1Ds czy 5D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paparazzo
    Zablokowany
    • 2006
    • 15

1Ds czy 5D

Witam. Przesiadam sie na pelnoklatkowa cyfre. I tu jest problem. 5tka, czy 1ka. 5ka mniej szumi, 1ka to profi puszka bez dwoch zdan. Jakie sa jeszcze za i przeciw? Prosze o pomoc.
    Dotychczas uzywalem analogowej 1-ki i cyfraka 20D.

pozdrawiam
  • Foto-Taxi
    Coś już napisał
    • 2005
    • 64

A którego Ds-a bierzesz pod uwagę?

Komentarz

• oskarkowy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2513

Obmyślałem ten sam problem z przeznaczeniem na backup.
      Tłumaczylem sobie, że 1ka ma szybszy AF, że szumy na iso 400 są znośne, więc spokojnie wystarczy. Z kolei po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że mnie bardzo szybki AF był średnio potrzebny, za to iso 800 aż za często. Wnioski (będzie bolało) - czekam do lutego na 3D, a jak dadzą ciała (w co wątpię, ale mogą zaszaleć z ceną) to kupie jeszcze jedno 5D i będzie super.
      Weź pod uwagę, że Ds-a kupujesz z bagażem doświadczeń, których nie znasz. Wszystkie są oczywiście "ze studia" i mają 2k klapnięć Nie wiem, czy warto ryzykować, szczególnie, że na używkę faktury nie dostaniesz.
      Jarek

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez oskarkowy
        1ka ma szybszy AF, że szumy na iso 400 są znośne, więc spokojnie wystarczy. Z kolei po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że mnie bardzo szybki AF był średnio potrzebny, za to iso 800 aż za często...
        I to jest sedno sprawy.
        Tylko że autor wątku nic nie wspomina czego oczekuje od sprzętu, co jest istotne, a z czego może zrezygnować? Czy perfekcyjny AF, czy jakość na wysokich ISO, czy też moze wytrzymałość i szczelność korpusu? Czy chce używać ten sprzęt w studiu czy w terenie (jak trudnym terenie?)
        Bez takich informacji trudno sensownie doradzić.

Druga sprawa: mając do czynienia z analogową jedynką oraz 20D ma się porównanie w jakości wykonania i sprawności działania pomiędzy korpusem profi a zaawansowanym amatorskim, więc wydaje mi się, że można te doświadczenia przenieśc na 1DS/5D
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Pikczer
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2578

Podpisuje sie pod Oskarkowym - poczekaj jak mozesz do lutego.

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez Pikczer
            Podpisuje sie pod Oskarkowym - poczekaj jak mozesz do lutego.
            No to poczekaj do lutego, ale na co? Canon tylko zaanonsuje 3D a kiedy będzie dostępna to już inna bajka, tak samo ak jego cena...
            the silence is deafening

Komentarz

• oskarkowy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2513

Zamieszczone przez gwozdzt
              Druga sprawa: mając do czynienia z analogową jedynką oraz 20D ma się porównanie w jakości wykonania i sprawności działania pomiędzy korpusem profi a zaawansowanym amatorskim, więc wydaje mi się, że można te doświadczenia przenieśc na 1DS/5D
              Jak sobie przypomnę komfort pracy z analogową jedynką i 20D, to albo się skacze z radości i walczy ze ślinotokiem, albo wali głową w najbliższą ścianę z rozpaczy..

Zamieszczone przez gietrzy
              No to poczekaj do lutego, ale na co? Canon tylko zaanonsuje 3D a kiedy będzie dostępna to już inna bajka, tak samo ak jego cena...
              Myślisz? 5d było dostępne półtora roku temu (od lutego). Może i 3d wyjdzie na czas? Zresztą kolega już się bawił niepodpisanym korpusem, który spokojnie mógłby nosić tę nazwę..
              Jarek

Komentarz

• Pikczer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2578

Tak, ale chyba nie sadzisz, ze nastepca FF bedzie nadal chodzil na tym samym DIGIC-u? A jak nie, to oznacza, ze moze w koncu wzrosnie dobra jakosc na wysokich ISO - i na to warto poczekac.

