Jaki Pocket Pc polecacie??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • borkomar
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1083

Jaki Pocket Pc polecacie??

Witam serdecznie.
    Zapewne wielu z Was miało albo ma doświadczenia z PPc.
    Prosiłbym o pomoc w doborze takowego - planuje wkrótce zakupic taką zabawkę.
    Głównym tematem jaki mnie interesuje to GPS.
    Nie wiem czy kupić już wbudowany, czy też dokupić zew.
    Chciałbym aby LCD był 640*480.
    Będzie to moje pierwsze urządzenie tego typu, więc dlatego proszę o pomoc doświadczonych w temacie.
    Brałem na chwilę obecną pod uwagę FS N560 lub jakiegoś asusa - ale z wbudowanym GPS ma słaba rozdzielczość - no chyba że nie dokładnie przeglądnąłem ofertę.
    Wiadome, że chciałbym wydać jak najmniej - ale czy się da Kupić cos dobrego tanio - nie stać mnie na tanie gadgety, które częściej widzą łapy serwisanta, niżeli moje.
    Czekam na jakieś info.
    Aha - czym się różni WinMobile 2003 od win mobile 5.0 - czy jeden z nich oferuje coś czego inny nie robi
    Każde info mile widziane.
    5D +
  • azael
    Coś już napisał
    • 2006
    • 68

Zamieszczone przez borkomar
    Witam serdecznie.
    Zapewne wielu z Was miało albo ma doświadczenia z PPc.
    Prosiłbym o pomoc w doborze takowego - planuje wkrótce zakupic taką zabawkę.
    Głównym tematem jaki mnie interesuje to GPS.
    Nie wiem czy kupić już wbudowany, czy też dokupić zew.
    Chciałbym aby LCD był 640*480.
    Jeżeli będziesz używał jako pilota, to szukaj czegos z duzym wyswietlaczem. Miałem MDA II z Ery - tragedia, dopiero na FS N720 dobrze widac mapę w trakcie jazdy. Do tych sprzętów tylko zewn. GPS via BT.

Zamieszczone przez borkomar
    Aha - czym się różni WinMobile 2003 od win mobile 5.0 - czy jeden z nich oferuje coś czego inny nie robi
    "Piątka" to nowsze łindołsy. W praktyce "5" ma lepsze zarządzanie pamięcią, szczególnie istotne dla użytkowników Automapy posiadajacych w swoim PDA 64kB pamieci.

Polecam polukac tutaj: http://pdaclub.pl/ - dużo informacji.
    EOS 30D / EOS 33 + EF 50 + EF 70-200
    D700 / F80 + 14-200
    Pentacon Six + 50,80,180
    Bronica SQ-Ai + 50,80,150

Komentarz

• swiderski
      Początki nałogu
      • 2006
      • 338

Aktualnie używam Holuxa (http://www.memory-map.com/holux_pocketpc.jpg) i jestem zadowolony. Jedyną jego niedogodnością (ale to już indywidualna kwestia) jest to, że jest on "landscape" - poziomy. Oczywiście obraz można obrócić, ale widać znaczącą różnicę po programowym odwróceniu. Posiada on wbudowany GPS. Z automapą radzi sobie zupełnie znośnie. W zestawie były wszystkie uchwyty i kable przydatne w samochodzie.
      Wcześniej miałem HP 5550 + GPS na BT. Tragedia. Odbiornik miał problemy z utrzymaniem połączenia z palmem, trzeba było pamiętać o jego ładowaniu itp. Pewnie używał bym go do tej pory, gdyby nie to że pewnego pięknego dnia palm przestał się włączać (sam z siebie) - naprawa była zupełnie nieopłacalna.
      350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7450

Ja polecam Mio p550. Ma WIFi, GPS, blututke i inne szmery bajery. Ja mam taki, Metus ma też taki. Też chciałem mieć 640x480 ale jak zobaczyłem na żywo obydwie rozdzielczości na 3,5 calowym monitorze, stwierdziłem, że lepiej mieć ten z mniejszą rozdzielczością a szybszy. GPS działa bez żadnych anten bez problemu, nauczyłem się już wgrywać na to cudo DIVIxy i teraz mam kino w aucie :P
        Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• KrzychK
          Coś już napisał
          • 2006
          • 65

Zamieszczone przez Cichy
          Ja polecam Mio p550. Ma WIFi, GPS, blututke i inne szmery bajery. Ja mam taki, Metus ma też taki. Też chciałem mieć 640x480 ale [...]
          W.

