Pierwsze uruchomienie Canon 30D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zeus
    Coś już napisał
    • 2005
    • 99

Pierwsze uruchomienie Canon 30D

Witam

Czy przy pierwszym uruchomieniu nowego aparatu Canon 30D data jest wyzerowana i trzeba wprowadzić od początku aktualna datę czy biegnie juz jakaś data.

Ja po uruchomieniu 30D miałem datę 02.05.2005r czy to może oznaczać że aparat był uzywany albo że jest to jakiś refurbed?

Nie śmiejcię się ale po bardzo długim oczekiwaniu kupiłem w końcu 30D i jestem trochę zestresowany
    Canon EOS 30D+BG-E2, Canon 28-135 3.5-5.6 IS USM
    Canon 50 1.8, Canon 100 2.8 Macro USM Canon 70-200 4.0
    Canon Speedlite 580EX to na początek Canon A95
    Minolta 7D+VC7D, MAF 17-35/2.8-4.0 D, MAF 24-105/3.5-4.5 D, MAF 100/2.8 Macro D, MAF 100-300 4.5-5.6 APO D, Program Flash 5600 HS(D)
    Lowepro Sling Shot 200, Nova 4 AW
    Manfrotto 680B+486RC
  • kjoanna
    Początki nałogu
    • 2006
    • 494

o! ja tez tak mialam wiec podpinam sie pod pytanie kolegi Zeusa.
    choc watpie zeby o byl refurbed... mam taka nadzieje

CB

Komentarz

• McKane
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2015

Refurb ? W przypadku aparatu ktory na rynku jest 7-8 miesiecy ? Dobre

Uprzedzajac kolejne pytania - cykanie przy ruszaniu aparatem jest spowodowane przez mocowanie wbudowanej lampy blyskowej badz czujnik polozenia aparatu.
      Przy zdjeciu z dekielkiem na 30 sec moga wystepowac dead hot pixele i to jest normalne

Plansza do testow na bf/ff znajduje sie pod tym adresem http://www.focustestchart.com/chart.html

Ale zdjecia juz jakies robiliscie ?

Pozdrawiam
      http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Zeus
        Coś już napisał
        • 2005
        • 99

Zamieszczone przez McKane

Uprzedzajac kolejne pytania - cykanie przy ruszaniu aparatem jest spowodowane przez mocowanie wbudowanej lampy blyskowej badz czujnik polozenia aparatu.
        Przy zdjeciu z dekielkiem na 30 sec moga wystepowac dead hot pixele i to jest normalne

Plansza do testow na bf/ff znajduje sie pod tym adresem http://www.focustestchart.com/chart.html

Pozdrawiam

Na te pytania znam odpowiedzi.

Ale na pytanie postawione wyżej nadal nie
        Minolta 7D+VC7D, MAF 17-35/2.8-4.0 D, MAF 24-105/3.5-4.5 D, MAF 100/2.8 Macro D, MAF 100-300 4.5-5.6 APO D, Program Flash 5600 HS(D)
        Manfrotto 680B+486RC

Komentarz

• Macio
          Bywalec
          • 2005
          • 183

Zamieszczone przez McKane

Pozdrawiam
          Refurby już są od jakiegoś czasu, choćby na Adoramie

Komentarz

• Zeus
            Coś już napisał
            • 2005
            • 99

Zamieszczone przez Macio

A co to ... Adorama?
            Manfrotto 680B+486RC

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

znany sklep w USA
              ostatnio gdy ustawiałem znajomej, były same zera, ale podana przez ciebie data nie może być wiążąca, bo wtedy jeszcze nie produkowali 30D. Może sprawdzałeś w sklepie, lub kupowoałeś wysyłkowo - i wtedy ktoś chcąc sprawdzić, czy wszystko jest OK, klepnął pierwszą lepszą datę, aby tylko szybciej wejśc do menu.
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Zeus
                Coś już napisał
                • 2005
                • 99

Zamieszczone przez Kubaman
                znany sklep w USA
                ostatnio gdy ustawiałem znajomej, były same zera, ale podana przez ciebie data nie może być wiążąca, bo wtedy jeszcze nie produkowali 30D. Może sprawdzałeś w sklepie, lub kupowoałeś wysyłkowo - i wtedy ktoś chcąc sprawdzić, czy wszystko jest OK, klepnął pierwszą lepszą datę, aby tylko szybciej wejśc do menu.

Kupilem w sklepie internetowym czyli sprzedaż wysyłkowa bez możliwości wcześniejszego obmacania.

