Mam pytanie do ludzi ktorzy uzwali D80 i 30D. Jak dziala autofocus w bardzo slabym swietle przy porownywalych obiektywach?
autofocus 30D vs D80
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Używałem Canona 20D z 24-70L i Nikona D70 z 70-200 albo 80-200/2.8, nie pamiętam.
Kiedyś był tu wątek nt. temat. Muflon coś pisał, że te ogniskowe stawiały w lepszym świetle Nikona. Niewiem.
Krótko, bardzo dyplomatycznie: porażka Canona na maXa.the silence is deafening -
mi się wydaje, że nikon D80 lepiej sobie radził w ciemnych pomieszczeniach. AF z 30D czasem zawodzi, a D80 zdecydowanie rzadziej.I am FXKomentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
-
-
Jaki by nie był ten AF to i tak im mniej światła tym wolniej czy z mniejszą precyzją jest ustawiana ostrość. Przecież linijki CCD w sensorze AF podlegają tym samym ograniczeniom i szumom co matryca. Lampka wspomagająca AF z flesza czy transmittera na sanki i heja, w ciemności można ustawiać ostrość nawet 350-ką.650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
to w sumie ciekawe
tak teoretycznie podchodząc do sprawy, to jakośc działania AF zależy od
a) ilości światła padającego na sensor AF
b) jakości czujników i ich ilosci
c) softu do ich obsługi
Punkt c) ma moim zdaniem marginalny wpływ są to generalnie dosyć proste konstrukcje.
Punkt b) przemawia na krzyśc 30D, podwójnie krzyżowy centralny czujnik daje mu przewagę
Punkt a) można rozbić na
I) wielkość lustra
II) jakość układu lusterek oświetlających czujnik AF
I) daje małą przewagę Nikonowi, bo lustro jest nieco większe. Czyżby wszytko się rozbijało o punkt II
i czy jest to w stanie zniwelować przewagę 30D wynikająca z lepszego czujnika?
A może wasze doświadczenia dotyczą nieporównywalnych szkieł, o różnych jasnościach? Centralny czujnik a 30D działa lepiej tylko z jasnymi szkłami.
Generalnie AF to nie jest rocket science..Komentarz
-
d) jasności obiektywu gdy sensor potrafi to wykorzystać
Hm... Prawdę mówiąc zastanawiałem się nad tym i to nie jest takie proste. Skąd na przykład taki AF ma wiedzieć, w którym miejscu linijek należy zgrać fazy? Przecież linijki są długie, a celuje się nimi w obiekty zwykle nie płaskie. Dodatkowo, jak wykombinować ostrzenie na np. sztachety w płocie czy inne powtarzalne wzorki? AF generalnie ma z tym pewne kłopoty, ale zwykle daje radę, nie wpada w optimum lokalne tylko ostrzy dobrze. A gdy dojdzie servo, predykcja położenia obiektów itp itd... Prostym bym tego nie nazwał.Punkt c) ma moim zdaniem marginalny wpływ są to generalnie dosyć proste konstrukcje.
Co ma do gadania wielkość lustra?Punkt a) można rozbić na
I) wielkość lustra
II) jakość układu lusterek oświetlających czujnik AF
Znaczenie ma przepuszczalność głównego lustra.
Może być tak, że czujnik z 30D ma np, mniejsze komórki CCD. Precyzja większa ale w słabym świetle gorzej działa.I) daje małą przewagę Nikonowi, bo lustro jest nieco większe. Czyżby wszytko się rozbijało o punkt II
i czy jest to w stanie zniwelować przewagę 30D wynikająca z lepszego czujnika?
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
Komentarz
-
EOS 30D / EOS 33 + EF 50 + EF 70-200
D700 / F80 + 14-200
Pentacon Six + 50,80,180
Bronica SQ-Ai + 50,80,150Komentarz
-
z mojego doświadczenia wynika ze nikony mają czulszy AF w słabym swietle. Teraz mam 5D+24-70 2.8 i nawet moj stary nikon d100 z ciemnym obiektywem 3.5-4.5 działał lepiej w ciemnych miejscach. 5D w ciemnych miejscach i przy wysokim kontrascie działa gorzej.
Dla przykładu jako ciekawostke podam ze d100 i d200 działały z ob. 28-300 tamrona 3.5-6.3 + TC 2x tokiny
canon z takim zestawem nie ruszy nigdy nawet z zaklejonymi stykami. Z TC 1.4 350D nie działa a 5D próbuje ale dopiero na wszystkich czujnikach.
Wiec w ciemnych miejscach nikon ma przewagęKomentarz
-
Komentarz
Komentarz