350D vs 30D - niebo a ziemia:)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ErnestPierwszy
    Uzależniony
    • 2006
    • 734

350D vs 30D - niebo a ziemia:)

No i mam nowy podpis
    Jezu! To niebo a ziemia jeśli porównywać z 350D. Mój tamron nagle stał się perfekcyjnie dokładny! 30D jest bardzo, bardzo szybki i nie chodzi o 5kl na sek tylko samą pracę body.
    Pisałem jakiś czas temu, że na 350D wolno wyświetlają się zdjęcia. Wyszło, że niby karta za wolna (kingston 50x 2GB). Na 30D nagle przyśpieszyła i wyświetla i przewija zdjęcia błyskawicznie. Elektronika body ma jednak znaczenie.
    Robiłem zdjęcia córce mojego brata, która ma 2 tygodnie i każde zdjęcie ostre w punkt mimo iso1600 i zdjęć bez lampy! I ta cichutka migawka, takie klap, bez tego gwizdu
    Jestem bardzo zadowolony. Jak ktoś robi zdjęcia nie tylko dla siebie to warto. Inna liga sprzętu, inne menu, kółko nastawcze i mini joysick (jedno wciśnięcie i centralny pkt. AF wybrany - miłe). Uczę się innego rozplanowania przycisków i funkcji.
    Zrobiłem już kilka zdjęć, w których tandem 350D i tamron 28-75 nie radzili sobie. Teraz wszystkie problemy znikły.
    Zauważylem też, że wbudowana lampa lepiej naświetla, nie ma przepaleń.

Jest jeszcze 400D, ale sam AF to nie wszystko

Pozdrawiam.
  • Łukasz Unterschuetz
    Początki nałogu
    • 2006
    • 298

rzadko sprzęt sobie nie radzi, częściej fotografujący
    http:/strzelamkulture.pl

Komentarz

• VANT
      Bywalec
      • 2005
      • 185

przepalenia z wbudowaną w 350D?? chyba sobie żartujesz.....Generalnie 350D niedoświetlenie, przepalenia nigdy nie doświadczyłem.

@Łukasz
      dobrze powiedziane.....
      Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Komentarz

• emisiaczek
        Uzależniony
        • 2005
        • 548

"Elektronika body ma jednak znaczenie."

Niby jakie jesli w srodku ten sam procek ... caonon tak dzieli rynek, kiedy w koncu nauczymy sie ze w normalnym kraju 350d/400d to takie male zabaweczki za tydzien pracy robotnika. Normalna sprawa ze 30d jest lepszy kazdy to powinien czuc po co wiec watek?

Komentarz

• ErnestPierwszy
          Uzależniony
          • 2006
          • 734

Zamieszczone przez emisiaczek

Niby jakie jesli w srodku ten sam procek ... caonon tak dzieli rynek, kiedy w koncu nauczymy sie ze w normalnym kraju 350d/400d to takie male zabaweczki za tydzien pracy robotnika. Normalna sprawa ze 30d jest lepszy kazdy to powinien czuc po co wiec watek?

Forum jest min. po to by dzielić się wrażeniami z użytkowania sprzętu.
          Gdyby stwierdzenie "Normalna sprawa ze 30d jest lepszy" było takie jasne to nikt nie zakladałby wątków typu 20D vs 350D itp. A takie wątki pojawiają się non stop.

Wielu wahających się użytkowników potrzebuje dodatkowej opinii bezpośrednich użytkowników 30D i byłych użytkowników lub równoległych 350D lub 400D.
          Mnóstwo osób twierdzi, że 350/400D i 20/30D to to samo tylko ma pokrętło i większą obudowę - to jest bzdura. Możliwość pracy ze sprzętem z wyższej półki jest czystą przyjemnością.

Podzieliłeś się swoją opinią, która zupełnie nic nie wnosi - więc po co to pisałeś?

Nie chcę się z nikim kłócić, po prostu cieszę się z posiadania lepszego body, które rozwiązało wiele moich problemów sprzętowych w dotychczasowej pracy.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
          Ostatnio edytowany przez ErnestPierwszy; 4745.

Komentarz

• KMV10
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2320

dodam, ze pro1 szybciej wyswietla zdjecia na lcd niz 20d - taka ciekawostka...

Komentarz

• McKane
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2015

Zamieszczone przez emisiaczek

Tylko ze procek to nie wszystko. Sa jeszcze magistrale, pamieci o roznych czasach dostepu i inne "drobiazgi" znacznie wplywajace na szybkosc przesylu i obrobki danych.
              http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• piotrek2
                Coś już napisał
                • 2005
                • 69

a mi sie watek podoba, bo sie wlasnie nastawiam do kupna 30D, wiec dzieki za takie porownanie na szybko

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 298

McKane/z tą prędkością to chyba trochę przesadzasz, gdybyś tego nie widział na tabelkach, to odczułbyś to podczas pracy?
                  Cóż, sam AF to fajna sprawa, ale... przy bardziej skomplikowanej zabawie, niż jeden ptaszek na niebie, czy widoczek AF więcej psuje niż pomaga... przeważnie ustawia ostrość nie tam, gdzie człowiek by chciał... i to jest udręka każdego body, bo każde body łapie ostrość na tych samych zasadach, tylko prędkość jest inna...