Dokladnie mialem takie same na poczatku przemyslenie - rozdzialka i marka.
          Obecnie po ponad miesiacu uzytkowania Mio P550 twierdze, ze rozdzialka to nie wszystko (i tak strony bankowe czy pocztowe wygladaja dziwnie) a gps/wifi/bluet - sa b. przydatne. Wyswietlacz czytelny, gps czuly, cena niska (niecale 1100). W paczce jest tez ladowarka samochodowa i uchwyt do zamocowania w aucie.

IMHO warto.
          Ostatnio edytowany przez KrzychK; 5392.
          Wszystko o kawie - masz jakieś pytania?

Komentarz

• azael
            Coś już napisał
            • 2006
            • 68

Zamieszczone przez KrzychK
            Obecnie po ponad miesiacu uzytkowania Mio P550 twierdze, ze rozdzialka to nie wszystko (i tak strony bankowe czy pocztowe wygladaja dziwnie) [...]
            Wystarczy zainstalowac Opere i nagle wszystko wyglada normalnie. Sprawdzone!!!
            EOS 30D / EOS 33 + EF 50 + EF 70-200
            D700 / F80 + 14-200
            Pentacon Six + 50,80,180
            Bronica SQ-Ai + 50,80,150

Komentarz

• mark_solo
              Bywalec
              • 2006
              • 154

Ja też używam P550. Potwierdzam opinie o nim. Jedyną irytującą mnie rzeczą są tandetnie wyglądające cztery przyciski oraz umiejscowienie włącznika zasilania - jeden z tych przycisków. Należy go od razu tak skonfigurować, aby włączenie wymagało odblokowania PDA i jego automatyczne wyłączenie po 5s, jeżeli się go nie odblokuje. W innym przypadku noszenie go np. w kieszeni lub torbie może spowodować włączanie palmotopa wtedy gdy tego nie chcemy, co może spowodować rozładowanie baterii. Szkoda, że producent nie przewidział włącznika zasilania z boku obudowy, tak aby nie można go było nieświadomie włączyć. Poza tym jako GPS sprawdza się znakomicie. Przejechałem z nim około 6tys. km i nie mogę narzekać. Obraz jest czytelny, komunikaty słyszalne nawet przy włączonym radiu. Jedynie gdy jest gorsza pogoda , to się dłużej synchronizuje.

Komentarz

• borkomar
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1083

Zamieszczone przez Cichy
                Ja polecam Mio p550. Ma WIFi, GPS, blututke i inne szmery bajery. Ja mam taki, Metus ma też taki. Też chciałem mieć 640x480 ale jak zobaczyłem na żywo obydwie rozdzielczości na 3,5 calowym monitorze, stwierdziłem, że lepiej mieć ten z mniejszą rozdzielczością a szybszy. GPS działa bez żadnych anten bez problemu, nauczyłem się już wgrywać na to cudo DIVIxy i teraz mam kino w aucie :P
                Uważasz, że taki z 640x480 będzie wolniejszy mimo, że ma procek szybszy i więcej pamięci
                Właśnie nie wiem czy decydować się na urządzenie w wbudowanym GPS czy też zew - wiadome, że wolałbym mieć wsio w jednym, żeby nie taszczyć dodatkowych pudełek.
                Jeszcze jedno - czy wchodzi w palma z telefonem czy sobie odpuścić
                5D +

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

A jak jest z takimi PDA i wyświetlaniem RAW-ów?
                  650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• borkomar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1083

