300d + 430ex

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sproqet
    Bywalec
    • 2006
    • 167

300d + 430ex

Witam,
    Chciałbym sie dowiedzieć czy są jakieś przeciwwskazania dla tego zestawu? Nigdy nie robiłem zdjęć z lampą - oprócz Zenita , ale to sie nie liczy.
    Czy 300D ma jakieś ograniczenia, które nie pozwolą w pełni wykorzystać możliwości lampy?
    Pozdrawiam
    ---------------------------
    stopka
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Sproqet
    Chciałbym sie dowiedzieć czy są jakieś przeciwwskazania dla tego zestawu?
    U mnie świetnie działa taki duet. Nie ma żadnych przeciwskazań, a wręcz są przesłanki ku takiemu zestawieniu. :-)

Zamieszczone przez Sproqet
    Czy 300D ma jakieś ograniczenia, które nie pozwolą w pełni wykorzystać możliwości lampy?
    300D nie przesyła do lampy informacji o cropie, w związku z czym błyska ona nieco szerzej niz by mogła.
    Ale od strony praktycznej to naprawdę drobnostka i nie zwracałbym na to uwagi.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

430 EX jest jak najbardziej właściwą lampą do 300d. Do tego body dedykowanymi lampami sa właśnie EX-y, starsze EZ-y też bedą błyskać, tyle że bez automatyki.... a poza tym w instrukcji do 300d jest to dokładnie opisane (str. 81 i 130) ;-)
      Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez MacGyver
        starsze EZ-y też bedą błyskać, tyle że bez automatyki....
        Nie mieszaj z tymi EZ. Do cyfrówki to najgorze co moze być, zwłaszcza te najprostsze nie posiadające trybu manulnego z podziałem mocy. Znacznie lepiej zastosować porządną tyrystorówkę z własną automatyką.

Zamieszczone przez MacGyver
        a poza tym w instrukcji do 300d jest to dokładnie opisane ;-)
        Instrukcja do 300D milczy nt. 430EX.
        wiem, wiem.. EX... ale zwróćmy uwagę, że obok manuals-ignorantów są też tacy, którzy traktują instrukcje bardzo dosłownie.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Zamieszczone przez gwozdzt
          Nie mieszaj z tymi EZ. Do cyfrówki to najgorze co moze być, zwłaszcza te najprostsze nie posiadające trybu manulnego z podziałem mocy. Znacznie lepiej zastosować porządną tyrystorówkę z własną automatyką.
          Racja, niemniej w trystorówce trzeba najpierw dobrze sprawdzić napięcie na stopce, żeby puszki nie sfajczyć.

Instrukcja do 300D milczy nt. 430EX.
          wiem, wiem.. EX... ale zwróćmy uwagę, że obok manuals-ignorantów są też tacy, którzy traktują instrukcje bardzo dosłownie.
          Na str. 81 jest wyraźnie mowa o lampach Speedlite EX, bez precyzowania modeli choć w zestawieniu na str 130 rzeczywiście jest tylko ST-E2, 220, 420 i 550, 430 i 580 tam nie ma.

Komentarz

• MCat
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 39

Nie ma tam 430 EX, bo w momencie kiedy na rynek wchodził 300D, lampy 430EX i 580EX nie istniały jeszcze, ale sam używam 300D i 430EX od roku i ten duet potrafi doskonale współpracować.
            400D, sigma 70-300 APO, sigma 10-20, canon 50/1,8, canon 18-55, 430 EX

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Zamieszczone przez MCat
              Nie ma tam 430 EX, bo w momencie kiedy na rynek wchodził 300D, lampy 430EX i 580EX nie istniały jeszcze
              To raczej oczywiste ;-)

Komentarz

• MCat
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 39

warto jednak o tym wspomnieć, gdyby pojawił się użytkownik 300D z mniejszą wiedzą.

Ja jednak z 300D juz zrezygnowałem, pracował rok z 430 EX, doskonale sobie radząc, teraz pora na 400D, w którym będzie pracować już E-TTL II
                400D, sigma 70-300 APO, sigma 10-20, canon 50/1,8, canon 18-55, 430 EX

Komentarz

• judr

300D + 430EX w manualu

Witam,

Mam 300D + 430EX - dlaczego w trybie manual aparatu z lampą zdjęcia wychodzą prześwietlone ? W innych trybach (np P) wszystko jest OK.

Dzięki i pozdrawiam.

Komentarz

• sznerchu

Ja mam 300D i 430EX i dziala switnie !!
                    Dokupilem dyfuzor tylko bo czasami przepali !!
                    ja blyskam z bliska prosto w oczy to na lampie ustawiam -2e i jest ok

Komentarz

Pracuję...