Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
No i mam nowy podpis
Jezu! To niebo a ziemia jeśli porównywać z 350D. Mój tamron nagle stał się perfekcyjnie dokładny! 30D jest bardzo, bardzo szybki i nie chodzi o 5kl na sek tylko samą pracę body.
Pisałem jakiś czas temu, że na 350D wolno wyświetlają się zdjęcia. Wyszło, że niby karta za wolna (kingston 50x 2GB). Na 30D nagle przyśpieszyła i wyświetla i przewija zdjęcia błyskawicznie. Elektronika body ma jednak znaczenie.
Robiłem zdjęcia córce mojego brata, która ma 2 tygodnie i każde zdjęcie ostre w punkt mimo iso1600 i zdjęć bez lampy! I ta cichutka migawka, takie klap, bez tego gwizdu
Jestem bardzo zadowolony. Jak ktoś robi zdjęcia nie tylko dla siebie to warto. Inna liga sprzętu, inne menu, kółko nastawcze i mini joysick (jedno wciśnięcie i centralny pkt. AF wybrany - miłe). Uczę się innego rozplanowania przycisków i funkcji.
Zrobiłem już kilka zdjęć, w których tandem 350D i tamron 28-75 nie radzili sobie. Teraz wszystkie problemy znikły.
Zauważylem też, że wbudowana lampa lepiej naświetla, nie ma przepaleń.
Niby jakie jesli w srodku ten sam procek ... caonon tak dzieli rynek, kiedy w koncu nauczymy sie ze w normalnym kraju 350d/400d to takie male zabaweczki za tydzien pracy robotnika. Normalna sprawa ze 30d jest lepszy kazdy to powinien czuc po co wiec watek?
Niby jakie jesli w srodku ten sam procek ... caonon tak dzieli rynek, kiedy w koncu nauczymy sie ze w normalnym kraju 350d/400d to takie male zabaweczki za tydzien pracy robotnika. Normalna sprawa ze 30d jest lepszy kazdy to powinien czuc po co wiec watek?
Forum jest min. po to by dzielić się wrażeniami z użytkowania sprzętu.
Gdyby stwierdzenie "Normalna sprawa ze 30d jest lepszy" było takie jasne to nikt nie zakladałby wątków typu 20D vs 350D itp. A takie wątki pojawiają się non stop.
Wielu wahających się użytkowników potrzebuje dodatkowej opinii bezpośrednich użytkowników 30D i byłych użytkowników lub równoległych 350D lub 400D.
Mnóstwo osób twierdzi, że 350/400D i 20/30D to to samo tylko ma pokrętło i większą obudowę - to jest bzdura. Możliwość pracy ze sprzętem z wyższej półki jest czystą przyjemnością.
Podzieliłeś się swoją opinią, która zupełnie nic nie wnosi - więc po co to pisałeś?
Nie chcę się z nikim kłócić, po prostu cieszę się z posiadania lepszego body, które rozwiązało wiele moich problemów sprzętowych w dotychczasowej pracy.
Tylko ze procek to nie wszystko. Sa jeszcze magistrale, pamieci o roznych czasach dostepu i inne "drobiazgi" znacznie wplywajace na szybkosc przesylu i obrobki danych.
McKane/z tą prędkością to chyba trochę przesadzasz, gdybyś tego nie widział na tabelkach, to odczułbyś to podczas pracy?
Cóż, sam AF to fajna sprawa, ale... przy bardziej skomplikowanej zabawie, niż jeden ptaszek na niebie, czy widoczek AF więcej psuje niż pomaga... przeważnie ustawia ostrość nie tam, gdzie człowiek by chciał... i to jest udręka każdego body, bo każde body łapie ostrość na tych samych zasadach, tylko prędkość jest inna...