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

...niepodpisanym korpusem, który spokojnie mógłby nosić tę nazwę..
                  Można prosić troszkę więcej szczegółów na ten temat?
                  jaka to była konstrukcja: zintegrowana z gripem czy zwykła?
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• oskarkowy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2513

Zamieszczone przez gwozdzt
                    Można prosić troszkę więcej szczegółów na ten temat?
                    jaka to była konstrukcja: zintegrowana z gripem czy zwykła?
                    Sam niewiele wiem. Matrycę miał chyba z Ds2, w każdym razie pixeli było tyle samo. Gripa z tego, co wiem, raczej nie miał. Ale nie chcę wprowadzać w błąd, bo zabawa zaczyna przypominać głuchy telefon.
                    Pamiętam jak ponad rok temu pisałem tutaj o współpracy 5d, którego jeszcze nie było na rynku z 16-35L i 24-70L. Później Arek prostował to, co niedokładnie przekazałem.
                    Przy okazji, z tego co zrozumiałem, to prototypów to oni trochę mają do testów. A co wyjdzie na koniec,to cholera wie
                    Jarek

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

Tak, ale chyba nie sadzisz, ze nastepca FF bedzie nadal chodzil na tym samym DIGIC-u?
                      Nie no bankowo na trójce.
                      A jak nie, to oznacza, ze moze w koncu wzrosnie dobra jakosc na wysokich ISO - i na to warto poczekac.
                      Oczywiście. ISO 1600 będzie akceptowalne dla oskarkowego czytaj: bardzo czyste.
                      Chodziło mi o to, że realna szansa dostania tej puszki w sklepie/tipie to najwcześniej miesiąc po PMA czyli 1 kwiecień. Pomijając cenę (ałć), Canon może przedstawić kilka rodzynków i możesz mieć nie lada dylemat ;-)
                      Myślisz? 5d było dostępne półtora roku temu (od lutego). Może i 3d wyjdzie na czas?
                      Mówiąc brzydko: mi to wisi i tak mnie nie stać.
                      Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                      the silence is deafening

Komentarz

• Pikczer
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2578

Chodziło mi o to, że realna szansa dostania tej puszki w sklepie/tipie to najwcześniej miesiąc po PMA czyli 1 kwiecień. Pomijając cenę (ałć), Canon może przedstawić kilka rodzynków i możesz mieć nie lada dylemat ;-)
                        Wiesz - ja juz prawie uzbieralem kase na nowe body z FF. I korci mnie jak czort, aby juz sobie kupic Nie mam jednak cisnienia, bo wiem, ze warto bedzie poczekac nawet do czerwca :razz:

Komentarz

• oskarkowy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2513

Mówiąc brzydko: mi to wisi i tak mnie nie stać.
                          Cholera, boję się o to samo. A bardzo chciałbym mieć na wiosnę zestawik 3D z 35/1.4L Szkło już praktycznie do mnie jedzie, byłoby miło, gdyby starczyło jeszcze kasy na nową puszeczkę ??:
                          Ale coś mi się widzi, że poniżej 15-16kzł u nas nie będzie do dostania..
                          Jarek

Komentarz

• Pikczer
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2578

Ale coś mi się widzi, że poniżej 15-16kzł u nas nie będzie do dostania..
                            Eeee tam. Troche optymizmu - bedzie taniej ;-)

Komentarz

• oskarkowy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2513

Eeee tam. Troche optymizmu - bedzie taniej ;-)
                              Trochę realizmu. Witamy w świecie canona, miejscu, gdzie monopolista nie ma konkurencji i robi, co chce..
                              Jarek

Komentarz

Pracuję...