View Full Version : Jeszcze jedna rzecz, której brakuje mi na forum...

Jurek Plieth
21-12-2004, 23:42
...to taka malutka, ale bardzo przydatna baza, która IMHO zabrałaby zaledwie kilkadziesiąt MB. A w niej na wzór i podobieństwo czegoś takiego co istnieje na grupach Yahoo. Np. na grupie 10D (http://groups.yahoo.com/group/Eos-10D/)
A więc najważniejsze linki, tudzież pliki - instrukcje etc.
Czy to jest do zrealizowania?

P.S. Oczywiście nie muszę dodawać, że wrzucanie plików powinno być moderowane.

Vitez
22-12-2004, 01:17

Ja jak na razie radze sobie jak moge podklejajac posty z linkami do instrukcji i innymi ciekawszymi linkami...

Przydalby sie jakis zbiorczy post z linkami do roznych porad ale jeszcze ani jednej tak obszernej dyskusji nie zauwazylem, choc w podforum Technika robienia zdjec sporo jest tego...

hazan
22-12-2004, 01:48

Ja jak na razie radze sobie jak moge podklejajac posty z linkami do instrukcji i innymi ciekawszymi linkami...

Przydalby sie jakis zbiorczy post z linkami do roznych porad ale jeszcze ani jednej tak obszernej dyskusji nie zauwazylem, choc w podforum Technika robienia zdjec sporo jest tego...

Moze po prostu potrzebny jest jakis portal gdzie były by instrukcje - poradniki itp ?

Tomasz Golinski
22-12-2004, 01:58
Portal chyba niekoniecznie. Metoda Viteza wydaje się wystaczająca. Poradniki itp. wystarczyłoby poprzyklejać w dziale np. Technika i z głowy.

Vitez
22-12-2004, 05:29
Jak sie bede nudzil w swieta (niedziela) to poprzegladam podforum Techniki robienia zdjec i pozbieram pare porad do kupy moze...

Kubaman
22-12-2004, 09:37
to ja dołączę taki mały głosik do Admina - czy poza Vitezem ktoś jeszcze tutaj moderuje?
mimo wielu sporów na forum chyba wszyscy muszą się ze mną zgodzić, że tak naprawdę on odwala całą robotę moderatorską (czasem świetnie czasem gorzej :wink: ).

Popieram ideę Jurka i dlatego chciałbym, żeby ktoś więcej interesował się tym wspaniałym forum. Jak Vitez będzie na wakacjach, to będzie niezły bajzel

Nie mam do innych pretensji, nie podlizuję się Vitezowi - po prostu od dłuższego czasu zauważyłem taki stan rzeczy

pozdro

hazan
22-12-2004, 09:45
to ja dołączę taki mały głosik do Admina - czy poza Vitezem ktoś jeszcze tutaj moderuje?
mimo wielu sporów na forum chyba wszyscy muszą się ze mną zgodzić, że tak naprawdę on odwala całą robotę moderatorską (czasem świetnie czasem gorzej :wink: ).

Popieram ideę Jurka i dlatego chciałbym, żeby ktoś więcej interesował się tym wspaniałym forum. Jak Vitez będzie na wakacjach, to będzie niezły bajzel

Nie mam do innych pretensji, nie podlizuję się Vitezowi - po prostu od dłuższego czasu zauważyłem taki stan rzeczy

pozdro

Co proponujesz ?

Kubaman
22-12-2004, 10:18
chciałem tylko spytać, czy tak ma być i to wszystko.

