Lampa Canona Speedlite 420EX jako slave bez lampy master :-)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tepe

Lampa Canona Speedlite 420EX jako slave bez lampy master :-)

Mam tę lampę, jestem zadowolony. Przydałoby się móc jej używać jako slave, ale do tego trzeba drugiej, większej, lampy, której nie bardzo mam ochoty mieć. Czy są jakieś (małe i niedrogie) urządzenia, które pozwolą mi wyzwalać 420EX w trybie slave z lampy wbudowanej w Canona 350D? Albo i bez lampy? Jest coś takiego jak Digital Flash Trigger, tylko nie mogę dojść, czy to właśnie to...
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez tepe
    Czy są jakieś (małe i niedrogie) urządzenia, które pozwolą mi wyzwalać 420EX w trybie slave z lampy wbudowanej w Canona 350D? Albo i bez lampy?
    Jest jedno takie urządzenie - sterownik Canon ST-E2. Instaluje się to w sankach aparatu i pozwala wyzwalać lampy slave. Nie jest duże ale niestety jest drogie :-(
    http://www.usa.canon.com/consumer/co...1&modelid=8304
    http://www.usa.canon.com/html/camera...lite/ste2.html

Zamieszczone przez tepe
    Jest coś takiego jak Digital Flash Trigger, tylko nie mogę dojść, czy to właśnie to...
    Nie wiem, co to jest ten Trigger, ale jest sporo różnych fotocel, wyzwalaczy radiowych i na podczerwień. Można nimi wyzwalać lampę, ale w przypadku 420EX jest to mocno chybiony pomysł i to aż z dwóch powodów:
    1) stracisz automatykę błysku E-TTL,
    2) lampa nawet nie ma trybu manualnego i o ile da się wyzwolić, to będzie za każdym razem błyskać pełną mocą.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• tepe

dzięki

wielkie. No faktyczne cena ok. 900 zł :-(

Komentarz

• Mutt
        Początki nałogu
        • 2006
        • 252

Nie wiem, co to jest ten Trigger, ale jest sporo różnych fotocel, wyzwalaczy radiowych i na podczerwień. Można nimi wyzwalać lampę, ale w przypadku 420EX jest to mocno chybiony pomysł i to aż z dwóch powodów:
        1) stracisz automatykę błysku E-TTL,
        2) lampa nawet nie ma trybu manualnego i o ile da się wyzwolić, to będzie za każdym razem błyskać pełną mocą.

ja tam jakoś moją 380 sobie radze.
        Instagram

Komentarz

Pracuję...