Komentarz

• bundy
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 760

Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz
                    Cóż, sam AF to fajna sprawa, ale... przy bardziej skomplikowanej zabawie, niż jeden ptaszek na niebie, czy widoczek AF więcej psuje niż pomaga... przeważnie ustawia ostrość nie tam, gdzie człowiek by chciał... i
                    Piszesz to na podstawie doświadczeń z jednym aparatem, czy też może po wypróbowaniu większej ilości? Stwierdzenie, że "przeważnie ustawia ostrość nie tam, gdzie człowiek by chciał" może oznaczać dwie rzeczy:
                    1) masz skopany AF w puszce lub szkle - kalibracja w serwisie się kłania
                    2) nie potrafisz poprawnie użyć systemu AF (stosowanie automatycznego wyboru punktów, brak świadomości o tym, że sensor jest większy niż jego obrys na matówce, itd.)

A potem słyszy się tylko to żałosne generalizowanie, że AF w puszkach C jest do d..y, że trafia gdzie chce. Miałem już kilka puszek Canona i jak do tej pory wszystkie ustawiały ostrosć tam gdzie chciałem.
                    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• McKane
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2015

McKane/z tą prędkością to chyba trochę przesadzasz, gdybyś tego nie widział na tabelkach, to odczułbyś to podczas pracy?
                      Zalezy o jakiej predkosci mowimy. Jesli pytasz o predkosc przesylu pomiedzy pamiecia procesora a interfejsem obslugujacym karty cf to raczej nie mam szansy tego obserwowac z uwagi na brak stosownych narzedzi.

Jesli natomiast chodzi o szybkosc wyswietlania zdjec na lcd, ich zapis
                      czy ogolne odczucia z uzytkowania aparatu to tak zdecydowanie jestem wstanie to odczuc. Jak focisz w 30 stopniowym mrozie i chcesz podejrzec rawa i na jednym otwiera sie 3 sec a na innym aparacie 0,5 sec to gwarantuje Ci ze rece beda wiedzialy ktory aparat lubia bardziej.

Acha a co do reszty to popieram kol. bundy.

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 298

fajne forum, nie powiem. Przychodzi człowiek, i słyszy, że żałośnie generalizuje... dobrze wiedzieć, że są tu ludzie na poziomie...
                        Jak jesteś taki mądry, to sfotografuj kotka, siedzącego za ogrodzeniem z siatki, które ma małe oczka.. ciekawe, na czym złapie Ci AF...
                        "A potem słyszy się tylko to żałosne generalizowanie, że AF w puszkach C jest do d..y, że trafia gdzie chce. Miałem już kilka puszek Canona i jak do tej pory wszystkie ustawiały ostrosć tam gdzie chciałem."
                        wyczuwam tutaj pewne kompleksy... gdzie ja napisałem coś o puszkach Canona??

Komentarz

• McKane
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2015

fajne forum, nie powiem. Przychodzi człowiek, i słyszy, że żałośnie generalizuje... dobrze wiedzieć, że są tu ludzie na poziomie...
                          Jak jesteś taki mądry, to sfotografuj kotka, siedzącego za ogrodzeniem z siatki, które ma małe oczka.. ciekawe, na czym złapie Ci AF...
                          "A potem słyszy się tylko to żałosne generalizowanie, że AF w puszkach C jest do d..y, że trafia gdzie chce. Miałem już kilka puszek Canona i jak do tej pory wszystkie ustawiały ostrosć tam gdzie chciałem."
                          wyczuwam tutaj pewne kompleksy... gdzie ja napisałem coś o puszkach Canona??
                          Eee najpierw zgeneralizowales dostales nie do konca satysfakcjonujaca Cie odpowiedz a teraz dramatyzujesz nieco

Malo tego znowu generalizujesz wkladajac wszystkich uzytkownikow forum na podstawie dwoch odpowiedzi do jednego worka bez poziomu. I pewnie znowu dostaniesz za to baty słowne szczegolnie od tych ktorzy nie maja z tym tematem nic wspolnego.

Co oo zdjec kotka za siatka to uzywasz FTM'a albo manuala i jasną sprawą dla kazdego jest fakt ze cala automatyka czasami wymaga wspomagania (chociazby diodami z zewnetrznej lampy).

Na koniec polecam mniej generalizacji wiecej a wiecej faktow. To ze przedstawiles sie z imienia i nazwiska nie oznacza ze kazdy od razu Cie zna i wie ile miales aparatow ani jaki masz staz w fotografii.

Komentarz

• Driver
                            Zablokowany
                            • 2005
                            • 786

Zamieszczone przez McKane
                            Jak focisz w 30 stopniowym mrozie i chcesz podejrzec rawa
                            Którego aparat i tak nie wyświetla

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Czyli nalezysz do grupy nr 2) o ktorej pisal wyzej bundy.

Komentarz

Pracuję...