Może inni moderatorzy mogą w jakiś sposób pomóc Vitezowi przy temacie, który zaproponował Jurek (i nie tylko)

pozdro

kavoo
22-12-2004, 10:38
Nie ma sensu zakladac nowego topicu, wiec podepne sie tutaj ;-) Dla mnie (w odroznieniu od tytulu) czegos jest za duzo na forum - zeby nie pisac tego drugi raz, po prostu dam linka do posta... ktorego nikt nawet nie zauwazyl (wyjasnienie dlaczego w rzeczonym poscie) :lol:
http://canon-board.info/viewtopic.php?p=19864#19864

hazan
22-12-2004, 12:41
Nie ma sensu zakladac nowego topicu, wiec podepne sie tutaj ;-) Dla mnie (w odroznieniu od tytulu) czegos jest za duzo na forum - zeby nie pisac tego drugi raz, po prostu dam linka do posta... ktorego nikt nawet nie zauwazyl (wyjasnienie dlaczego w rzeczonym poscie) :lol:
http://canon-board.info/viewtopic.php?p=19864#19864

Własnie podczas odpowieadania ci na pytanie w tamtym watku niechcacy skasowałem twoj ostatni post :oops: sorrki.

Odpowiadajac na pytanie czy hack klejacy watki tego samego autora w jedynm poscie jest pomocny to powiem stanowcze tak - na innym forum gdzie tego nie ma jest czesto stosowane pisanei glupich hasel zeby odswiezyc watek co prowadzi tylko i wylacznie do balagany - jesli nikt w danym watku nie odpisuje to znaczy ze ludziska nie maja nic wiecej do powiedzenia.

kavoo
22-12-2004, 13:16
Odpowiadajac na pytanie czy hack klejacy watki tego samego autora w jedynm poscie jest pomocny to powiem stanowcze tak - na innym forum gdzie tego nie ma jest czesto stosowane pisanei glupich hasel zeby odswiezyc watek co prowadzi tylko i wylacznie do balagany
You're the boss ;-) Pytanie tylko czy slusznie podejrzewasz uzytkownikow tego forum o zdolnosc do takich tanich chwytow? ;-) Ja wiem, ze sa fora i fora, ale nie jestem przekonany czy nalezy generalizowac poziom ich uzytkownikow opierajac sie na statystycznie najnizszym spotykanym ;-) Tym bardziej, ze w duzej ilosci przypadkow post nie dotyczy dyskusji na okreslony temat i nie zawsze brak nowych postow oznacza, ze temat zostal wyczerpany.
Wystarczy wziac jako przyklad topic z linkami do czyichs zdjec - nikt w nim nie odpowiedzial, a autor po jakims czasie dorzuca nowy link do nowej galerii... i zostaje nie dostrzezony ;-) Albo np. (hipotetyzujac) topic z uwagami odnosnie funkcjonowania forum - pisze posta z jakas uwaga, ale nikt po mnie nic nie dopisuje. Tydzien pozniej dostrzegam cos, co moim zdaniem rowniez warto zglosic, wiec dopisuje sie do topicu... niestety majac pewnosc, ze nikt tego nie zauwazy, bo jesli na glownej nie zostanie to odnotowane jako nowy post, to (co zrozumiale) pies z kulawa noga tu nie zajrzy ;-)

Nie chodzi mi o to, zeby wywalic tego hacka - chodzi mi o to, ze on po prostu zle dziala. OK, niech dopisuje nowe posty tego samego autora do poprzedniego posta, ale niech informuje na glownej ze cos sie w tym topicu wydarzylo... bo w tej chwili musialbym chyba poprosic na priva kogos zeby skrobnal byle co w danym topicu zanim ja sie dopisze, bo tylko w ten sposob mialbym mozliwosc zaakcentowania obecnosci nowego posta :lol: A to juz jest lekki nonsens IMHO :-)

A tak a propos tego skasowania to bylo w moim poscie jeszcze jedno pytanko - jak sie nazywa ten hack przerzucajacy czytelnika do pierwszego nieprzeczytanego posta po kliknieciu na temat topicu? :-)

Acha - tak kompletnie BTW to jestem wspoladminem pewnego forum (zdecydowanie wiekszego niz to) i nie wyobrazam sobie zeby komukolwiek przyszlo do glowy zastosowanie tam omawianego hacka ;-) No ale co kraj to obyczaj, trzeba uszanowac ;-)

