S1 IS naprawdę taki dobry?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gugi
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 16

S1 IS naprawdę taki dobry?

We wcześniejszych postach (powiedzmy sprzed pół roku) wszyscy wystawiali mu dobrą opinię. Cena trochę spadła więc jest coraz atrakcyjniejszy 8) Ciekaw jestem jaka jest teraz, po kilku miesiącach używania. Czy te filmiki naprawdę ładnie się nagrywa
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Re: S1 IS naprawdę taki dobry?

Zamieszczone przez Gugi
    Czy te filmiki naprawdę ładnie się nagrywa
    Jestes pewien ze chcesz kupic _aparat_ ?

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

Zamieszczone przez Gugi
      Czy te filmiki naprawdę ładnie się nagrywa
      oo tak zostal do tego stworzony ...za to zdjecia robi kiepskie 8)

Komentarz

• Gugi
        Dopiero zaczyna
        • 2004
        • 16

Mam malutką córeczkę, którą chciałbym trochę obfotografować i pokręcić jakieś filmiki. Na razie tylko zdjęcia dziecka, a potem może coś ambitniejszego :P
        A może za wysoko mierzę? Może jest za dobry dla początkującego cyfrowego pstrykacza?

Komentarz

• tpop
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1465

Zamieszczone przez Gugi
          We wcześniejszych postach (powiedzmy sprzed pół roku) wszyscy wystawiali mu dobrą opinię. Cena trochę spadła więc jest coraz atrakcyjniejszy 8) Ciekaw jestem jaka jest teraz, po kilku miesiącach używania. Czy te filmiki naprawdę ładnie się nagrywa
          Mysle ze powinienes zaczac od tego. Z pewnoscia cos znajdziesz.
          photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• krwisty
            Początki nałogu
            • 2004
            • 372

Ja osobiscie jezeli mialbym kupowac kompakta teraz, badz polecac komus - polecilbym wlasnie S1 IS, badz S60/S70. S1 dla tych niesmialych, ktorzy nie chca podchodzic pod obiekt a S60/S70 dla tych, ktorzy sie tego nie boja. S70 ma szeroki kat, mozliwosc zapisu w RAW, duza elastycznosc ustawien, kreci filmy (mniejsze, to fakt), jest mniejszy i ma ladny design
            Martin Gorczakowski

Komentarz

• Gugi
              Dopiero zaczyna
              • 2004
              • 16

A może jest ktoś kto chciałby sprzedać używanego S1? :wink:

Komentarz

• Pszczola
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1760

Dzial: KUPIĘ
                EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez krwisty
                  Ja osobiscie jezeli mialbym kupowac kompakta teraz, badz polecac komus - polecilbym wlasnie S1 IS
                  A ja czekam na jego nastepce... brakuje mi zapisu w RAW i podlaczenia lampy zewnetrznej.

Komentarz

• moloch

Zamieszczone przez Gugi
                    Mam malutką córeczkę, którą chciałbym trochę obfotografować i pokręcić jakieś filmiki. Na razie tylko zdjęcia dziecka, a potem może coś ambitniejszego :P
                    A może za wysoko mierzę? Może jest za dobry dla początkującego cyfrowego pstrykacza?
                    Fotografia od dawna mnie fascynowała, ale dopiero od niedawna próbuję własnych sił w tym "fachu" - właśnie z pomocą S1. Jest to moja pierwsza "cyfra" i pierwszy własny aparat w ogóle. Po kilku miesiącach użytkowania, mogę Ci go z czystym sumieniem polecić - idealny do amatorskich zastosowań i do nauki podstaw fotografii.

Jako kamerka, do tego co piszesz, też się nada. Chociaż tak naprawdę, tak jak ktoś tu radził - jeśli bardziej zależy Ci na filmach niż zdjęciach - kup po prostu najtańszą kamerę cyfrową, a będziesz bardziej zadowolony. Z S1 i kartą 512 MB można pokusić się o filmiki ale w formacie 320x256 15 fps, ewentualnie 30 fps - jeśli satysfakcjonuje Cię taka jakość. Korzystanie z 640x480 raczej mija się z celem, bo to nie będą filmy ale "migawki" - lepiej zrobić zdjęcie

pozdrawiam świątecznie,

moloch

Komentarz

• lucien
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 106

S1 zrobiłem około 3000 zdjęć , główne spostrzeżenia:
                      - aparat dobrze leży w ręku
                      - zoom 10 krotny, albo się nie przydaje, albo wychodzi z niego mydło
                      - brak raw.
                      Aparacik fajny, ale z "niepotrzebnymi" bajerami, a nie ma tego co się przydaje. Teraz wybrałbym G5/G6, ew. Nikona 5400.

Filmy nakręciłem raz ... było to na koncercie, jedną piosenkę - musiałem przerwać w połowie,
                      bo minęły 3 minuty i zacząć znowu. Nie wiem do czego są te filmy - chyba tylko do nakręcenia
                      jak Jasio zdmuchuje świeczki z okazji 10 urodzin.
                      Eos 33, M42: 58, 135, 200

Komentarz

• Gugi
                        Dopiero zaczyna
                        • 2004
                        • 16

"A ja czekam na jego nastepce... brakuje mi zapisu w RAW"

Pytanie:
                        A co daje zapis w RAW?

Komentarz

• DoMiNiQuE
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3548

Zamieszczone przez Gugi
                          "A ja czekam na jego nastepce... brakuje mi zapisu w RAW"

Pytanie:
                          A co daje zapis w RAW?
                          pierwsza lepsza wygooglana definicja RAW

"Samo określenie RAW, wbrew pozorom, nie jest skrótem. To słowo w języku angielskim oznacza coś surowego, nieobrobionego. Już samo jego przetłumaczenie pozwala lepiej zrozumieć ideę tego formatu zapisu danych. W większości aparatów cyfrowych są to po prostu dane zebrane z matrycy światłoczułej i zapisane bez żadnej obróbki. Dlatego często na format RAW mówi się "cyfrowy negatyw". W komputerze, za pomocą specjalnego programu dołączanego zawsze do aparatu, można te dane poddać obróbce, decydując, jaki ustawić balans bieli, tryb wyostrzania, nasycenie kolorów czy kontrast. Jeśli z jakichś powodów nie podoba nam się zdjęcie, można je poprawić i spróbować innych ustawień."

Komentarz

• KBR

Kto może mi powiedzieć czy karta kindston zwykłą nada się do S1 do nagrywania filmów czy jest zawolna? Producent pisze że nagrywa z szybkością 1,5 do 5MB/sek
                            Bedę zobowiązany za posty od użytkowników

przeniosłem to zapytanie do innego tematu

Komentarz

• yasin
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 420

"I'm going to get into some trouble for saying this, but in practice (forget about all those professional reviews and sample photos taken under lab conditions, etc).... The S1 actually takes SHARPER pictures in 80% of real world (non-studio perfect set-ups) than the G6 or Pro1.... Here's why in practice...."
                              "So if I could keep just one digicam... My pick would be the fun S1 without bating an eyelid!"

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=11675274
                              wypowiedz Richarda Higgs'a na temat S1 IS, posiada m.in. dSLR, pro1, g6, a80, ...
                              a tu jego foty http://www.pbase.com/rhiggs1

Komentarz

Pracuję...