Dzielenie się swoimi zdjęciami z innymi

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Karlolek
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 37

Dzielenie się swoimi zdjęciami z innymi

Często, gdy na jakichś imprezach wykonuję zdjęcia, ludzie później proszą mnie o płytkę z nimi. Chciałem zapytać, jakie są sposoby na zapobieganie niechcianej publikacji moich zdjęć, tzn. bez mojej zgody, a jednoczesne umożliwienie ich oglądania.

Przykład:
    Dyrektor szkoły poprosił mnie o zdjęcia z festynu. Mam mu je nagrać na płytkę w pełnej rozdzielczości, zmniejszyć, podpisać na fotce czy w exif, czy jeszcze inaczej? Mogłoby się później okazać, że dyrektor da niektóre z nich do publikacji w gazecie i oczywiście zapomni je podpisać moim imieniem i nazwiskiem.

Drugi przykład:
    Poproszono mnie o zdjęcia do publikacji na stronie internetowej. Czy mam zapytać zainteresowanych o rozdzielczość i samemu je zmniejszyć, jednocześnie podpisując na każdym z nich "fot. xxx"? Nie jestem pewien, czy oni zrobią to tak, jak ja chcę, a w dodatku jaką mam gwarancję, że nie wykorzystają ich gdzies jeszcze?

Niestety, to nie są czasy odbitek na papierze, teraz wszyscy chcą "oryginałów", bo jak inaczej nazwać pliki JPEG? Przecież jeśli nie posiadam RAWów, to JPEGi są oryginałami, które jeśli komuś udostępnię, może je wykorzystywać jak kliszę. A jak wiadomo klisza zawsze była tylko jedna...

Dzięki za odpowiedzi. Pytam, bo już raz się spotkałem z wykorzystaniem moich zdjęć w niedarmowej publikacji.

Oczywiście nie mam na myśli moich znajomych, którym ufam i zdjęcia udostępniam na licencji public domain...

Aha, co zrobić, kiedy moje zdjęcia zostaną jednak opublikowane bez mojej zgody? Albo gdy dostarczę zdjęcia do publikacji w internecie podpisane na fotce, a ktoś to obetnie/zamaże? Jak zareagować? Wiadomo, że skasować je może tylko admin serwera, czyli najczęściej ta osoba, która je zmodyfikowała.
    Ostatnio edytowany przez Karlolek; 6619.
    EOS 300 | BP-200 | EF 28-80 mm f/3.5-4.5 | EF 75-300 mm f/4-5.6 III
    EOS 350D | Delta BG-E3 | EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II | 2 x CF Kingston 1 GB Elite Pro 50x
  • Theoo
    Bywalec
    • 2006
    • 157

1/ Wstawiaj znak wodny na kazdym zdjeciu, ja do tego umieszczam " mikrodrukiem gdzies cichcem jakies swoje dane". Albo stawiam R-kę na marynarce lub innym widocznym zdjeciu. A złodzieji fotek nie brakuje nie tylko w PL, chociaż sa tam niezłe jazdy z udowodnieniem i sciagnieciem potem kasy. Artysta może w gaciach łazic - to std. w polskich sądach i społeczeństwie. Brrr.
    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz

• Driver
      Zablokowany
      • 2005
      • 786

Zamieszczone przez Karlolek
      Chciałem zapytać, jakie są sposoby na zapobieganie niechcianej publikacji moich zdjęć, tzn. bez mojej zgody, a jednoczesne umożliwienie ich oglądania.

Nic nie rób. Najlepiej zarabia się na kradzieżach zdjęć.

A duże pliki wysyłaj "No exif" i po bólu
      Ostatnio edytowany przez Driver; 2883.

