Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Tak sie zastanawiam i dochodze do wniosku, ze niedlugo (jesli wierzyc plotkom) jak pojawia sie puszki z dobrym wysokim ISO (np. 1600 czy 3200), to spadnie popyt na bardzo jasne stalki.
Mnie osobiscie (fotografia koncertowa) przydalaby sie jakis jasniejszy obiektyw, ale jak bede mogl spokojnie robic na wysokim iso nie tracac na jakosci, to w zasadzie nie bedzie mi zalezalo na jasniejszych stalkach.
A Wy co o tym sadzicie?
ps
wytlumacze tylko, ze jakosc zdjec w stalkach jest niepodwazalnie lepsza niz w zoomach i niechcialbym tu toczyc sporu typu "stalki rowne zoomom - co lepsze?" tylko poruszyc problem braku jasniejszych zoomow, ktory moze niedlugo zniknac.
1. Zawsze wysokie ISO będzie okupione gorszą jakością. Poprzeczka może się podnieść ale zasada pozostanie.
2. Jasne szkło to nie tylko możliwość focenia w złych warunkach oświetleniowych.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
jasne szklo to tez dokladniejszy AF ;-), mala GO, jesli ISO 3200 bedize czyste to jakie bedzie ISO 100? albo nawet ISO 50 - roznice pozostana ale mniejsze jednak zawsze bedzie mozna rozpoznac - wysokie czulosci
Pozostaje jeszcze "problem" głębi ostrości...
Jeżeli komuś zależy na małej GO to nic nie zastąpi jasnego szkła...
(chyba ze PS)
Tak, ale rowniez pozostaje problem co dla niektorych potwornie malej GO ;-)
Zamieszczone przez Jac
jasne szklo to tez dokladniejszy AF ;-), mala GO, jesli ISO 3200 bedize czyste to jakie bedzie ISO 100? albo nawet ISO 50 - roznice pozostana ale mniejsze jednak zawsze bedzie mozna rozpoznac - wysokie czulosci
Zgadzam sie z tym, jednak na zdjeciach koncertowych nie jest to az tak istotne gdyz po wywolaniu juz teraz na 800iso jest b. dobrze.
Ja nie neguje faktu, iz jasne stalki beda potrzebne, tylko wysuwam teze, ze jasne zoomy moga wiekszosci wystarczac
...ISO to jednak nie wszystko - duzo sie nie zmieni
No nie moge sie z tym zgodzic. Jeszcze pare lat temu poziom szumow byl tragiczny. Teraz, kupujac 5D na 800iso jest b. dobrze i nie jest to kwestia indywidualnej akceptacji, tylko postepu jaki ma miejsce.
ale chyba sam wiesz ze im sie wiecej ma tym sie wiecej chce?
normalnie teraz robisz na iso800 i ipowiedzmy czas 1/100 jesli wiedzial bys ze iso 100 jest o 30% lepsze a iso 1600 o 30% gorsze to co bys wolal zrobic - zwiekszyc iso na 1600 czy zmienic obiektyw na jasniejszy i zmniejszyc iso na 100?
ale chyba sam wiesz ze im sie wiecej ma tym sie wiecej chce?
normalnie teraz robisz na iso800 i ipowiedzmy czas 1/100 jesli wiedzial bys ze iso 100 jest o 30% lepsze a iso 1600 o 30% gorsze to co bys wolal zrobic - zwiekszyc iso na 1600 czy zmienic obiektyw na jasniejszy i zmniejszyc iso na 100?
Racja - jednak granica pomiedzy ewidentnie widzialna roznica a akceptowalnym szajsem powoli zanika. Wysokie iso ma byc coraz lepsze, a uzytecznosc zoomow na koncertach nadal wygrywa ze stalkami. Dlatego jesli bede mial do wyboru zaplacic 5000pln za stalke, ktora da mi wiecej swiatla i potworna GO a zabierze uzytecznosc dajac nieznacznie gorsze zdjecia na wysokich iso (zupelnie niewidocznych po wywolaniu), to juz mi sie nie bedzie tak palic do wywalenia ponad 10 000pln na komplet jasnych stalek ;-)
dokladnie jak z dosią, jeśli nie widać różnicy - to po co przepłacać?
Nie ma co się tak na siłe zmuszać do stałek - a co dopiero do kompletu za 10k ale $
dokladnie jak z dosią, jeśli nie widać różnicy - to po co przepłacać?
Nie ma co się tak na siłe zmuszać do stałek - a co dopiero do kompletu za 10k ale $
Jacuuuussss.... ;-)
Ja sie nie zmuszam - tylko kasy malo na taki komplet i nowe body ;-)
A... i moze okazac sie, ze moje szkielka w zupelnosci wystarcza (na co cicho licze)
Ja wlasnie kupuje kolejna stalke. I tym, co mnie do tego popchenlo, wcale nie bylo robienie zdjec po ciemku. Moja jak dotad jedyna stalka (50mm 1.4) najlepiej sie sprawdza przy delikatnym rozproszonym swietle. I choc jasnosc jej jest wazna zaleta, to na pewno nie wazniejsza niz plastyka obrazu, oddawanie konstrastow.
Komentarz