Tomasz Golinski
22-12-2004, 16:17
Odpowiadajac na pytanie czy hack klejacy watki tego samego autora w jedynm poscie jest pomocny to powiem stanowcze tak - na innym forum gdzie tego nie ma jest czesto stosowane pisanei glupich hasel zeby odswiezyc watek co prowadzi tylko i wylacznie do balagany
You're the boss ;-) Pytanie tylko czy slusznie podejrzewasz uzytkownikow tego forum o zdolnosc do takich tanich chwytow? ;-)
Często również mi to przeszkadzało, jednak ze strony czytelnika. Prewencja jak wiadomo jest marną metoda zwalczania nadużyć, dużo lepszą byłyby ostrzeżenia i bany.

hazan
22-12-2004, 16:27
Wystarczy wziac jako przyklad topic z linkami do czyichs zdjec - nikt w nim nie odpowiedzial, a autor po jakims czasie dorzuca nowy link do nowej galerii... i zostaje nie dostrzezony Albo np. (hipotetyzujac) topic z uwagami odnosnie funkcjonowania forum - pisze posta z jakas uwaga, ale nikt po mnie nic nie dopisuje. Tydzien pozniej dostrzegam cos, co moim zdaniem rowniez warto zglosic, wiec dopisuje sie do topicu... niestety majac pewnosc, ze nikt tego nie zauwazy, bo jesli na glownej nie zostanie to odnotowane jako nowy post, to (co zrozumiale) pies z kulawa noga tu nie zajrzy

W forum Galerie - funkcjonalność ta jest wyłączona - właśnie po to aby moc odświeżyć swój temat poprzez dodanie nowych zdjęć.

Co do hacka który przenosi do ostatniego postu to trzeba poszukac na stronie przema który jest twórca tego moda forum phpbb - liste modyfikacji znajdzesz na stronie
http://www.przemo.org/phpBB2/

hazan
22-12-2004, 16:29
You're the boss ;-) Pytanie tylko czy slusznie podejrzewasz uzytkownikow tego forum o zdolnosc do takich tanich chwytow? ;-)
Często również mi to przeszkadzało, jednak ze strony czytelnika. Prewencja jak wiadomo jest marną metoda zwalczania nadużyć, dużo lepszą byłyby ostrzeżenia i bany.

Tu sie mylisz prewencja zawsze jest najlepsza metoda dzieki niej nie trzeba rozdawac banow i ostrzezeń.

Co do samej funkcjonalnosc to ja sie nie bede upieral - forum jest dla was jesli uznacie ze tak funkcjonalnosc jest niepotrzebna to ja wyłaczne :wink:

Tomasz Golinski
22-12-2004, 16:50
Tu sie mylisz prewencja zawsze jest najlepsza metoda dzieki niej nie trzeba rozdawac banow i ostrzezeń.
Chyba najwygodniejszą dla moderatorów :P ale to nie na temat, więc więcej nie piszę.

Jurek Plieth
22-12-2004, 19:00
Jak sie bede nudzil w swieta (niedziela) to poprzegladam podforum Techniki robienia zdjec i pozbieram pare porad do kupy moze...
Jeśli dobrze rozumiem, to chcesz wrzucić linki w jedno miejsce. Jeśli tak, to IMHO nie załatwia sprawy, bo wystarczy, że link się zdezaktualizuje i *** blada :cry:
Uparcie wracam sięc do koncepcji aby np. wszystkie Pdf'y z instrukcjami znajdowały się razem i każdy mógł je ściągnąć.
Itd.

hazan
22-12-2004, 19:59
Jeśli dobrze rozumiem, to chcesz wrzucić linki w jedno miejsce. Jeśli tak, to IMHO nie załatwia sprawy, bo wystarczy, że link się zdezaktualizuje i *** blada :cry:
Uparcie wracam sięc do koncepcji aby np. wszystkie Pdf'y z instrukcjami znajdowały się razem i każdy mógł je ściągnąć.
Itd.

Mógłbym na forum uruchomić dział download - jest taka funklcjonalność - ale wtedy chyba naprawde zrobi składke na opłaty bo w tej chwili transfer jest bliski maximum jakie mam a po dodaniu plików do pobierania jeszcze wzrosnie - ale pomysl jest imho dobry - sam bym chciał miec miejsce skad moge pobrac niezbedne informacje.