Cóż, sam AF to fajna sprawa, ale... przy bardziej skomplikowanej zabawie, niż jeden ptaszek na niebie, czy widoczek AF więcej psuje niż pomaga... przeważnie ustawia ostrość nie tam, gdzie człowiek by chciał... i
Piszesz to na podstawie doświadczeń z jednym aparatem, czy też może po wypróbowaniu większej ilości? Stwierdzenie, że "przeważnie ustawia ostrość nie tam, gdzie człowiek by chciał" może oznaczać dwie rzeczy:
1) masz skopany AF w puszce lub szkle - kalibracja w serwisie się kłania
2) nie potrafisz poprawnie użyć systemu AF (stosowanie automatycznego wyboru punktów, brak świadomości o tym, że sensor jest większy niż jego obrys na matówce, itd.)
A potem słyszy się tylko to żałosne generalizowanie, że AF w puszkach C jest do d..y, że trafia gdzie chce. Miałem już kilka puszek Canona i jak do tej pory wszystkie ustawiały ostrosć tam gdzie chciałem.
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
McKane/z tą prędkością to chyba trochę przesadzasz, gdybyś tego nie widział na tabelkach, to odczułbyś to podczas pracy?
Zalezy o jakiej predkosci mowimy. Jesli pytasz o predkosc przesylu pomiedzy pamiecia procesora a interfejsem obslugujacym karty cf to raczej nie mam szansy tego obserwowac z uwagi na brak stosownych narzedzi.
Jesli natomiast chodzi o szybkosc wyswietlania zdjec na lcd, ich zapis
czy ogolne odczucia z uzytkowania aparatu to tak zdecydowanie jestem wstanie to odczuc. Jak focisz w 30 stopniowym mrozie i chcesz podejrzec rawa i na jednym otwiera sie 3 sec a na innym aparacie 0,5 sec to gwarantuje Ci ze rece beda wiedzialy ktory aparat lubia bardziej.
fajne forum, nie powiem. Przychodzi człowiek, i słyszy, że żałośnie generalizuje... dobrze wiedzieć, że są tu ludzie na poziomie...
Jak jesteś taki mądry, to sfotografuj kotka, siedzącego za ogrodzeniem z siatki, które ma małe oczka.. ciekawe, na czym złapie Ci AF...
"A potem słyszy się tylko to żałosne generalizowanie, że AF w puszkach C jest do d..y, że trafia gdzie chce. Miałem już kilka puszek Canona i jak do tej pory wszystkie ustawiały ostrosć tam gdzie chciałem."
wyczuwam tutaj pewne kompleksy... gdzie ja napisałem coś o puszkach Canona??
fajne forum, nie powiem. Przychodzi człowiek, i słyszy, że żałośnie generalizuje... dobrze wiedzieć, że są tu ludzie na poziomie...
Jak jesteś taki mądry, to sfotografuj kotka, siedzącego za ogrodzeniem z siatki, które ma małe oczka.. ciekawe, na czym złapie Ci AF...
"A potem słyszy się tylko to żałosne generalizowanie, że AF w puszkach C jest do d..y, że trafia gdzie chce. Miałem już kilka puszek Canona i jak do tej pory wszystkie ustawiały ostrosć tam gdzie chciałem."
wyczuwam tutaj pewne kompleksy... gdzie ja napisałem coś o puszkach Canona??
Eee najpierw zgeneralizowales dostales nie do konca satysfakcjonujaca Cie odpowiedz a teraz dramatyzujesz nieco
Malo tego znowu generalizujesz wkladajac wszystkich uzytkownikow forum na podstawie dwoch odpowiedzi do jednego worka bez poziomu. I pewnie znowu dostaniesz za to baty słowne szczegolnie od tych ktorzy nie maja z tym tematem nic wspolnego.
Co oo zdjec kotka za siatka to uzywasz FTM'a albo manuala i jasną sprawą dla kazdego jest fakt ze cala automatyka czasami wymaga wspomagania (chociazby diodami z zewnetrznej lampy).
Na koniec polecam mniej generalizacji wiecej a wiecej faktow. To ze przedstawiles sie z imienia i nazwiska nie oznacza ze kazdy od razu Cie zna i wie ile miales aparatow ani jaki masz staz w fotografii.
Komentarz