia na ekranie
                            www albo tez flickr

Komentarz

• leiho
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 117

Ja wczoraj pod metrem centrum robiłem na 1-2 sekundy z ręki zdjęcia 2 dziewczynom kręcacym ognie na takich długich "linkach" - ogien wyszedł bajka, ale dziewczeta mocno rozmyte niestety, statywu na codzien nie nosze...

Komentarz

Pracuję...