Dla testu uruchomiłem download ( link jest w górnym menu obok banera) - zobaczymy jeśli dodam kilka instrukcji jaki to bedzie miało wplyw na transfer.

Vitez
23-12-2004, 01:28
Prewencja jak wiadomo jest marną metoda zwalczania nadużyć, dużo lepszą byłyby ostrzeżenia i bany.

Lepiej jest edukowac i zapobiegac niz karac.
Tak samo ze zdrowiem - lepiej zapobiegac chorobom niz leczyc skutki.

Nie chodzi o wygode moderatorow a o proby przewidywania i eliminowania problemow i naduzyc juz u korzeni a nie dopiero po wykryciu karac i zakazywac.
Rownie dobrze moglbys napisac - po co regulamin? Jak cos sie nie spodoba to ukarac banem i napisac "no no - tak nie wolno" ;)

Vitez
23-12-2004, 01:32

A z tym sie zdecydowanie zgodze i to nie tylko z powodow porzadkowych - lubie sobie pisanie wlasnego posta rozlozyc na raty, ustosunkowujac sie w jednym poscie do kilku oddzielnych wypowiedzi i doklejanie ulatwia mi redagowanie - pisze oddzielnie, oddzielnie kazdy interesujacy mnie post cytujac, zamiast miec odpowiedz w jednym oknie, watek w drugim i bawic sie w copy-paste + dopisywanie recznie ktory cytat do kogo nalezy 8) .

O ... widze ze tu nie zadzialalo sklejenie... czyzby wylaczone? :roll: .

Vitez
23-12-2004, 01:35
Jeśli tak, to IMHO nie załatwia sprawy, bo wystarczy, że link się zdezaktualizuje i *** blada :cry:

Taki juz urok internetu a nie wada tego typu rozwiazania - nigdy nie upilnujesz czy wszystkie linki ktore masz w ulbuionych sa aktualne ;) bo w kazdej chwili moze ktorys pasc...

Itd.

Do tej koncepcji potrzebne jest konto o pojemnosci ok 0,5-1 GB na szybkim serwerze z duzymi lub najlepiej bez limitow transferu.
Zalatwisz takie - to pozbieramy na nie wszelkie instrukcje z juz dostepnych linkow, pogooglamy, poszukamy roznych wersji jezykowych, wrzucimy i udostepnimy.
Twoja koncepcja jest do wykonania - tylko znasz juz jej wymagania...

hazan
23-12-2004, 02:32
Jeśli tak, to IMHO nie załatwia sprawy, bo wystarczy, że link się zdezaktualizuje i *** blada :cry:

Taki juz urok internetu a nie wada tego typu rozwiazania - nigdy nie upilnujesz czy wszystkie linki ktore masz w ulbuionych sa aktualne ;) bo w kazdej chwili moze ktorys pasc...

Itd.

Do tej koncepcji potrzebne jest konto o pojemnosci ok 0,5-1 GB na szybkim serwerze z duzymi lub najlepiej bez limitow transferu.
Zalatwisz takie - to pozbieramy na nie wszelkie instrukcje z juz dostepnych linkow, pogooglamy, poszukamy roznych wersji jezykowych, wrzucimy i udostepnimy.
Twoja koncepcja jest do wykonania - tylko znasz juz jej wymagania...

vitez dałem ci uprawnieina subadmina do modułu download - moze da sie z teog cos wycinąć poprzez np: tylko linkowanie instrukcji ?? - za to jest porządek i wszystko na swoim miejscu - zobacz i napisz co myslisz.

Vitez
23-12-2004, 05:44
moze da sie z teog cos wycinąć poprzez np: tylko linkowanie instrukcji ?? - za to jest porządek i wszystko na swoim miejscu - zobacz i napisz co myslisz.

To nie zalatwi problemu nieaktualnych linkow. A przegladac i sprawdzac czy inki sa aktualne to nie bardzo mi sie chce... mozemy liczyc jedynie na zgloszenia uzytkownikow ze "link nie dziala" :roll: .