trampek9
07-11-2006, 17:01
Witam wszystkich
Ostatnio nasune³a mi siê taka my¶l:
Ile zdjêæ 20D wykona na jednej bateri z zestawu (chyba 1100 mAh)? Oznaczmy to symbolem X.
le natomiast wraz z gripem wykona (na dwóch bateriach canon 1100mAh)?
Bedzie to zapewne X * 2
Ile natomiast wykona z grpiem do którego za³adujemy 6 akumulatorków AA 2500 mAh ?
Bardzo poproszê osoby które uzywaj± takiego zestawu o info.
Pozdrawiam
Ile zdjêæ 20D wykona na jednej bateri z zestawu (chyba 1100 mAh)? Oznaczmy to symbolem X.
Ok 600-700. Zalezy jak lezy , czyli np od czestotliwosci uzywania LCD jak i od temperatury.
Ile natomiast wraz z gripem wykona (na dwóch bateriach canon 1100mAh)?
Bedzie to zapewne X * 2
Co najmniej 1500. Grip jakos magicznie dziala i wiecej zdjec niz 2x mozna zrobic.
Ile natomiast wykona z grpiem do którego za³adujemy 6 akumulatorków AA 2500 mAh ?
Nigdy nie potrzebowalem. W tej samej cenie co 6 porzadnych i pojemnych akumulatorkow mam dwa zamienniki Canonowych akumulatorkow - nie oplaca sie bawic koszyczkiem i ryzykowac gorszej wydajnosci.
Z obliczeñ wychodzi oko³o X*2.
trampek9
07-11-2006, 17:54
Z obliczeñ wychodzi oko³o X*2.
Czyli oko³o 1400 fotek Tak wiec jesli mam dwa akumulatory to nie ma sensu wymieniaæ ich na 6 x AA.
sam nie wiem czu to miarodajne ale kiedys uzylem 6 aa z bg-e3 i tyle ze energizer jednorazowkami. starczylo mi na ok 200 zdjec. nigdy pozniej nie powtarzalem tego eksperymentu takze nie moge powiedziec nic wiecej
sorry cos mi sie nie tak kliknelo i wcielo post piast9, ale go jeszcze mam w cachu wiec cytuje... a to wszytko przez to ze nie uzywa multiquote ;-)
Baterie jednorazowe nie nadaj± siê do cyfrówek st±d niski wynik. Nie daj± rady sprostaæ chwilowym du¿ym poborom mocy.
Czyli oko³o 1400 fotek Tak wiec jesli mam dwa akumulatory to nie ma sensu wymieniaæ ich na 6 x AA.
Nie, bo dodatkowo:
- ciê¿kie
- k³opotliwe w ³adowaniu w takiej liczbie
- w przypadku awarii jednego ogniwa siada wszystko (s± one po³±czone szeregowo w koszyku)
Mnie kiedy¶ na pokazach jedna bateria wystarczy³a na oko³o 1100 zdjêæ, ale nie mia³em czasu podgl±daæ na LCD, szk³o mia³em wtedy bez stabilizacji i jecha³em d³ugimi seriami.Wszystko zale¿y od stylu focenia. Na pokazach w Holandii zrobi³em 1800 zdjêæ na dwóch akumulatorach. Oba by³y jeszcze "na chodzie", ale d³ugo by nie wytrzyma³y. Pierwszy zapobiegliwie wymieni³em po zrobieniu 1000 zdjêæ by czego¶ wa¿nego przez brak zasilania nie przegapiæ. A tam mia³em ju¿ szk³o z IS. Wszystkie uwagi dotycz± 20D. Nie wiem jak to jest z gripem przy tym typie aparatu.