Łapanka Policji w związku z nielegalnym oprogramowaniem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Urbanowicz
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1709

Łapanka Policji w związku z nielegalnym oprogramowaniem

Witam

Ostanio nasiłyły się ataki Policji na użytkowników z nielegalnym oprogramowaniem - w pobliżu mojej miejscowości. Przykład:

Nie znalazłem w necie jednoznacznych odpowiedzi: co można mieć na dysku co jeszcze nie jest karalne, a co jest. Jak się sprawy mają do MP3, filmów? Co jest w sytuacji kiedy posiadam, ale nie nie udostępniam, czy handluję?
    Mój znajomy padł ofiarą łapanki 3 lata temu - do tej pory się sądzi.

Co o tym sądzicie?
    Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]
  • Bushi
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 34

Już pierwzse linijki tekstu mnie uspokoiły -
    Funkcjonariusze wkroczyli do mieszkań osób podejrzewanych o posiadanie nielegalnego oprogramowania i plików.
    Jeśli nie rzucasz sie w oczy i wszem i wobec nie mówisz, że zawsze masz najnowsze filmy, muzę i programy to dlaczego mieli by robić Ci nalot na chate!!
    Ostatnio edytowany przez Bushi; 7059.
    http://www.50mm.com.pll

Komentarz

• Bagnet007
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1344

Jest tylko jedno rozwiązanie : "CHWDP" ycinwiP oD swodniW jawoHC <-

Komentarz

• pazurek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1294

Jeśli nie rzucasz sie w oczy i wszem i wobec nie mówisz, że zawsze masz najnowsze filmy, muzę i programy to dlaczego mieli by robić Ci nalot na chate!!
        Chyba ze "zyczliwy" sasiad Cie podp*
        http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Wats0n
          Uzależniony
          • 2006
          • 996

Większa część tych akcji odbywa się pod naciskiem BSA, czyli de facto zbrojnego ramienia Billa G. Naloty na osoby prywatne średnio się opłacają - właśnie ze względu na ciągnące się latami procesy itd. Chyba, że są informacje, że ktoś handluje, to co innego. Zdecydowanie lepszym, bo łatwiejszym łupem są firmy. Właściciele płacą odszkodowania, kupują legalny soft, wszyscy nabijają sobie kieszenie, no i policjanci mogą też pewnie liczyć na jakieś dowody wdzięczności. Nalot na pospolitego pirata ściągającego na własny użytek jest mniej opłacalny.
          Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Heh.. przypomnialem sobie, ze to wlasnie pogloski o lapance na piratow w akademikach w duzej mierze przyczynily sie do tego, ze swego czasu przeszedlem zupelnie na linuxa ;-)
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1709

Właśnie w takiej łapance trafili mojego znajomego Ponoć ludzie przez okna z akademików wyrzucali sprzęt

[email protected]

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
                Właśnie w takiej łapance trafili mojego znajomego Ponoć ludzie przez okna z akademików wyrzucali sprzęt
                Eee, z tym wyrzucaniem to "urban legend" raczej ;-) Bo wszyscy o tym slyszeli a jakos malo kto widzial ;-) Choc nie powiem, wyrzucalo sie rozne rzeczy przez okno, zwlaszcza pod koniec roku akademickiego - u mnie w DS byli tacy elemenci co wyrzucili... lodowke
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1709

W Stalowej Woli złapali m.in. pewną nauczycielkę - ma do zapłacenia ok. 30 tyś zł.

[email protected]

Komentarz

• pazurek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1294

Zamieszczone przez muflon
                    Eee, z tym wyrzucaniem to "urban legend" raczej ;-)
                    http://bash.org.pl/94949/
                    http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• piszczal
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 459

Zamieszczone przez Wats0n
                      Większa część tych akcji odbywa się pod naciskiem BSA, czyli de facto zbrojnego ramienia Billa G. Naloty na osoby prywatne średnio się opłacają - właśnie ze względu na ciągnące się latami procesy itd. Chyba, że są informacje, że ktoś handluje, to co innego. Zdecydowanie lepszym, bo łatwiejszym łupem są firmy. Właściciele płacą odszkodowania, kupują legalny soft, wszyscy nabijają sobie kieszenie, no i policjanci mogą też pewnie liczyć na jakieś dowody wdzięczności. Nalot na pospolitego pirata ściągającego na własny użytek jest mniej opłacalny.
                      miałem w firmie w której pracuję sytuację, gdy przyszło 7 smutnych młodych panów w sweterkach, pokazali legitymację i poprosili o udostepnienie komputerów.
                      Niczego nie znaleźli, ale od tego czasu odechciało mi się mieć cokolwiek na służbowym komputerze czego nie jestem pewny.
                      aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1709

Firma prywatna, czy państwowa?

[email protected]

Komentarz

• liquidsound
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1956

Gorzej ze mna. Jako dj'e jestem bardzo narazony na takie lapanki. Teoretycznie kazda plyta z jakiej gram powinna byc oryginalna, ale w praktyce jest to niemozliwe. Dostep do singli ograniczony, plyty cholernie drogie a stawki smieszne. Zawsze kazdy dj ma przy sobie pare plyt CD-R z nowosciami:wink: Osttanio zlapali chlopaczka z powiedzmy wspolnej paczki. Ogolnie temat rzeka i jedna wielka paranoja. Ja rozumiem, ze ktos uzywa nielegalnego softu do zarabiania pieniazkow, albo rozpowszechnia piraty, ale jesli ktos ma w domu program nielegalny to nie robmy przesady, nikt nie wyda czterokrotnosci pensji zeby kupic program a potem okaze sie ,ze nie pasuje.
                          1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                          Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1709

No, pewnie dlatego są wersje testowe - zawsze można to jakoś wytłumaczyć.

[email protected]

Komentarz

• piszczal
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 459

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
                              Firma prywatna, czy państwowa?
                              prywatna, około 20 komputerów
                              aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

Pracuję...