Zamieszczone przez piast9
                    A jak jest z takimi PDA i wyświetlaniem RAW-ów?
                    Proszę nie psuć wątku :wink:
                    5D +

Komentarz

• Jerry99
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 225

Każda sroka swój ogonek...
                      ja polecam Fujitsu-Siemens PocketLoox N560 - ma wszystko co trzeba (dodatkowy aparat juz mi niepotrzebny)
                      == Jerry99 ==
                      aparat, p-5000, jabłka i aperture...
                      http://www.jwroblewski.com

Komentarz

• borkomar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1083

Zamieszczone przez Jerry99
                        Każda sroka swój ogonek...
                        ja polecam Fujitsu-Siemens PocketLoox N560 - ma wszystko co trzeba (dodatkowy aparat juz mi niepotrzebny)
                        NIom powiesz cos blizej o nim??Biore go powaznie pod uwage.
                        5D +

Komentarz

• woland
                          Dopiero zaczyna
                          • 2004
                          • 36

Podczepie sie pod watek. Interesuje mnie urzdzenie takie jak Mio p550 ale z czytnikiem CF, z tego co widze ten model obsluguje tylko sd/mmc. Zna ktos takie cudo? Zalezy mi, zeby palm laczyl z sie z telefonem (modemem) i umozliwial tym samym wysylanie danych via gprs.

Komentarz

• ecki74
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 289

Ja mam MIO A210 - dla mnie wystarczający - Bluetooth, GPS. Działa jako zestaw głośnowówiący w samochodzie (przez BT). Nawigacja prawidłowa bez problemów (z Automapą ). Wersja P550 ma jeszcze Wi-Fi comoże byc przydatne np. na wczasach w Ustce , gdzie jest ogólny dostep do netu - wtedy sobie poczte albo forum pooglądac !!
                            -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Komentarz

• dominix
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 103

Witam,

A ja polecam wszystkim Dell Axim x51v. Jest maly, lekki i przyjemny, a kryje duza moc. Szybki procek Intel xScale 624Mhz, bardzo wyrazny i jasny wsywietlacz 640x480 3,7", pamiec 64ram, 256rom, oczywiscie wi-fi, irda i bluetooth. Bardzo ladnie dziala wi-fi, moj provider KT w cenie DSLa dal mi dostep do hot spotow i wszedzie, poza zapadla wsia, mam internet w aucie i w kieszeni. Obsluguje jednoczesnie karty sd i cf - ma dwa gniazda. Do kompletu mam odbiornik GPS Holux Slim 236 - doskonale dziala z dellem, polaczenie BT stabilne, szybki start, nie gubi sygnalow itp. Swietnie wspolpracuje z softem Garmina, AutomapaXL, TOMTOM, Destinator i z jakims koreanskim softem - Mappy. Moim zdaniem zestaw z zewnetrznym GPSem jest troche lepszy, bo wszechstronny - odbiornik mozesz polozyc tak, zeby widzial niebo i satelity, a pda trzymac w kieszeni, albo bawic sie nim na tylnym siedzeniu - nie masz potrzeby trzymac calego urzadzenia przy szybie. Z racji miejsca gdzie przyszlo mi mieszkac, powiem ze jest to moj najlepszy przyjaciel w samochodzie. Bardzo fajnie dziala skype, outlook i inne programiki, strony www laduja sie szybko i da sie na nich rozczytac i co nieco obejrzec, ale oczywiscie majac nawet te 640x480 to ciagle 3,7". Dodam jeszcze, ze zaskakujaco dobrze dziala system rozpoznawania pisma odrecznego - rewelacyjna sprawa. Bateria standard starcza na 3-4 godziny zabawy, a dodatkowa wieksza nawet do 8. No ja jestem bardzo zadowolony z Axima - moj najbardziej udany zakup w tym roku. Pelny opis na stronie della. Na ebayu nowke mozna kupic juz za okolo $300.

Pozdrawiam
                              Dominik
                              EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
                              100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Komentarz

Pracuję...