Carl Zeiss SONNAR 3.5/135mm

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Shark-uk
    Bywalec
    • 2006
    • 141

Carl Zeiss SONNAR 3.5/135mm

no właśnie miało być już teraz 17-40L f4 ale jednak musiał bym się za bardzo wypruć więc stwierdziłem że poczekam do końca miesiaca i wtedy je kupie a narazie własnie zobaczyłem że wygralem aukcje ze szkłem Carl Zeiss SONNAR 3.5/135mm dałem za nie 45 funtów z przesyłką (jak by ktoś chciał to link http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...1925&rd=1&rd=1 )
    do tego na szybko wziąłem przejściówke niestety bez potwierdzenia bo po prostu szkoda mi było kasy jeśli się szkiełko sprawdzi to i w potwierdzenie zainwestuje ale mniejsza o to , mam mieszane uczucia co do tych szkieł M42 i dlatego wziałem je raczej do testów ale jeśli można to proszę o opinie czy początkujacy "ja" dam sobie z nim rade ??

Ps: temat tego szkła był juz poruszany i własnie dlatego je wziąłem
    Ostatnio edytowany przez Shark-uk; 7181.
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 f/2.8 IS USM |Canon 85 f1.2 USM |Canon 35 f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

To jest chyba najobszerniej opisany na wszystkich forach obiektyw systemu M42. Czego jeszcze o nim nie wiesz i nie znalazłeś na forum? Prawdę powiedziawszy nie bardzo rozumiem Twoje pytanie. Spodziewasz się, że ktoś Ci odpowie, czy konkretnie TY będziesz umiał dobrze wykorzystać szkło i robić nim dobre zdjęcia? To jest forum fotografów a nie jasnowidzów.

Komentarz

• RobertG
      Coś już napisał
      • 2006
      • 83

Jak przykręcisz ten obiektyw przez przejsciówke do body ( a nie miałeś nigdy doświadczenia z manualami) to musisz troche poćwiczyć zanim bedziesz umiał nastawić ostrość. Aby temy zaradzić sa dwa rozwiązania:
      - dendalion
      - specjalna matówka

Ale jak juz się nauczysz to nie rozstaniesz się z tym szkłem

Komentarz

• Shark-uk
        Bywalec
        • 2006
        • 141

OK więc już mam i teraz znowu zaczynają się schody jak to jest z tą przysłoną trochę tu poczytałem i wychodzi żeby uzywac tylko AV i M ok ale na dwóch z nich mam wartośc 00 to też wyczytałem że ok, więc w takim razie gdzie się wstawia ta przysłone bo jak to robie na obiektywie to absolutnie nic się nie zmienia - może wadliwe szkło.
        Proszę o porade.

ps: aha czas oczywiście kółkiem sobie ustawiam a jak chce przysłone to się nie rusza dlatego pytam gdzie to ?
        Ostatnio edytowany przez Shark-uk; 7181.
        Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 f/2.8 IS USM |Canon 85 f1.2 USM |Canon 35 f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Komentarz

• mor_feusz
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1370

na obiektywie (nic sie nie zmieni - bedzie caly czas 00) Krecisz i masz jasniej (wieksza przeslona np 3.5) aalbo w 2 strone i masz ciemniej (mniejsza przeslona np 22). Koniec filozofji. Jak masz przejsciowke wskazywlo bedzie caly czas 00 (tak ma byc). Krecisz i msz jasniej ciemniej (tak to sie zmienia)

Komentarz

• Shark-uk
            Bywalec
            • 2006
            • 141

ale czym kręce ?? na obiektywie przesłoną ?? to nie powinny mi sie w środku listki ruszać?

