M42 na "5D"

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bagnet007
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1344

M42 na "5D"

Do niedawna byłem bardzo ciekaw jak moje obiektywy zachowywały by się się na matrycy FF, czyli takiej jak np. 5D. Postanowiłem zrobić test, uzywając do tego najprostrzej kamerki internetowej (chwilka, jeszcze bez śmiechu ). Z góry zaznaczam że ze względów technicznych mogłem przetestować jedynie centrum kadru. Gdybym się uparł to mógłbym zrobić też rogi, ale niestety musiałbym rozwalić obudowę kamery.

Teraz trochę faktów (jeśli ktoś znajdzie błędy w moim rozumowaniu proszę pisać).

-Matryca CCD kamery składa się z 1,2 MPix, 1248x960 (i strasznie szumi).
    -Jej rozmiar wynosi : 7.176mm x 5.319mm czyli odpowiednik cropa 4,51.
    -Upakowanie pikseli w kamerce jest znacznie większe w stosunku do 5D.

Kamera została pozbawiona obiektywu. Następnie z klocków LEGO zbudowałem machinę, która ideą działania może przypominać mieszek. Z jednej strony jest kamera a po drugiej obiektyw który mogę przysuwać lub odsuwać od CCD. Wszystko trzymało się w miarę sztywno :grin: . Następnie wykonałem zdjęcia Heliosem, Pentaconem i Albinarem obiektu oddalonego o 60cm. Był ustawiony pod kątem 45st względem osi obiektywu. Pogasiłem wszystkie niepotrzebne światła w pokoju, oświetlony był tylko obiekt. Zrobiłem dla każdego obiektywu zdjęcia przy pełnym otworze, f/8 i max. przysłonie.

W PSie utworzyłem nowy obrazek o rozmiarach takich jakie są z 5D czyli 4368x2912pix. Na kolejnych warstwach powklejałem otrzymane obrazy z kamery. Teraz musiałem je odrobinę pomniejszyć, gdyż CCD kamery posiada większe zagęszczenie pixeli. Z 1248x960 zrobiło się 968x726, w celu wyrównania "gęstości" :grin:

Tak powstał obrazek który trzeba zinterpretować następująco: Całe tło jest wielkości obrazka z 5D (ale się na niego uparłem) a każde pojedyńcze zdjęcie jest tym co było by w centrum kadru piątki de.

Jedyny problem miałem z Albinarem. Głębia ostrości przy 60cm i f/2.8 wynosiła całe 2,6mm i bardzo trudno było trafić ostrością tam gdzie trzeba. Niestety kamera bez obiektywu łapała poza światłem widzialnym też IR :-|. Podczerwień mając inną długość fali załamywała się w szkle inaczej i dodawała niepotrzebne aberracje chr. i wogóle, no ale trudno.
    Niewiem jak to ma się do rzeczywistości, ale może komuś się przyda taki test :rolleyes:

• DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Trzy razy czytalem Twoj post. Nawet staralem sie ze zrozumieniem ...ale za nic nie moge pojac o co Ci chodzi i co ten test mial na celu

Komentarz

• Bagnet007
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1344

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
      Trzy razy czytalem Twoj post. Nawet staralem sie ze zrozumieniem ...ale za nic nie moge pojac o co Ci chodzi i co ten test mial na celu
      Chyba tylko ja wiem o co mi chodziło. Ale może komuś się spodoba bo fajny obrazek

Komentarz

• CoNic
        Bywalec
        • 2006
        • 185

Lepiej wrzuć do dowcipów o fotografii zdjęcie tego zestawu .

Jaki jest koszt kamerki i klocków. Może to być jakaś alternatywa
        Szkoła fotografowania National Geographic Peter K. Burian, Robert Caputo + Szkoła fotografowania. Krajobrazy Caputo Robert + Nowy podręcznik fotografii John Hedgecoe + Praktyczny kurs fotografii Łukasz Gaweł

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez Bagnet007
          Do niedawna byłem bardzo ciekaw jak moje obiektywy zachowywały by się się na matrycy FF, czyli takiej jak np. 5D. Postanowiłem zrobić test....
          Ja też jestem ciekawy jak moje szkła będą sprawować się z matrycą 24x36, ale mam zamiar sprawdzić to w nieco protszy sposób... a mianowicie wczoraj "namierzyłem" 5D u znajomego i mam zamiar wybrać się do niego z obiektywami i czteropakiem

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
          Trzy razy czytalem Twoj post. Nawet staralem sie ze zrozumieniem ...ale za nic nie moge pojac o co Ci chodzi...
          Jak mam tak samo - również tego nie kumam
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Bagnet007
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1344

A ja się tyle namęczyłem :sad: gwozdzt- też by mi się przydał jakiś znajomy z 5D.

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Ale co ma do tego 5D?
              Digart

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7450

Również nie rozumiem.
                O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Ja rozumiem idee, ale nie rozumiem wykonania Bo ta kamerke to trzeba bylo zamocowac w sposob pozwalajacy na ruchy "3d" - po Z bys robil focus a po X-Y - jezdzil po klatce. Taka jakby przystawka skanujaca do LF ;-)
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• tomalxx
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 216

Zamieszczone przez gwozdzt
                    Ja też jestem ciekawy jak moje szkła będą sprawować się z matrycą 24x36, ale mam zamiar sprawdzić to w nieco protszy sposób... a mianowicie wczoraj "namierzyłem" 5D u znajomego i mam zamiar wybrać się do niego z obiektywami i czteropakiem
                    Sorry za OT, ale daj znać jak 24-85 sprawuje się na FF.
                    Ciekawy jestem, czy warto go zatrzymać pod 5D.

Komentarz

• Bagnet007
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1344

Zamieszczone przez muflon
                      Ja rozumiem idee, ale nie rozumiem wykonania Bo ta kamerke to trzeba bylo zamocowac w sposob pozwalajacy na ruchy "3d" - po Z bys robil focus a po X-Y - jezdzil po klatce. Taka jakby przystawka skanujaca do LF ;-)
                      Właśnie Ja zrobiłem tylko oś Z, czyli focusowanie. A do 5D ma to tyle że wyskalowałem wszystko na jego podobienstwo. Każde z tych 6 zdjęć w środku jest tym co było by widoczne na powiększeniu 100% zdjęcia z piątki. Od razu widać jak malutki był sensor kamerki w porównaniu do FF.
                      Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

• pito
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 147

Rozumiem, ze chodzi Ci o wielkosc w pixelach danego wycinka obrazu a nie o jakosc "piatki"?

Komentarz

• Bagnet007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1344

Tak, jakości piątki tutaj raczej nie ma :-)

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

A mi się koncepcja spodobała Trochę w stylu tego projektu, kiedy koleś zrobił aparat ze skanera
                            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Bagnet007
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1344

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                              A mi się koncepcja spodobała Trochę w stylu tego projektu, kiedy koleś zrobił aparat ze skanera
                              Wiem o czym mówisz Właściwie to mogę rozwalić trochę tę kamerę i spróbować "zeskanować" całe 36x24, a może nawet 6x6 Ograniczeniem jest to że CCD jest dość głęboko schowane i gdybym go przesunął w jakąkolwiek stronę to światło było by zasłaniane przez obudowę kamery.

Komentarz

Pracuję...