Odprysk na obiektywie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • olgajam
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 48

Odprysk na obiektywie

Czy malutki odprysk w szkle obiektywu wielkosci ja wiem - czubka od szpilki, w odleglosci mniej wiecej 1/2 promienia obiektywu bedzie widoczny na zdjeciach? i w jakich warunkach? Na dotychczas zrobionych zdjeciach, nawet z ciemnym tlem w zasadzie nic nie widac.

dzieki
    Ola
  • lukep
    Początki nałogu
    • 2006
    • 387

W!

A czy plamy na sloncu wplywaja na wydluzanie sie czy tez skracanie ludzkiego zycia? Nie wiadomo, czas moze pokaze. W tym przypadku tak samo, jezeli dotad nie dostrzegasz to powinno byc dobrze ;>

Zdrowko

Komentarz

• piszczal
      Początki nałogu
      • 2006
      • 459

Zamieszczone przez olgajam
      Czy malutki odprysk w szkle obiektywu wielkosci ja wiem - czubka od szpilki, w odleglosci mniej wiecej 1/2 promienia obiektywu bedzie widoczny na zdjeciach? i w jakich warunkach? Na dotychczas zrobionych zdjeciach, nawet z ciemnym tlem w zasadzie nic nie widac.

dzieki
      Ola
      naklej na przednie szkło obiektywu kawałeczek post-ita wielkości 10 łepków od szpilki :-) i zrób zdjęcie, a potem powiedz co Ci wyszło i jakie masz wnioski
      serio piszę
      aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Pikczer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2578

Zrob kilka zdjec na duzej przeslonie ponad f11 i zobacz czy cos Ci wyjdzie.

Komentarz

• Bagnet007
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1344

Ja bym się nie przejmował. Policz sobie ile % powierzchni szkła zajmuje ten odprysk.

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez Bagnet007
            Ja bym się nie przejmował..
            Z tym się zgadzam :-)

Policz sobie ile % powierzchni szkła zajmuje ten odprysk.
            Niby po co? W wyniku otrzymamy niewielki ułamek, ale to dalej nic nie znaczy. Policz sobie ile % masy ciała człowieka zajmuje ilość jadu po ukąszeniu jadowitego węża. Pewnie równie niewielki jak powierzchnia tego odprysku, ale jakże odmienna będzie skala skutków .
            Duzo lepszy sposób na pozbycie się wątpliwości podał wcześniej kolega piszczal:
            - naklej na przednie szkło obiektywu kawałeczek post-ita wielkości 10 łepków od szpilki :smile: i zrób zdjęcie...
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Bagnet007
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1344

Zamieszczone przez gwozdzt
              Z tym się zgadzam :-)

Niby po co? W wyniku otrzymamy niewielki ułamek, ale to dalej nic nie znaczy. Policz sobie ile % masy ciała człowieka zajmuje ilość jadu po ukąszeniu jadowitego węża. Pewnie równie niewielki jak powierzchnia tego odprysku, ale jakże odmienna będzie skala skutków .
              Duzo lepszy sposób na pozbycie się wątpliwości podał wcześniej kolega piszczal:
              - naklej na przednie szkło obiektywu kawałeczek post-ita wielkości 10 łepków od szpilki :smile: i zrób zdjęcie...
              Ale to żadne porównanie. Chodziło mi tylko o pokazanie jak marginalny wpływ na kontrast ma ten odprysk.

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Ale to żadne porównanie. Chodziło mi tylko o pokazanie jak marginalny wpływ na kontrast ma ten odprysk.
                a moje porównanie miało pokazać, że nikoniecznie musi być tak, iż bardzo mały % ma marginalne znaczenie :-)
                I dlatego zamiast robić dziwne i nikomu niepotrzebne obliczenia duzo lepiej czasami coś sprawdzić w praktyce. Oczywiście mam tu na mysli przyklejenie papierka, bo absolutnie nikogo nie namawiam, aby dał się ukąsić wężowi ;-)
                Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• minek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1386

Ta... mała plama, brud, kurz, czy ten post-it nie będzie miał widocznego wpływu, fakt,.
                  Ale odprysk działa nieco inaczej - światło padające pod większym kątem zamiast się odbić od powierzchni (lub zaniknąć po prostu na plamie), w miejscu odprysku wleci do szkła, odbije się gdzie nie trzeba i powstać może (nie)fajna flara. Mój kumpel ma taki obiektyw z odpryskiem i mimo osłony czasami jest bardzo niedobrze.

Komentarz

• Bagnet007
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1344

...I dlatego zamiast robić dziwne i nikomu niepotrzebne obliczenia duzo lepiej czasami coś sprawdzić w praktyce...
                    Onanizm sprzętowy jest silniejszy. Lubię te wszystkie cyferki

Komentarz

• kris75
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 413

wykonaj zdjecie z mocniej przymknieta przyslona i wtedy zobacz
                      ________
                      Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
                      Immanuel Kant

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Ja tam w swoim 28-105 mam kilka ewidentnie widocznych paprochów pod przednią soczewką, ewidentnie większych od łebka od szpilki i za namową właściciela komisu, który mi ten obiektyw sprzedał, wybiłem sobie z głowy oddawanie go do czyszczenia. Na zdjęciach ani śladu, nawet w dużych powiększeniach.
                        A co do testu z karteczką to jest on bardzo pouczający
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• olgajam
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 48

Dzieki za podpowiedzi Akurat aparat mialam w pracy wiec zrobilam testy z kartka zalepiajac punkcik trojkacikiem z post-ita. Wychodzi na to, ze odprysk wypada poza obszarem widzianym przez obiektyw albo na granicy. Post-it byl widoczny jako zielonkawe zacienienie. Odprysku z post-item czy bez nie widac.
                          dzieki raz jeszcze
                          Ola

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Zamieszczone przez olgajam
                            dzieki
                            Ola
                            Ja używałem obiektywu z czymś takim było mniej więcej w połowie promienia i nic nie zauważyłem. Kontrast, ostrość bez zarzutu. Znajomy pytał na żytniej czy nie wymienić przedniej soczewki i goście mu powiedzieli żeby sobie dał spokój, że żadnej różnicy nie będzie i szkoda pieniędzy.

(...)Oczywiście mam tu na mysli przyklejenie papierka, bo absolutnie nikogo nie namawiam, aby dał się ukąsić wężowi ;-)
                            Wiesz to mogłoby czasami niektórym rozwiązać całkiem sporo problemów .
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• marekb
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2273

:wink: a jak bedzie widac to w PS-ie poprawisz:wink:

Komentarz

Pracuję...