Komentarz

• piszczal
        Początki nałogu
        • 2006
        • 459

nie dawaj zdjęć z Exifem, posiadanie jako jedyna osoba exifu jest dośc skutecznym dowodem na własność zdjęcia
        Znak wodny na środku zdjęcia solidnie uniemożliwi dalsza nieautoryzowaną dystrybucję, umozliwiając przy tym ogladanie.
        Zobacz przykład jak to robi fotomatix
        aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Karlolek
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 37

Jakim programem mogę grupowo skasować exif w zdjęciach? Zwykle kasuje mi się on tylko po przepuszczeniu zdjęcia przez niektóre programy (np. ACDSee). Aha, kiedyś widziałem zdjęcie, które było podpisane w exifie - może rozwiązaniem jest skasowanie wszystkich informacji i dodanie tylko jednej o autorstwie?
          Identyczne pytanie, jeśli chodzi o znak wodny. Czym mogę szybko zrobić znak wodny na wszystkich zdjęciach?
          EOS 350D | Delta BG-E3 | EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II | 2 x CF Kingston 1 GB Elite Pro 50x

Komentarz

• Sibil
            Bywalec
            • 2006
            • 183

W jednym wątku już było o masowym usuwaniu Exif, podaję linka http://canon-board.info/archive/index.php/t-2214.html

Yessphoto, obiektywnie

Komentarz

• Karlolek
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 37

Czy usuwanie exifa ze zdjęcia powoduje ponowną kompresję JPEGa?
              Znacie może jakiś program, który pozwoliłby edytować metadane, a także dodawać exify tam, gdzie ich wcale nie ma?

Komentarz

• piszczal
                Początki nałogu
                • 2006
                • 459

Zamieszczone przez Karlolek
                Czy usuwanie exifa ze zdjęcia powoduje ponowną kompresję JPEGa?
                Znacie może jakiś program, który pozwoliłby edytować metadane, a także dodawać exify tam, gdzie ich wcale nie ma?
                exifer
                aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Niedzwiedz
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 578

jak masz RAW to latwo udowodnisz ze to twoje zdjecie
                  www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                  www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• Karlolek
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 37

Zamieszczone przez Niedzwiedz
                    jak masz RAW to latwo udowodnisz ze to twoje zdjecie
                    A jeżeli posiadam tylko JPEG?

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Ja dorzuce jeszcze jeden trick (nie dla ahtystow ktorzy brzydza sie PS-em i kadrowaniem w komputerze ): zawsze dawac zdjecia lekko scropowane, a zatrzymywac sobie pelne klatki. Taki dowod (jesli juz przyjdzie co do czego) ciezko jest obalic.
                      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Oakhallow
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 258

I to jest najlepsze co można zrobić z jpeg-iem. Dodatkowo chcę powiedzieć, że na prawdę działa. Ja już miałem przypadek, że w ten sposób udowodniłem autorstwo zdjęcia i gazeta zapłaciła (zdjęcie oczywiście w pełni opisane IPTC, ale po co zaglądać). Co smutne, to fakt, że kradzież najłatwiej przychodzi redakcjom, wydawnictwom, po których człowiek by się nie spodziewał - katolickie, społeczne, ngo.

Oakhallow

Komentarz

• enter
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1201

wrzuć na płytkę plik prawa_autorskie.txt z informacją na jakie cele je przekazujesz i w jakich granicach pozwalasz je wykorzystywać plus

tka jak pisze muflon wszystkie po delikatnym cropie

Komentarz

• Karlolek
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 37

Zamieszczone przez enter
                            wrzuć na płytkę plik prawa_autorskie.txt z informacją na jakie cele je przekazujesz i w jakich granicach pozwalasz je wykorzystywać
                            Czy mógłbyś podać przykład, jak może wyglądać treść takiego pliku? Nie interesuje się prawem, a chciałbym żeby wszystko było opisane jak najlepiej to możliwe. Z góry dzięki! :-)

Komentarz

• Driver
                              Zablokowany
                              • 2005
                              • 786

"Oświadczam iż jestem autorem zamieszczonych zdjęc, oraz posiadam do nich pełne prawa majątkowe" i podpis

Styknie

Komentarz

Pracuję...