Ale mogłes robić zdjęcia bez ustawienia daty (tzn jak była wyzerowana) czy najpierw musiałes ustawic datę a dopiero pożniej mogłeś używać aparatu.
                Manfrotto 680B+486RC

Komentarz

• Zeus
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 99

Zamieszczone przez kjoanna
                  o! ja tez tak mialam wiec podpinam sie pod pytanie kolegi Zeusa.
                  choc watpie zeby o byl refurbed... mam taka nadzieje

kjoanna a gdzie ty swój kupiłaś?
                  Manfrotto 680B+486RC

Komentarz

• McKane
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2015

Zamieszczone przez Macio
                    Nie no jasne ale kupujac tam wyraznie widac co sie bierze. W Polsce sprowadzane refurby tez maja adnotacje sprzedawcy no chyba ze ktos oszukuje zeby troche zarobic. Ilosc takiego sprzetu po 7 miesiacach od pojawienia sie w sprzedazy jest znikoma.

Data z 2005 roku nijak swiadczy o tym czy aparat byl uzywany a juz napewno nie o tym ze byl odnawiany w fabryce

Wyjasnien moze byc tyle ilu uzytkownikow. Byc moze w czasie kontroli w fabryce ustawia sie date zeby sprawdzic czy poprawnie to dziala. Byc moze uklad jest zaprogramowany od razu na pewna date (np 01.01.2005) i po wlozeniu baterii podtrzymujacej zegar startuje. Byc moze sprzedawca sprawdzal sprzet i wklepal cokolwiek zeby dobrac sie do menu, moze to zrobil hurtownik a moze klient ktory wczesniej ogladal aparat w sklepie. To byly warianty realistyczne.

Teraz czas na warianty sci-fi Mozliwe ze Bill Gates ustawia automatycznie czas w aparatach Canona droga napowietrzna (cos jak autoupdate w Windowsach), mozliwe tez ze ufo uruchamia odliczanie jak w Independce Day, ciekawie tez wyglada teoria o wplywie Marsa na uklady elektroniczne w 30D

Jedyny sposob zeby sie uspokoic polega na wizycie w serwisie i odczytaniu licznika zdjec.

EDIT: Jesli kupiles w sklepie netowym na 99% sprzedawca wlaczyl aparat ustawil pierwsza lepsza date i przestrzelil aparat zeby byc pewnym ze nie wysyla uszkodzonego sprzetu.
                    Ostatnio edytowany przez McKane; 371.
                    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• kjoanna
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 494

Zamieszczone przez Zeus
                      kjoanna a gdzie ty swój kupiłaś?

w stanach w http://www.bhphotovideo.com/

CB

Komentarz

• Kubaman
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4709

tak jak u ciebie - nie możesz korzystać bez ustawienia. O tym właśnie pisałem.
                        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• M@riusz
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 348

Zamieszczone przez Zeus
                          Czy przy pierwszym uruchomieniu nowego aparatu Canon 30D data jest wyzerowana i trzeba wprowadzić od początku aktualna datę czy biegnie juz jakaś data.
                          U mnie wszystko było wyzerowane i należało datę oraz czas wprowadzić samodzielnie.
                          Zamieszczone przez Macio
                          Ale to w Stanach. Tam wszystko jest odwrotnie...
                          Zamieszczone przez Zeus
                          Kupilem w sklepie internetowym czyli sprzedaż wysyłkowa bez możliwości wcześniejszego obmacania.
                          Ano właśnie. Dlatego nawet gdy kupuję w internecie - to wybieram taki sklep w którym mogę odebrać towar osobiście. Nawet za cenę dołożenia kilku złotych więcej niż w przypadku tańszych sklepów wysyłką bez macania.
                          Jednak przy zakupie takich rzeczy jak sprzęt foto, wzięcie do łapki i pomacanie przed "uiszczeniem" jest bardzo istotne.
                          Co prawda, gdybym nie miał innego wyjścia i możliwości oglądnięcia sprzętu - pewnie zrobiłbym tak jak Wy...
                          W każdym razie mam nadzieję że Wasze aparatki są O.K. i że to nie refurby.
                          Miłego pstrykania i dużo radości z nowych puszek .

M@riusz
                          Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

Jeśli jest włączany pierwszy raz, to woła o datę.
                            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• axor
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 59

potwierdzam, przy pierwszym uruchomieniu dziewiczego 30D, wyświetla się automatycznie menu z nastawą daty.
                              Canon 5 / EF 50 F1.4 / EF 85 F1.8 / EF 17-40 F4 / EF 24-105 F4 IS USM /EF 70-200 F4 / 580EX / RS-80N3 / Transmitter ST-E2 / Manfrotto 055 ProB + 329-RC4 / Filry B+W / Lampy Studyjne Marko Flash /

Komentarz

Pracuję...