Celność AF?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • icik
    Bywalec
    • 2006
    • 159

Celność AF?

Witajcie!!! Ostatnio zauważyłem że spora moich fotek jest nie do końca trafiona jeśli chodzi o AF. Chodzi mi o to że niezależnie od wybranego rodzaju AF (matrycowy itd.) trafi on nie koniecznie tam gdzie chcę - obserwuję diody i raczej staram się trafiać ale..... nie zawsze jest czas żeby drugi i trzeci raz zmieniać ostrość bo np. dzieciak już ucieka. I pytanie za 100 pkt. czy ustawiając AF manualnie na środkowy punkt (diodę) ekspozycja będzie OK (jak wtedy będzie ustawiana ekspozycja)?
    Zaraz dam linka do fotki.

A private space for your group's photos and videos. Share, react, and relive moments together. Available on iOS, Android, and desktop. Free for new sign-ups.

Na tym zdjęciu AF złapał się na butach a miał na wiadomo - na twarzy!!!! Czy stosując ten myk z AF na centralną diodę fotka wyszłaby taka sama co do kolorów światła itd.?
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.
  • Driver
    Zablokowany
    • 2005
    • 786

Zamieszczone przez icik
    Na tym zdjęciu AF złapał się na butach a miał na wiadomo - na twarzy!!!! Czy stosując ten myk z AF na centralną diodę fotka wyszłaby taka sama co do kolorów światła itd.?
    Tak, panie kolego.

Komentarz

• icik
      Bywalec
      • 2006
      • 159

Krótko i na temat!!! Dzięki Driver!!!
      Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Komentarz

• oskarkowy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2513

Zamieszczone przez Driver
        Tak, panie kolego.
        A jak to się ma do faktu silnego powiązania u canona pomiaru światła z punktem AF?
        Jarek

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez oskarkowy
          A jak to się ma do faktu silnego powiązania u canona pomiaru światła z punktem AF?
          No właśnie to pierwsze co mi się narzuca jak czytam ten wątek.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...