martinbartnicki.com

Komentarz

• K.Muszkiet
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 29

Zamieszczone przez Shark-uk
              ale czym kręce ?? na obiektywie przesłoną ?? to nie powinny mi sie w środku listki ruszać?
              Obiektyw wyposażony jest, w pierścień do regulacji przesłony, jest to pierścień na którym wygrawerowane są wartości : 3.5,5.6,8,16,22. Przy założonej przejściówce EOS/M42 kręcąc tym pierścieniem powinna zmieniać się odpowiednio przesłona, niezależnie od położenia przełącznika M/A. W sytuacji gdy, nie masz założonej przejściówki, a obiektyw ma przełącznik w pozycji A, wówczas przesłona zacznie pracować po wciśnięciu bolca popychacza przesłony. W przypadku przełącznika w pozycji M, także przesłona powinna zmieniać się, niezależnie czy przejściówka jest podpięta czy też nie.
              Mam nadzieje że nie pokręciłem opisu

pozdrawiam
              K.Muszkiet

Komentarz

• Shark-uk
                Bywalec
                • 2006
                • 141

ok czyli w takim razie czy ktoś wie jak się naprawia takie obiektywy bo jak kręce na obiektywie to listki przysłony się nie ruszają? lub czy warto czy lepiej go oddac i kupić inny?

martinbartnicki.com

Komentarz

• popmart
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1721

hmmm :

są 2 możliwości

1: masz uszkodzonego sonnara 135 i jeśli jest to wersja MC to warto naprawić przesłone koszt ok 50-70 PLN
                  2: masz wyjatkowego niefarta i kupiłeś przejściówkę bez blokowania bolca przysłony (stary typ) .... ale w sonarze trzeba nastawić przełącznik na obiektywie na M (manual) - przełącznik A/M jeśli przysłona dalej nie działa to obiektyw do naprawy

ale warto:

http://www.popmart.ovh.org/galeria/index.php?id=154

http://www.popmart.ovh.org/galeria/index.php?id=148
                  Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.

Komentarz

• Shark-uk
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 141

przełącznik kąbinowałem w dwóch pozycjach i przesłona niedziała a co do naprawy to nie będę się w nią bawił gdyż w uk nie mam pojecia gdzie tego szukać więc poprostu napisałem meila do sprzedawcy że mu odeśle i zobaczymy jeśli powie że ok ( a powinnien bo napisał w aukcji że 7 dni na oddanie) to poprostu kupie drugie takie samo i tyle.
                    ps: przejściówka niesety nie blokuje bolca nie miałem pojęcia że powinna ale przełącznik A , M działa ok bolec się chowa tyle że przesłona stoi
                    Ok dzieki za pomoc i przy okazji za fotki super są.
                    Pozdrawiam

martinbartnicki.com

Komentarz

• popmart
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1721

no problemo

Komentarz

• minek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1386

To chyba częsta przypadłość, też kupiłem kiedyś sonnara 135/3.5 w którym się przysłona zacinała. Najpierw wystarczyło gwałtowniej zamknąć i potem powoli otwierać. Potem na mrozie zupełnie przestła się zamykać. Za 50 zł czy może i mniej jeden specjalista mi to naprawił. Wyciekł smar i sklejał listki przysłony po prostu, pewnie można to naprawić samemu.

Komentarz

• theremin

Witam!

Oczywiście, że można naprawić samemu. Trzeba tylko uważać, aby przy składaniu obiektywu poprawnie obiektyw skalibrować - ustawić odległość opdowiadającą "ostrzeniu na niskonczność".

Pomocny może być np.: ten link

http://www.aprd31.dsl.pipex.com/articles/czj135svc/

Komentarz

• Shark-uk
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 141

u mnie niestety nie działa w żaden sposób też sprawdzałem gwałtownie i nie

dzięki za opis ale jakoś nie za bardzo się widze we wszelkieg rodzaju kalibracjach chyba mam za bardzo roztrzęsione ręce i za mało cierpliwości
                            Zobaczymy jesli sprzedawca weźmie spowrotem to po problemie a jeśli nie to się bedę męczył sam w takim razie.

ps: a że to częsta przypadłość to już powoli sie przekonuje bo coraz częściej na ebayu przy aukcjach tego szkła pada pytanie czy przysłona działa.

martinbartnicki.com

Komentarz

• tom517
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 495

nie chcialem zakladac nowego watku, tak troche z innej beczki trzy pytanka
                              1. Jak poznac wersje MC (to ta z czerwonym napisem MC na obiektywie?)
                              2. Co oznacza napis electric na niektorych ?
                              3. Adapter MC z potwierdzaniem ostrosci i wiecej zadne czesci nie sa potrzebne(poza body tu 30D) zeby używac tego sonnara ??

Komentarz

Pracuję...