Wysokie ISO a jasne szkielka...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pikczer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2578

Wysokie ISO a jasne szkielka...

Tak sie zastanawiam i dochodze do wniosku, ze niedlugo (jesli wierzyc plotkom) jak pojawia sie puszki z dobrym wysokim ISO (np. 1600 czy 3200), to spadnie popyt na bardzo jasne stalki.
    Mnie osobiscie (fotografia koncertowa) przydalaby sie jakis jasniejszy obiektyw, ale jak bede mogl spokojnie robic na wysokim iso nie tracac na jakosci, to w zasadzie nie bedzie mi zalezalo na jasniejszych stalkach.

A Wy co o tym sadzicie?

ps
    wytlumacze tylko, ze jakosc zdjec w stalkach jest niepodwazalnie lepsza niz w zoomach i niechcialbym tu toczyc sporu typu "stalki rowne zoomom - co lepsze?" tylko poruszyc problem braku jasniejszych zoomow, ktory moze niedlugo zniknac.
  • gargamelos
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 30

Pozostaje jeszcze "problem" głębi ostrości...
    Jeżeli komuś zależy na małej GO to nic nie zastąpi jasnego szkła...
    (chyba ze PS)
    30D,grip, C17-40@4, [email protected], [email protected], [email protected], C430EX,

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

1. Zawsze wysokie ISO będzie okupione gorszą jakością. Poprzeczka może się podnieść ale zasada pozostanie.
      2. Jasne szkło to nie tylko możliwość focenia w złych warunkach oświetleniowych.
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

jasne szklo to tez dokladniejszy AF ;-), mala GO, jesli ISO 3200 bedize czyste to jakie bedzie ISO 100? albo nawet ISO 50 - roznice pozostana ale mniejsze jednak zawsze bedzie mozna rozpoznac - wysokie czulosci
        Instagram

Komentarz

• Richie
          Uzależniony
          • 2006
          • 625

Do uzyskania b.krotkich czasów i tak jasne szkło bedzie niezbedne nie wspominając o obłędnej ostrość jaką można uzyskać z jasnej stałki.
          Richie
          FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• Pikczer
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2578

Zamieszczone przez gargamelos
            Pozostaje jeszcze "problem" głębi ostrości...
            Jeżeli komuś zależy na małej GO to nic nie zastąpi jasnego szkła...
            (chyba ze PS)
            Tak, ale rowniez pozostaje problem co dla niektorych potwornie malej GO ;-)

Zamieszczone przez Jac
            jasne szklo to tez dokladniejszy AF ;-), mala GO, jesli ISO 3200 bedize czyste to jakie bedzie ISO 100? albo nawet ISO 50 - roznice pozostana ale mniejsze jednak zawsze bedzie mozna rozpoznac - wysokie czulosci
            Zgadzam sie z tym, jednak na zdjeciach koncertowych nie jest to az tak istotne gdyz po wywolaniu juz teraz na 800iso jest b. dobrze.

Ja nie neguje faktu, iz jasne stalki beda potrzebne, tylko wysuwam teze, ze jasne zoomy moga wiekszosci wystarczac

Komentarz

• Jac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4813

popyt na jasne (czyt. drogie) stalki IMHO zawsze bedzie maly ale jednkowy - wysokie iso tutaj nic nie zmieni
              Instagram

Komentarz

• Pikczer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2578

Zamieszczone przez Jac
                popyt na jasne (czyt. drogie) stalki IMHO zawsze bedzie maly ale jednkowy - wysokie iso tutaj nic nie zmieni
                Mi bardziej chodzilo o to, ze jasne zoomy zyskaja na uzytecznosci niz spadnie zainteresowanie stalkami (choc po czesci to tez moze sie przelozyc).

Komentarz

• Jac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4813

wszystkjo bedzie zalezalo od tego jaki poziom szumow jest ktos w stanie zaakceptowac, ISO to jednak nie wszystko - duzo sie nie zmieni
                  Instagram

Komentarz

• Pikczer
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2578

Zamieszczone przez Jac
                    ...ISO to jednak nie wszystko - duzo sie nie zmieni
                    No nie moge sie z tym zgodzic. Jeszcze pare lat temu poziom szumow byl tragiczny. Teraz, kupujac 5D na 800iso jest b. dobrze i nie jest to kwestia indywidualnej akceptacji, tylko postepu jaki ma miejsce.

Komentarz

• Jac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4813

ale chyba sam wiesz ze im sie wiecej ma tym sie wiecej chce?
                      normalnie teraz robisz na iso800 i ipowiedzmy czas 1/100 jesli wiedzial bys ze iso 100 jest o 30% lepsze a iso 1600 o 30% gorsze to co bys wolal zrobic - zwiekszyc iso na 1600 czy zmienic obiektyw na jasniejszy i zmniejszyc iso na 100?
                      Instagram

Komentarz

• Pikczer
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2578

Zamieszczone przez Jac
                        ale chyba sam wiesz ze im sie wiecej ma tym sie wiecej chce?
                        normalnie teraz robisz na iso800 i ipowiedzmy czas 1/100 jesli wiedzial bys ze iso 100 jest o 30% lepsze a iso 1600 o 30% gorsze to co bys wolal zrobic - zwiekszyc iso na 1600 czy zmienic obiektyw na jasniejszy i zmniejszyc iso na 100?
                        Racja - jednak granica pomiedzy ewidentnie widzialna roznica a akceptowalnym szajsem powoli zanika. Wysokie iso ma byc coraz lepsze, a uzytecznosc zoomow na koncertach nadal wygrywa ze stalkami. Dlatego jesli bede mial do wyboru zaplacic 5000pln za stalke, ktora da mi wiecej swiatla i potworna GO a zabierze uzytecznosc dajac nieznacznie gorsze zdjecia na wysokich iso (zupelnie niewidocznych po wywolaniu), to juz mi sie nie bedzie tak palic do wywalenia ponad 10 000pln na komplet jasnych stalek ;-)

Komentarz

• Jac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4813

dokladnie jak z dosią, jeśli nie widać różnicy - to po co przepłacać?
                          Nie ma co się tak na siłe zmuszać do stałek - a co dopiero do kompletu za 10k ale $
                          Instagram

Komentarz

• Pikczer
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2578

Zamieszczone przez Jac
                            dokladnie jak z dosią, jeśli nie widać różnicy - to po co przepłacać?
                            Nie ma co się tak na siłe zmuszać do stałek - a co dopiero do kompletu za 10k ale $
                            Jacuuuussss.... ;-)
                            Ja sie nie zmuszam - tylko kasy malo na taki komplet i nowe body ;-)
                            A... i moze okazac sie, ze moje szkielka w zupelnosci wystarcza (na co cicho licze)

Komentarz

• Kalina
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 292

Ja wlasnie kupuje kolejna stalke. I tym, co mnie do tego popchenlo, wcale nie bylo robienie zdjec po ciemku. Moja jak dotad jedyna stalka (50mm 1.4) najlepiej sie sprawdza przy delikatnym rozproszonym swietle. I choc jasnosc jej jest wazna zaleta, to na pewno nie wazniejsza niz plastyka obrazu, oddawanie konstrastow.
                              Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

Pracuję...